Vieraslajit

Vieraslajit ovat eliölajeja, jotka ovat levinneet luontaisilta levinneisyysalueiltaan uusille alueille ihmisen mukana. Haitallisista vieraslajeista erityisesti espanjansiruetanoita sekä jättipalsamia esiintyy Riihimäellä. Tutustu tehtyyn torjuntatyöhön katsomalla  video jättipalsamin ja espanjansiruetanan torjunnasta Riihimällä

Riihimäen kaupunki torjuu omilta mailtaan mm. jättiputkia, jättipalsamia, komealupiinia ja espanjansiruetanoita. Vieraslajit otetaan huomioon kunnossapidon jokapäiväisessä toiminnassa.

Vieraslajien torjunta Riihimäellä.

Espanjansiruetanoiden hävittäminen sai rahoitusta vuoden 2020 ja 2019 osallistuvassa budjetoinnissa. Tutustu suunnitelmaan tästä.

Rautafosfaatin hankkiminen koko kaupungin alueelle ei ole mahdollista kustannusten vuoksi. Toisaalta rautafosfaatti ei tapa etanoiden munia, mutta se tappaa kaikki nilviäiset. Omalla pihalla leviämistä voi ehkäistä etanoiden pois keräämisen lisäksi poistamalla lehti- ja oksakasat ja pitämällä nurmikko ja muu pihan kasvillisuus lyhyenä. Olisi tärkeää torjua espanjansiruetanoita yhtäaikaisesti laajalla alueella.

Riihimäen kaupunki tulee järjestämään kesän 2021 aikana etanakävelyitä puistoalueilla.Kuva espanjansiruetanantorjunta logosta

Reitti kävellään rauhalliseen tahtiin ja matkan varrelta poimitaan havaitut espanjansiruetanat.
Keskustellaan kävelyn lomassa espanjansiruetanoista ja havainnoista. Ota mukaan hanskat sekä purkki etanoille (esimerkiksi maitotölkki). Tarvittaessa keräysastian ja hanskat saa paikan päältä. Kierros kestää noin 1 tunnin ja mukana voi olla vain osan ajasta. Kävelyllä huomioidaan turvavälit.

Kävelyn ohjaajana toimii vieraslajikoordinaattori Eerika Pesonen.
Lisätiedot ja kysymykset: vieraslajit@riihimaki.fi tai 0406647135

Etanaroskikset

Puistopalvelut on tuonut jo useiden vuosien ajan osaston työntekijöiden ja asukashavaintojen perusteella valittuihin paikkoihin vain etanoille tarkoitettuja 240-litraisia roskiksia. Etanaroskikset on sijoiteltu paikkoihin, joita karttakyselyiden havainnotkin tukevat. Roskikset löytyvät kaupungin karttapalvelusta elinympäristö-valikosta. Yksi keväällä kerätty etana on satoja etanoita vähemmän syksyllä. Valtavan paljon kiitoksia kaikille ahkerille kuntalaisille tästä arvokkaasta vieraslajien torjuntatyöstä!

Jättipalsamin torjunta -VieKas LIFE Viekas -logo

Riihimäki on mukana  VieKas LIFE- hankkeessa (Finvasive LIFE+ -project). Vieraslajien torjuntaan ja ihmisten vieraslajitietoisuuden lisäämiseen keskittyvä yhteistyöhanke jatkuu vuoteen 2023 asti. EU on mukana rahoittamassa hanketta.

VieKas hankkeen myötä vuonna 2017 aloittanut jättipalsamin torjuntaryhmä jatkaa töitä myös kaudella 2021. Ryhmä torjuu karttakyselyn perusteella paljastuneita jättipalsamikohteita ja positiivisia tuloksia on jo havaittavissa. Tutustu ryhmän toimintaan tästä.

Puistopalvelut on torjunut ja pitänyt kirjaa jättiputkista jo 1990-luvulta lähtien. Siementen pitkän itävyyden vuoksi seurantaa on tehty myös vanhoilla esiintymäpaikoilla, joissa jättiputkea ei ole enää vuosiin tavattu.

 

Kuva jättipalsamin kukasta

Life-logo

 

 


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 2 Kyllä 0 Ei 2