Hyppää sisältöön
Kuvituskuva Metsäkorven omakotitaloista
Kuva: Riihimäen kaupunki

Tontit ja maa-alueet

Riihimäellä arki sujuu. Noin 30 000 ihmisen kotikaupunki tarjoaa viihtyisää asumista ja laadukkaita palveluja. Tiiviin kaupunkirakenteen ansiosta välimatkat kaupungin sisällä ovat lyhyet ja hyvät palvelut ovat käytössäsi ruuhkattomasti. Päärata ja moottoritie kiidättävät sinut kotiin alle tunnissa Tampereelta ja Helsingistä.

Luonnonläheiset pientaloalueet ja huoliteltu kaupunkikeskusta antavat tilaa hengittää. Luontoon kaipaava löytää lukuisia virkistys- ja ulkoilumahdollisuuksia. Kulturelli asukas taas arvostaa konsertteja, museoita, teatteria ja tapahtumia.

Olipa asumismuotosi mikä tahansa, on Riihimäki hyvä valinta: aktiivista kaupunkiasumista lähellä luontoa, ekologista ja urbaania asuinympäristöä kaukana kiireestä!

 • Minne sinä haluaisit rakentaa oman omakotitalosi? Riihimäki on aktiivista kaupunkiasumista lähellä luontoa, kaukana kiireestä! Hyvien kulkuyhteyksien varrella, alle tunnin matkan päässä Helsingistä ja Tampereelta sijaitsevassa kaupungissa arki on sujuvaa.

  Tiiviin kaupunkirakenteen ansiosta välimatkat kaupungin sisällä ovat lyhyet ja niin julkiset kuin kaupalliset palvelut ovat helposti kaikkien ulottuvilla. Luontoon kaipaava löytää lukuisia virkistys- ja ulkoilumahdollisuuksia. Kulttuuria janoavalle on tarjolla konsertteja, museoita, teatteria ja tapahtumia. Alueet sijaitsevat lähellä keskustaa, palveluja ja asemanseutua.

  Tonttia voit hakea sähköisessä esittely- ja varauspalvelussa, jossa näet ajantasaisen tonttitilanteen ja tonttien kaavatiedot. Lisäksi karttapohjaisessa palvelussa voit tutustua alueen peruspalveluihin. Palvelun käyttö vaatii rekisteröitymisen. Paperisia tonttihakemuksia tai esitteitä saat noutamalla tai tilaamalla kaupungin tonttimyynnistä.

 • Tontteja voi vuokrata tai ostaa. Tontit luovutetaan markkinahinnalla. Valtion lainoittamaa tuotantoa varten tontit luovutetaan asuntorahaston kulloinkin hyväksymällä enimmäishinnalla. Tonttien luovuttamisesta päättää lähtökohtaisesti maankäyttöinsinööri viranhaltijapäätöksellä.

 • Riihimäen kaupunki on ottanut käyttöön sähköisen palvelun, jolla se luovuttaa tontteja sähköisesti. Palvelu mahdollistaa sähköiset tonttikaupat ja maanvuokrasopimukset.

  Perinteinen kauppa vaatii myyjältä, ostajalta ja kaupanvahvistajalta yhteisen ajan. Usein aikojen yhteensovittaminen on haastavaa. Maanmittauslaitoksen sähköisen kiinteistövaihdannan palvelun avulla tonttiasiakkaan ei tarvitse enää sopia tapaamista kauppaa varten kaupungin edustajan kanssa, vaan kauppakirjan voi esim. allekirjoittaa kotona silloin, kun sopii. Palvelu on käytettävissä joka päivä klo 00.15–23.15. Palvelun käyttö ja sopimusten allekirjoittaminen edellyttää vahvaa tunnistautumista esim. mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla.

  Kaupanvahvistajaa ei enää tarvita. Perinteinen tapa jää myös käyttöön uuden tavan rinnalle. Tonttiasiakkaalla on mahdollisuus valita kumpaa tapaa haluaa käyttää. Valinta tehdään tehdään tonttivarauksen jälkeen, kun asiakirjoja aletaan luonnostelemaan.

  Lue lisää: Kiinteistönvaihdannan palvelu

 • Riihimäen kaupungin tonttimyynti on perustanut yksityisten tonttipörssin, jossa yksityiset omistajat voivat ilmoittaa myytävistä tonteista. Tonttipörssiin voi ilmoittaa rakentamattoman omakotitontin, jonka haluaa myydä eteenpäin.

  Voit ilmoittaa tontin tonttipörssiin lähettämällä sähköpostia osoitteseen tonttimyynti@riihimaki.fi. Ilmoitathan viestissä tonttipörssiin lisättävien tonttien osoitteet ja/tai kiinteistötunnukset.  Samalla annat suostumuksesi siihen, että tonttimyynti voi luovuttaa yhteystietosi eteenpäin tontistasi kiinnostuneelle ostajalle (nimi, puhelinnumero/sähköpostiosoite).

  Lista myynnissä olevista yksityisten tonteista löytyy alta.

  Palvelun periaatteet:

  • Palvelu on maksuton.
  • Myyjä neuvottelee itse mahdollisen kauppahinnan ja kaupan.
  • Myyjä voi käyttää kiinteistövälittäjän palveluja samaan aikaan.
  • Tonttimyynti ei ilmoita/mainosta tontteja lehdissä.
  • Tonttimyynti pitää listaa ajan tasalla sen mukaan, kun tonttimyynti saa tietoja tonteista.
  • Tontit poistetaan listalta, kun omistaja ilmoittaa tonttinsa myydyksi tai muusta syystä haluaa
  • poistaa tontin yksityisten tonttipörssistä.
  • Tonttimyynti ei toimi kiinteistövälittäjänä!

  Myytävät tontit

  • 694-29-2901-2, Parmalantie 2, 11710 Riihimäki
  • 694-29-2901-3, Parmalantie 4, 11710 Riihimäki
  • 694-29-2901-1, Parmalantie 6, 11710 Riihimäki
  • 694-29-2901-4, Parmalantie 8, 11710 Riihimäki
  • 694-15-1504-2, Leankatu 5, 11130 Riihimäki
  • 694-7-27-1, Peuranpolku 25, 11120 Riihimäki
  • 694-7-27-2, Peuranpolku 23, 11120 Riihimäki
  • 694-7-27-3, Peuranpolku 21, 11120 Riihimäki
  • 694-7-27-4, Peuranpolku 19, 11120 Riihimäki
  • 694-16, Huhtimonmäki (useita tontteja)
  • 694-17-1745-7,  Hännintie 7, 11710 Riihimäki
  • 694-17-1745-8,  Härkätie 10, 11710 Riihimäki
  • 694-28-2818-7, Auratie 15, 11130 Riihimäki
  • 694-13-1354-2, Kilinkulmankuja 9, 11120 Riihimäki

  Katso tontit kartalla

 • Riihimäen kaupunki on periaatteessa aina kiinnostunut hankkimaan maata alueeltaan ja kaupungin velvollisuus on ostaa asemakaavan mukaiset yleiset alueet. Lisäksi hankimme maata mm. virkistysalueiksi sekä kaupungin tulevaa kehitystä varten. Kaupunki hankkii alueita omistukseensa ensisijaisesti vapaaehtoisin kaupoin.

  Asioiden valmistelusta vastaa kaupunkisuunnittelun maanhankinta. Jos olet myymässä maata Riihimäellä, ota meihin rohkeasti yhteyttä!

 • Etuosto-oikeudella tarkoitetaan kunnan oikeutta lunastaa myyty kiinteistö, jos kaupan kohteen pinta-ala on yli 5 000 m2. Päätöksen etuosto-oikeuden käyttämisestä tekee kaupunginhallitus.

  Etuosto-oikeutta ei ole, milloin sen käyttämistä, huomioon ottaen ostajan ja myyjän välinen suhde, luovutuksen ehdot tai muut olosuhteet, on pidettävä ilmeisen kohtuuttomana (EtuostoL 6 §).

Varaus- ja luovutusehdot

Riihimäen kaupunki myy ja vuokraa omakotitontteja kotitalouksille ja yrityksille 1–3 tonttia/hakemus. Tontteja vuokrataan ja myydään henkilöille ja yrityksille, joille ei ole aiemmin luovutettu tonttia kaupungin toimesta, tai joka on edellisen kaupungilta vastaanottamansa erillispientalotontin osalta täyttänyt rakentamisvelvoitteensa (käyttöönottokatselmus suoritettu). Pääsääntöisesti kaupunki luovuttaa tontteja uusilta alueilta yhteishaulla.

 • Tontti varataan joko sähköisessä palvelussa tai toimistosta saatavalla tonttihakemuslomakkeella. On tärkeää täyttää lomakkeen kaikki kohdat. Tonttihakemukseen ei tarvita liitteitä. Tonttien varaustilanne kannattaa tarkistaa ennen hakemuksen jättämistä tonttimyynnistä

  Uusien tonttien tullessa hakuun niiden hakuajoista ja -menettelystä tiedotetaan sanomalehti-ilmoituksella ja kaupungin verkkosivuilla. Yhteishaussa vapaaksi jääneet ja varauksista vapautuneet tontit siirtyvät tonttitarjontaan jatkuvasti haettaviksi. Päätöksen tontin tai tonttien myöntämisestä tekee maankäyttöinsinööri. Tieto päätöksestä lähetetään sähköpostilla tai postissa tontin hakijalle.

  Kun tonttihakemus on tullut tonttimyyntiin, haetut tontit lukitaan hakijalle kuuden viikon ajaksi, jonka jälkeen varausmaksu on suoritettava kaupungin pankkitilille. Varausmaksu on 1 000 euroa/tontti, jos hakija valitsee varausajaksi 6 kuukautta ja 2 000 euroa/tontti, jos  hakija valitsee varausajaksi 12 kuukautta. Varausmaksut hyvitetään kauppahinnasta tai tontin vuokrasta.

  Kauppakirja tai vuokrasopimus on allekirjoitettava joko 6 tai 12 kuukautta tontinluovutuspäätöksen lainvoimaisuudesta varausajasta riippuen.

  Hakemuksen saavuttua tonttimyynti tiedottaa hakijaa erillisellä sähköpostilla tai kirjeellä jatkotoimenpiteistä, muun muassa varausmaksun eräpäivästä, kauppakirjan tai vuokrasopimuksen allekirjoituksesta.
  Asiakas voi valita, haluaako allekirjoittaa kauppakirjan tai vuokrasopimuksen sähköisesti vai paperiversiona.

  Riihimäen kaupungin tilinumerot varausmaksua varten:

  PankkiIBANBIC
  Nordea Pankki Suomi OyjFI79 2070 1800 0603 10NDEAFIHH
  Oma Säästöpankki OyFI30 4108 0010 5416 08ITELFIHH
  Etelä-Hämeen OsuuspankkiFI43 5396 0220 0053 43OKOYFIHH
  Danske BankFI63 8000 1700 6011 08DABAFIHH
  Lammin SäästöpankkiFI90 4260 0010 1285 90ITELFIHH
 • Kauppahinta tai tontin vuokra laskutetaan kaupanteon tai vuokrasopimuksen allekirjoituksen jälkeen. Tontin kauppahinnan voi maksaa kerralla kokonaan tai vaihtoehtoisesti puolet kauppahinnasta kaupanteon yhteydessä ja loppuosa kahden seuraavan kalenterivuoden aikana. Maksamattoman kauppahinnan korko on 6 prosenttia. Tontin vuokra maksetaan vuokrasopimuksen allekirjoituspäivästä vuoden loppuun, jonka jälkeen kaupunki laskuttaa vuokran vuosittain.

 • Ostajan tulee hakea tontille lainhuuto Maanmittauslaitokselta kuuden kuukauden kuluessa kaupantekopäivästä. Jos ostat tontin sähköisesti, hakemus syntyy automaattisesti allekirjoituksen jälkeen, jonka jälkeen tarvittavat dokumentit voit lisätä liitteeksi sähköiseen palveluun. Ostaja maksaa varainsiirtoveron (neljä prosenttia kauppahinnasta) ennen lainhuudon hakemista.

 • Vuokratontin vuokra-aika on 50 vuotta. Perusvuosivuokra on 5 prosenttia tontin myyntihinnasta. Vuokratontin voi lunastaa vahvistetusta tontin hinnasta, kun rakentamisvelvoite on täytetty (käyttöönottokatselmus tehty). Lunastettavan tontin vuokra laskutetaan kauppakirjan allekirjoituspäivään saakka.

  Vuokraoikeuden kirjaaminen ja kiinnityksen hakeminen kaupungin hyväksi

  Vuokraoikeuden kirjaaminen ja kiinnityksen hakeminen tapahtuu siten, että vuokrasopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä vuokralainen allekirjoittaa myös kirjaamis- ja kiinnityshakemukset, jotka kaupunki lähettää kirjaamisviranomaiselle. Kirjaamisen ja kiinnityksen hakeminen tapahtuu vuokralaisen kustannuksella. Sähköisessä maanvuokrasopimuksessa hakemus vuokraoikeuden kiinnitykseen syntyy automaattisesti, kun osapuolet ovat allekirjoittaneet sopimuksen.

  • Kaupunki perii luovuttamistaan omakotitonteista voimassaolevan kiinteistötoimitusmaksun mukaisen lohkomiskustannuksen, joka laskutetaan erikseen.
  • Tontin saajalta peritään liittymismaksut yleiseen vesijohto- ja viemäriverkostoon liittymisestä.
  • Puhelin- ja kaapeli-tv-liittymäsopimus tehdään Elisa Oyj:n kanssa, liittymishinnat ovat kiinteistö- ja asuntokohtaisia.
  • Sähköliittymäsopimus tehdään Caruna Oy:n kanssa.

Yhteystiedot