Vieraslajit

Vieraslajit ovat eliölajeja, jotka ovat levinneet luontaisilta levinneisyysalueiltaan uusille alueille ihmisen mukana. Haitallisista vieraslajeista erityisesti espanjansiruetanoita sekä jättipalsamia esiintyy Riihimäellä.

Ensimmäisiä espanjansiruhavaintoja on tehty jo vuonna 1998.

Espanjansiruetanoiden hävittäminen äänestettiin vuoden 2019 osallistuvassa budjetoinnissa yhdeksi toteutettavaksi suunnitelmaksi (budjetti 25 000 €). Touko-elokuulle on palkattu vieraslajityöntekijä koordinoimaan  espanjansiruetanoiden torjuntatyötä. Rautafosfaattia hankittiin keväällä kahdelle valitulle alueelle: Punkantien-Latupuiston alueelle sekä Teutonpuiston-Piilipuiston alueelle, jolloin noin kolmellesadalle kiinteistölle tarjottiin mahdollisuutta hakea etanasyöttiä.

Rautafosfaatin hankkiminen koko kaupungin alueelle ei ole mahdollista kustannusten vuoksi. Toisaalta rautafosfaatti ei tapa etanoiden munia, mutta se tappaa kaikki nilviäiset. Omalla pihalla leviämistä voi ehkäistä etanoiden pois keräämisen lisäksi poistamalla lehti- ja oksakasat ja pitämällä nurmikko ja muu pihan kasvillisuus lyhyenä. Olisi tärkeää torjua espanjansiruetanoita yhtäaikaisesti laajalla alueella.

Riihimäen kaupunki järjestää kesän aikana etanakävelyitä puistoalueilla.Kuva espanjansiruetanantorjunta logosta

Reitti kävellään rauhalliseen tahtiin ja matkan varrelta poimitaan havaitut espanjansiruetanat.
Keskustellaan kävelyn lomassa espanjansiruetanoista ja havainnoista. Ota mukaan hanskat sekä purkki etanoille (esimerkiksi maitotölkki). Tarvittaessa keräysastian ja hanskat saa paikan päältä. Kierros kestää noin 1 tunnin ja mukana voi olla vain osan ajasta. Kävelyllä huomioidaan turvavälit.

Kävelyn ohjaajana toimii vieraslajikoordinaattori Eerika Pesonen.
Lisätiedot ja kysymykset: vieraslajit@riihimaki.fi tai 0406647135

  • Etanakävely  Sipusaaren alueella 16.6.2020. Lähtö Uramon koulun parkkipaikalta klo.18.00
  • Etanakävely Kumelan alueella  17.6.2020. Lähtö Puhaltajankadun ja Kaivertajankadun välissä sijaitsevan etanaroskiksen luota klo. 9.00
  • Etanakävely Huhtimon alueella 1.7.2020.  Lähtö Ersalonkadun ja Kaskitien välissä sijaitsevan etanaroskiksen luota klo. 9.00
  • Etanakävely Riutan ulkoilureitillä 8.7.2020.  Lähtö Riutan ulkoilureitin parkkipaikalta (Kormuntie 258) klo. 9.00

 

  • Jättipalsamin ja espanjasiruetanan torjuntatalkoot  Kumelan Lehtolantien leikkipuiston läheiselle puistoalueelle 17.7. klo. 9.00-10.30 Ota mukaasi kumisaappaat, hanskat sekä purkki etanoille. Tarvittaessa keräysastian ja hanskat saa paikan päältä.
    Mukana voi olla myös vain osan ajasta.Talkooväelle tarjolla virvokkeita.​ Lähtö Lehtolantien leikkipuistosta klo. 9.00

Etanaroskikset

Puisto-osasto on tuonut jo useiden vuosien ajan osaston työntekijöiden ja asukashavaintojen perusteella valittuihin paikkoihin vain etanoille tarkoitettuja 240-litraisia roskiksia. Etanaroskikset on sijoiteltu paikkoihin, joita karttakyselyiden havainnotkin tukevat. Roskikset löytyvät kaupungin karttapalvelusta elinympäristö-valikosta. Yksi keväällä kerätty etana on satoja etanoita vähemmän syksyllä. Valtavan paljon kiitoksia kaikille ahkerille kuntalaisille tästä arvokkaasta vieraslajien torjuntatyöstä!

Jättipalsamin torjunta -VieKas LIFE Viekas -logo

Riihimäki on mukana  VieKas LIFE- hankkeessa (Finvasive LIFE+ -project). Vieraslajien torjuntaan ja ihmisten vieraslajitietoisuuden lisäämiseen keskittyvä yhteistyöhanke jatkuu vuoteen 2023 asti. EU on mukana rahoittamassa hanketta.

VieKas hankkeen myötä vuonna 2017 aloittanut jättipalsamin torjuntaryhmä jatkaa töitä myös kaudella 2020. Ryhmä torjuu karttakyselyn perusteella paljastuneita jättipalsamikohteita ja positiivisia tuloksia on jo havaittavissa. Tutustu ryhmän toimintaan tästä.

Puisto-osasto on torjunut ja pitänyt kirjaa jättiputkista jo 1990-luvulta lähtien. Siementen pitkän itävyyden vuoksi seurantaa on tehty myös vanhoilla esiintymäpaikoilla, joissa jättiputkea ei ole enää vuosiin tavattu.

 

Kuva jättipalsamin kukasta

Life-logo

 

 


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0