Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

R-kirjain, jonka päällä eri värisiä nuolia sydämen muodossa

Kiertotalous Riihimäellä

Tätä on kiertotalous

Kiertotalous on talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niistä syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita. Kiertotaloudessa tuotteita käytetään pitkään – niitä korjataan ja lopuksi niiden materiaalit käytetään uusien tuotteiden valmistuksessa. Tällöin jätteen määrä vähenee minimiin ja neitseellisten raaka-aineiden kulutus on vähäistä.

Tutustu kiertotalousviikon tapahtumiin

Riihimäen kiertotalousviikko nostaa keskiöön kiertotalouden eri osa-alueet, tuo tietoa kiertotaloudesta ja sen luomista mahdollisuuksista asukkaille ja yrityksille sekä tarjoaa kaikille halukkaille tahoille mahdollisuuden järjestää oma kiertotalousteemainen tapahtuma.

Tule ja osallistu, ohesta löydät lisätiedot kaikista tapahtumista!

 • Riihimäen kiertotalousviikko järjestetään toista kertaa 17.-23.4.2023. Viikon tarkoituksena on nostaa esiin kiertotaloutta ja lisätä tietoisuutta sekä kiertotalouden eri puolista että Riihimäellä sijaitsevista kiertotaloustoimijoista.

  Tapahtumaviikolla:

  • Riihimäen Kierrätyskeskuksella on luvassa teemaan liittyvää tietoa ja tarjouksia.
  • Kouluissa järjestetään kiertotalousauditoinnit, joissa tarkastellaan kiertotalouden tiettyjen osa-alueiden toteutumista omassa kouluympäristössä sekä kirjataan kehittämistarpeita ja poikkeamia. Auditointien tulosten avulla koulut voivat kehittää toimintaansa ympäristövastuullisempaan suuntaan.
  • Kirjastossa kirjojen poistomyyntiä, teemaan liittyvää näyttelyä sekä tavaralainaamon esittelyä ja lainaamoon tulossa myös uusia tuotteita.
  • Riksulassa tapahtuu kiertotalousteemaisesti useana päivänä: maanantaina Marttojen ruukkuviljelyluento ja kierrätysaskartelua, keskiviikkona tietovisailua kierrätysteemalla, torstaina esittelyssä kirjaston tavaralainaamo sekä luento eläkeläisten taloudellisesta selviämisestä.

  Tiedot tarkentuvat lähempänä tapahtumaviikkoa. Tapahtumaviikolla kiertotalousteema näkyy myös kaupungin tiedotteissa, Facebookissa ja Instagramissa. Tervetuloa mukaan sukeltamaan kiertotalouden maailmaan!

Kiertotalous näkyy monin tavoin Riihimäellä

Riihimäellä kiertotalous näkyy monessa paikassa osana arkea. Tässä muutamia esimerkkejä:

 • Jokaisessa koulussa on kiertotalous osana opetusta paikallisten opetussuunnitelmien sekä kiertotalouden vastuuopettajien avulla.
 • Kirjastossa on laajan kirjavalikoiman lisäksi liikunta- ja retkeilyvälinelainaamo sekä lainattavia kausikortteja.
 • Kiertotalousyrityksiä on lukuisia ja niiden yhteistyönä toimii #RiiCycle-verkosto.

Riihimäki kuuluu Fisu-verkostoon, jonka kunnianhimoiset tavoitteet ovat jätteettömyys, päästöttömyys ja globaalisti kestävä kulutus. Kiertotalous on merkittävä keino näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

Riihimäki on Circwaste-hankkeen edelläkävijäkunta ja sitoutunut edistämään valtakunnallisen jätesuunnitelman toteutumista ja kiertotaloutta.

Riihimäen ympäristöpolitiikassa luonnonvarojen kestävä kulutus ja kiertotalous ovat yksi viidestä resurssiviisauden päämääristä. Tavoitteet vuodelle 2030 ovat muun muassa:

 • luonnonvarojen säilyttäminen monipuolisina ja elinvoimaisina
 • hankintojen kestävä taso ja elinkaarivaikutusten huomioiminen
 • jätteiden määrän vähentäminen ja kierrätysasteen lisääminen
 • ympäristökuormituksen vähentäminen.

Ympäristöpolitiikkaan voi tutustua Resurssiviisas Riihimäki -osiossa.

Lisätietoja

Kaupungin ympäristöjärjestelmätyön koordinointi, raportointi ja ympäristökoulutus, kiertotalous- ja resurssiviisaustyö, sidosryhmäyhteistyö ja ympäristöviestintä