Hyppää sisältöön
Liikenneympyrän keskellä oleva Ilves-patsas
Kuva: Jenniina Nummela

Kiertotalous Riihimäellä

Tätä on kiertotalous

Kiertotalous on talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niistä syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita. Kiertotaloudessa tuotteita käytetään pitkään – niitä korjataan ja lopuksi niiden materiaalit käytetään uusien tuotteiden valmistuksessa. Tällöin jätteen määrä vähenee minimiin ja neitseellisten raaka-aineiden kulutus on vähäistä.

Kiertotalous näkyy monin tavoin Riihimäellä

Riihimäellä kiertotalous näkyy monessa paikassa osana arkea. Tässä muutamia esimerkkejä:

 • Jokaisessa koulussa on kiertotalous osana opetusta paikallisten opetussuunnitelmien sekä kiertotalouden vastuuopettajien avulla.
 • Kirjastossa on laajan kirjavalikoiman lisäksi liikunta- ja retkeilyvälinelainaamo sekä lainattavia kausikortteja.
 • Kiertotalousyrityksiä on lukuisia ja niiden yhteistyönä toimii #RiiCycle-verkosto.

Riihimäki kuuluu Fisu-verkostoon, jonka kunnianhimoiset tavoitteet ovat jätteetömyys, päästöttömyys ja globaalisti kestävä kulutus. Kiertotalous on merkittävä keino näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

Riihimäki on Circwaste-hankkeen edelläkävijäkunta ja sitoutunut edistämään valtakunnallisen jätesuunnitelman toteutumista ja kiertotaloutta.

Riihimäen ympäristöpolitiikassa luonnonvarojen kestävä kulutus ja kiertotalous ovat yksi viidestä resurssiviisauden päämääristä. Tavoitteet vuodelle 2030 ovat muun muassa:

 • luonnonvarojen säilyttäminen monipuolisina ja elinvoimaisina
 • hankintojen kestävä taso ja elinkaarivaikutusten huomioiminen
 • jätteiden määrän vähentäminen ja kierrätysasteen lisääminen
 • ympäristökuormituksen vähentäminen.

Ympäristöpolitiikkaan voi tutustua Resurssiviisas Riihimäki -osiossa.

Riihimäen kiertotalousviikko nostaa keskiöön kiertotalouden eri osa-alueet, tuo tietoa kiertotaloudesta ja sen luomista mahdollisuuksista asukkaille ja yrityksille sekä tarjoaa kaikille halukkaille tahoille mahdollisuuden järjestää oma kiertotalousteemainen tapahtuma.

Tule ja osallistu, alta löydät lisätiedot kaikista tapahtumista!

 • Riihimäen kiertotalousviikko järjestetään toista kertaa 17.-23.4.2023. Viikon tarkoituksena on nostaa esiin kiertotaloutta ja lisätä tietoisuutta sekä kiertotalouden eri puolista että Riihimäellä sijaitsevista kiertotaloustoimijoista.

  Tapahtumaviikolla:

  • Riihimäen Kierrätyskeskuksella on luvassa teemaan liittyvää tietoa ja tarjouksia.
  • Kouluissa järjestetään kiertotalousauditoinnit, joissa tarkastellaan kiertotalouden tiettyjen osa-alueiden toteutumista omassa kouluympäristössä sekä kirjataan kehittämistarpeita ja poikkeamia. Auditointien tulosten avulla koulut voivat kehittää toimintaansa ympäristövastuullisempaan suuntaan.
  • Kirjastossa kirjojen poistomyyntiä, teemaan liittyvää näyttelyä sekä tavaralainaamon esittelyä ja lainaamoon tulossa myös uusia tuotteita.

Lisätietoja

Kaupungin ympäristöjärjestelmätyön koordinointi, raportointi ja ympäristökoulutus, kiertotalous- ja resurssiviisaustyö, sidosryhmäyhteistyö ja ympäristöviestintä