Takala Jenni
Ympäristöasiantuntija
Elinvoiman toimialue
Kiertotalous on talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niistä syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita. Kiertotaloudessa tuotteita käytetään pitkään – niitä korjataan ja lopuksi niiden materiaalit käytetään uusien tuotteiden valmistuksessa. Tällöin jätteen määrä vähenee minimiin ja neitseellisten raaka-aineiden kulutus on vähäistä.
Riihimäellä kiertotalous näkyy monessa paikassa osana arkea. Tässä muutamia esimerkkejä:
Riihimäki kuuluu Fisu-verkostoon, jonka kunnianhimoiset tavoitteet ovat jätteetömyys, päästöttömyys ja globaalisti kestävä kulutus. Kiertotalous on merkittävä keino näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.
Riihimäki on Circwaste-hankkeen edelläkävijäkunta ja sitoutunut edistämään valtakunnallisen jätesuunnitelman toteutumista ja kiertotaloutta.
Riihimäen ympäristöpolitiikassa luonnonvarojen kestävä kulutus ja kiertotalous ovat yksi viidestä resurssiviisauden päämääristä. Tavoitteet vuodelle 2030 ovat muun muassa:
Ympäristöpolitiikkaan voi tutustua Resurssiviisas Riihimäki -osiossa.
Riihimäen kiertotalousviikko 9.–15.5.2022 nostaa keskiöön kiertotalouden eri osa-alueet, tuo tietoa kiertotaloudesta ja sen luomista mahdollisuuksista asukkaille ja yrityksille sekä tarjoaa kaikille halukkaille tahoille mahdollisuuden järjestää oma kiertotalousteemainen tapahtuma.
Tule ja osallistu, alta löydät lisätiedot kaikista tapahtumista!
Riihimäen kiertotalousviikko järjestetään ensimmäistä kertaa 9.–15.5.2022. Viikon tarkoituksena on nostaa esiin kiertotaloutta ja lisätä tietoisuutta sekä kiertotalouden eri puolista että Riihimäellä sijaitsevista kiertotaloustoimijoista.
Kiertotalousviikko on osa Kanta-Hämeen bio- ja kiertotalouden tapahtumakuukautta, jonka nimenä on Hämeen KIERTO – Häme CIRCULAR. Sen tapahtumat ovat:
Lue lisää Hämeen KIERTO -tapahtumakuukauden tiedotteesta.
Päivän ohjelma:
Riihimäen kaikissa kouluissa on kiertotalouden vastuuopettajat, joiden johdolla oppilaat päsevät toteuttamaan kiertotalousauditoinnit. Auditoinneissa tarkastellaan kiertotalouden tiettyjen osa-alueiden toteutumista omassa kouluympäristössä sekä kirjataan kehittämistarpeita ja poikkeamia. Auditointien tulosten avulla koulut voivat kehittää toimintaansa ympäristövastuullisempaan suuntaan.
Lue lisää Robotiikkakampuksen verkkosivuilta.
Haluatko oman tapahtumasi esille kiertotalousviikon tapahtumakuvauksiin? Ota yhteyttä ympäristöasiantuntijaan tai viestinnän asiantuntijaan, joiden yhteystiedot ovat tämän sivun alalaidassa.
Ympäristöasiantuntija
Elinvoiman toimialue
Viestinnän asiantuntija
Hallinto ja konserni -toimialue