Hyppää sisältöön
Kuva Perhospuiston rakentamisesta, etualalla kiipeilyvälinen, jossa perhoskoristeet ja taka-alalla kaivinkone
Kuva: Päivi Sundman

Puistot

Riihimäen kaupunki rakentaa ja rakennuttaa puistoja ja viheralueita. Riihimäen kaupunki rakentaa ja rakennuttaa katuja sekä muita yleisiä alueita. Kunnallistekniikan investointien työohjelma 2023 on hyväksytty teknisessä lautakunnassa (18.5.2022 § 56, 11.10.2022 § 102).

Puisto- ja viheralueiden työkohteet vuonna 2023

 • Puistojen perusparantamisella tarkoitetaan olevien puistojen ja leikkipaikkojen kunnon parantamiseksi tehtäviä investointeja.

  Vuoden 2022 perusparannuskohteita olivat: Panimopuisto, Kisapuisto ja Saunapuisto. Kisapuisto ja Saunapuisto ovat valmistuneet, mutta Panimopuiston perusparannus jatkuu vuodelle 2023.

  Vuoden 2023 perusparannuskohteita ovat: Hirsimäenpuisto ja Töyrypuisto

 • Riihimäen kaupunki parantaa tämän vuoden aikana Lasinpuhaltajan puiston yleisilmettä, oleskelumahdollisuuksia ja saavutettavuutta. Keskuskadun päätteenä ja Riihimäen tunnus- ja juhlapaikkana sijaitsevalle puistolle on valmistunut saneeraussuunnitelma. Lasinpuhaltaja-patsaan ja joulukuusena tunnetun kuusen valaistus on huomioitu erillisessä valaistussuunnitelmassa.

  Lasinpuhaltajan puiston parannustyöt ovat jatkoa Riihimäen puistojen perusparantamistyölle. Korkeuserojen vuoksi puistosta ei saada esteetöntä, mutta puistossa kulkeminen helpottuu huomattavasti. Samoin Keskuskadun päätepisteen ilme kohenee, kun alue rajataan istutuksilla ja muurilla.

  Puiston läpi luontaisesti muodostunut kulkuväylä rakennetaan kivituhkakäytäväksi, jossa käytetään sideainetta eroosion estämiseksi. Lasinpuhaltaja-patsaan rinteen yläosaan rakennetaan noppakivikäytävä, josta avautuu näkymä Keskuskadulle. Käytävien varrelle asennetaan penkkejä.

  Valtakäyrän kevyen liikenteen väylään rajoittuva kasvitettu rinne rajataan matalalla graniittitukimuurilla. Rinteen rajaus säilyy nykyisen kevyen liikenteen väylän linjan mukaisena, lukuun ottamatta uutta Keskuskadun päähän rakennettavaa puolikaaren muotoista oleskelualuetta.

  Ahtaasti kasvaneet ja näkymän Kokinmäeltä patsaalle ja edelleen Keskuskadulle peittäneet kuuset poistetaan. Laurinpolun portaiden vierestä poistetaan koivuja, jotta portaiden viereen saadaan uusi kukkivien pikkupuiden rivistö.

  Nykyinen valaistu joulukuusi on iäkäs. Kuusta ei poisteta vielä, mutta siihen varaudutaan istuttamalla uusi kuusi vanhan kuusen viereen. Uutta kuusta ei jouluvalaista, vaan kuuselle on suunniteltu jatkuva kohdevalaistus.

  Rinteen kasvillisuus uusitaan toimivammaksi, näyttävämmäksi ja helppohoitoiseksi. Patsaan viereinen puurakenteinen kesäkukkalaatikko uusitaan paremmin kohteen arvoon sopivaksi. Puistoa rajataan vanhan kaupungintalon tontin sekä uuden omakotitalotontin rajalla monilajisilla puu- ja pensasistutuksilla.

  Lasinpuhaltajan puiston viheraluesuunnitelman on tehnyt Maisemasuunnittelu Harju-Soini Oy ja valaistussuunnitelman Esa Horttanainen A-Insinöörit Oy:stä. Kohde toteutetaan kokonaisurakkana ja päätoteuttaja ratkeaa kevään 2023 aikana. Kohteen rakennuttaa vastaava viherrakennuttaja Lasse Heikkinen.

  Lasinpuhaltajan puisto sijaitsee Riihimäen keskustassa, Harjukylän kaupunginosassa. Puiston rinteelle sijoitettiin vuonna 1960 Lasinpuhaltaja-patsas. Riihimäen Lasi ja sen työntekijät lahjoittivat patsaan kaupungille kaupungiksi tulon kunniaksi. Kuvanveistäjä Kalervo Kallion veistämästä Lasinpuhaltajasta on muodostunut Riihimäen tunnus ja juhlapaikka.

  Lasinpuhaltajan puiston suunnitelmat löytyvät alempaa kohdasta “Nähtävillä olevat suunnitelmat”.

 • Huhtimonmäkeen Kanervakadun kupeeseen rakennetaan uusi leikkipuisto ja
  Kanervakadulta alas Kokonkadulle uusi kulkureitti. Kulkureitti toteutetaan
  kuntoportaina asukastoiveiden mukaisesti. Kalliopuiston
  näköalapaikalle asennetaan kalusteita.

  Lisätietoa alueen toteutuksesta antaa vastaava viherrakennuttaja Lasse Heikkinen.

Nähtävillä olevat suunnitelmat

Suunnitelmaehdotukset pidetään julkisesti nähtävillä Virastokeskus Veturissa, Eteläinen Asemakatu 4.

LajiKaupunginosaSuunnitelmaPiirustusnumeroKuulutus, nähtävillä
Puiston perusparannussuunnitelmaHarjukyläLasinpuhaltajan puiston saneeraussuunnitelma
Lasinpuhaltajan puiston suunnitelmaselostus
viheraluesuunnitelma_9188-13.1-17.1.2023
Puiston perusparannussuunnitelmaPatastenmäkiKisapuiston leikkipaikan yleissuunnitelma
yleissuunnitelma-9477-115.6.-29.6.2022
Puiston perusparannussuunnitelmaPetsamoSaunapuiston yleissuunnitelmayleissuunnitelma-9478-115.6.-29.6.2022
Puiston perusparannussuunnitelmaKoivistonmäkiPanimopuiston yleissuunnitelma
Panimopuiston suunnitelmaselostus
yleissuunnitelma-9475-120.5-3.6.2022
Puiston perusparannussuunnitelmaKoivistonmäkiItsenäisyydenpuiston yleissuunnitelma,
Itsenäisyydenpuiston istutussuunnitelma
Itsenäisyydenpuiston suunnitelmaselostus
yleissuunnitelma 9456, istutussuunnitelma 94584.1-18.1.2022
PuistosuunnitelmaPeltokyläPiikinmäenpuiston rakennussuunnitelma yleissuunnitelma 9443, toteutussuunnitelma 9444, istutussuunnitelma 94451.12-14.12.2021
PuistosuunnitelmaVahteristoAtsaleapuisto yleissuunnitelma
Atsaleapuisto rakennussuunnitelma
3475-29.4 – 23.4.2021
PuistosuunnitelmaJuppalaPerhospuiston yleissuunnitelma
Perhospuiston istutussuunnitelma
9411,941219.3. – 6.4.2021

Kirjalliset muistutukset

Mainitun ajan kuluessa niitä, joiden oikeutta asiaa koskee, on mahdollisuus jättää tekniselle toimelle osoitetut kirjalliset muistutuksensa:

Lisätietoja