Hyppää sisältöön
Paikallisliikenteen bussi rautatieaseman edustalla
Kuva: Teemu Heikkilä

Joukkoliikenne

Riihimäen kaupunki on tieliikenteen toimivaltainen viranomainen. Kaupunki vastaa paikallisliikenteen järjestämisestä omalla toimivalta-alueellaan. Kaupungin alueella kulkee myös seutuliikennettä Lopelle, Ryttylään ja Tervakoskelle, kaukoliikennettä pääasiassa Helsingin ja Tampereen suuntiin sekä junaliikennettä Helsingin, Tampereen ja Lahden suuntiin. Tutustu joukkoliikenteen aikatauluihin ja reitteihin ja matkalippuihin.

Asiakastyytyväisyyskysely

Riihimäen kaupunki toteuttaa kerran vuodessa paikallisliikenteen asiakastyytyväisyyskyselyn. Tämän vuoden kyselyyn pääsee vastamaan 27.2.–12.3.2023. Kyselyyn vastaaminen kestää vain muutaman minuutin ja sen tuloksia hyödynnetään Riihimäen paikallisliikenteen eli R-liikenteen kehittämisessä.

Sähköiseen kyselyyn pääset vastaamaan tästä.

R-kyyti

Riihimäen paikallisliikenteessä (R-liikenne) on käytössä kutsukyytipalvelu, josta käytetään nimeä R-kyyti. R-kyydillä pääsee matkustamaan palvelualueen sisällä sellaisiinkin paikkoihin ja kellonaikoihin, joihin aikataulutetulla linjaliikenteellä ei pääse.

Tutustu tarkemmin R-kyytiin täällä.

Yleistä R-liikenteestä

 • Huomioithan koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi R-liikenteessä matkustaessasi seuraavat asiat:

  • matkusta vain terveenä
  • huolehdi hyvästä käsihygieniasta
  • yski tai aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan
  • pidä mahdollisuuksien mukaan etäisyyttä muihin matkustajiin ja kuljettajaan
  • vältä mahdollisuuksien mukaan käteisellä maksamista
 • Bussien aikataulut on suunniteltu siten, että ne palvelisivat mahdollisimman hyvin liityntäyhteytenä juniin. Riihimäeltä lähtee kuitenkin erityisesti aamuisin junia niin tiheästi, että niille kaikille ei ole mahdollista toteuttaa sellaista liityntäyhteyttä, ettei odotusaikaa jäisi. Liityntäyhteydet pyritään varmistamaan ainakin Helsingin suunnan lähijuniin.

  Bussien aikataulut pyritään suunnittelemaan mahdollisimman yhteensopiviksi myös koulujen ja oppilaitosten alkamis- ja päättymisaikojen kanssa. Koulut ja oppilaitokset päättävät itse omista alkamis- ja päättymisajoistaan, joten ajat voivat vaihdella. Bussiaikatauluissa täytyy koulujen lisäksi ottaa huomioon myös esimerkiksi edellä mainitut yhteydet juniin. Lisäksi yhdellä bussilinjalla voi kulkea oppilaita useaan eri kouluun. Näin ollen bussiaikatauluja ei ole mahdollista suunnitella niin, ettei odotusaikaa jäisi ainakin osalle koululaisista.

  Katso voimassa olevat aikataulut ja reitit täältä.

 • Matkalipun voi ostaa usealla eri tavalla:

  • mobiililippusovelluksella
  • matkakortille
  • kuljettajalta (käteisellä tai pankki- tai luottokortilla)

  Lue lisää matkalipuista ja niiden hinnoista täältä.

  Jotta kanssamatkustajien matka sujuisi mukavammin, on ystävällistä luovuttaa viereinen paikka käyttöön ja säilyttää laukut matkan ajan esim. lattialla tai sylissä.

 • Kaikki R-liikenteessä käytössä olevat bussit ovat matalalattiaisia, joten niiden kyytiin pääsee helposti apuvälineiden (lastenvaunut, rollaattori, pyörätuoli) kanssa. Kuljettaja auttaa tarvittaessa. Apuvälineiden kuljettamisesta ei peritä maksua.

  Lastenvaunuissa olevan lapsen kanssa matkustavan (yhden) aikuisen matka on maksuton. Myös alle 7-vuotiaan matka on aina maksuton.

 • Vaarattomia matkatavaroita saa kuljettaa bussissa, mutta kuljettaja voi kieltäytyä ottamasta kyytiin erityisen suurikokoisia matkatavaroita. Matkatavaroiden kuljettamisesta ei peritä maksua.

  Vaarattomia lemmikkieläimiä saa kuljettaa bussissa, mutta kuljettaja voi kieltäytyä ottamasta lemmikkieläintä kyytiin, jos autossa on paljon matkustajia tai muita lemmikkieläimiä. Poliisi-, opas- ja avustajakoirat saa aina tuoda bussiin. Lemmikkieläinten kuljettamisesta ei peritä maksua.

  Polkupyörää tai muuta vastaavaa kulkuvälinettä saa kuljettaa bussissa, mutta kuljettaja voi kieltäytyä ottamasta kyytiin suurikokoista kulkuvälinettä, jos autossa on paljon matkustajia. Polkupyörä tai vastaava kulkuväline sijoitetaan auton keskiosassa olevaan tilaan ja asiakas huolehtii sen kiinnipitämisestä matkan aikana. Polkupyörän tai muun vastaavan kulkuvälineen kuljettamisesta ei peritä maksua.

 • Pysäkillä odottavan matkustajan pitää antaa pysähtymismerkki pysäkkiä lähestyvälle bussille, jotta kuljettaja tietää pysähtyä. Merkki kannattaa antaa ajoissa ja näkyvästi, pimeällä mielellään heijastinta, taskulamppua tai matkapuhelimen valoa apuna käyttäen. Merkkiä kannattaa näyttää siihen asti, kunnes kuljettaja laittaa vilkun päälle. Mikäli auto on vaikea tunnistaa, on varminta pysäyttää auto ja tiedustella reittiä kuljettajalta.

 • Vaihtoaikeesta kannattaa aina ilmoittaa ensimmäisen bussin kuljettajalle, jotta kuljettaja voi tarvittaessa pyrkiä varmistamaan vaihdon onnistumisen. Bussit voivat joskus olla hieman myöhässä, jolloin vaihto ei välttämättä onnistu automaattisesti.

  Vaihdon voi linjoista riippuen tehdä myös muualla kuin rautatieasemalla, jolloin vaihtoaikaa voi olla enemmän.

 • R-liikenteen autoon jääneitä tavaroita voi tiedustella Riihimäen kaupungin Tietotuvasta (Eteläinen Asemakatu 2, 11130 Riihimäki).

  Kiireellisissä tapauksissa (kyseessä esim. lompakko tai puhelin):

  • Lehdon Liikenne Oy, puh. 044 294 0200 (klo 7-15)

  Hävinneitä tai rikkoutuneita matkatavaroita ei korvata.

 • Lehdon Liikenne Oy

  Lehdon Liikenteen verkkosivut

 • Toimivaltaisen viranomaisen on julkaistava kerran vuodessa yhdistelmäraportti, jossa selostetaan sen toimivaltaan kuuluvat julkisen palvelun velvoitteet, valitut julkisen liikenteen harjoittajat sekä korvaukset, joita niille on maksettu, ja yksinoikeudet, joita niille on myönnetty korvauksena julkisen palvelun velvoitteiden täyttämisestä.

  Joukkoliikenteen yhdistelmäraportti 2019

  Joukkoliikenteen yhdistelmäraportti 2018

  Joukkoliikenteen yhdistelmäraportti 2017