Vieraslajit

Vieraslajit ovat eliölajeja, jotka ovat levinneet luontaisilta levinneisyysalueiltaan uusille alueille ihmisen mukana.

Puisto-osasto on torjunut ja pitänyt kirjaa jättiputkista jo 1990-luvulta lähtien. Siementen pitkän itävyyden vuoksi seurantaa on tehty myös vanhoilla esiintymäpaikoilla, joissa jättiputkea ei ole enää vuosiin tavattu.

Ensimmäisiä espanjansiruhavaintoja tehtiin jo vuonna 1998. Puisto-osasto on tuonut jo useiden vuosien ajan osaston työntekijöiden ja asukashavaintojen perusteella valittuihin paikkoihin vain etanoille tarkoitettuja 240-litraisia roskiksia. Etanaroskikset on sijoiteltu paikkoihin, joita karttakyselyiden havainnotkin tukevat. Yksi keväällä kerätty etana on satoja etanoita vähemmän syksyllä. Valtavan paljon kiitoksia kaikille ahkerille kuntalaisille tästä arvokkaasta vieraslajien torjuntatyöstä!

Vuonna 2017 aloittanut jättipalsamin torjuntaryhmä on käynyt läpi karttakyselyn perusteella paljastuneita jättipalsamikohteita ja tätä arvokasta työtä tullaan jatkamaan. Vuosien 2017-2018 torjuntatöistä on valmistunut raportti ja positiivisia tuloksia on havaittavissa jo kahden vuoden sitkeällä torjuntatyöllä.

Riihimäki on mukana myös VieKas LIFE- hankkeessa (Finvasive LIFE+ -project). Vieraslajien torjuntaan ja ihmisten vieraslajitietoisuuden lisäämiseen keskittyvä yhteistyöhanke jatkuu vuoteen 2023 asti. EU on mukana rahoittamassa hanketta.

Jättipalsami

Viekas -logoLife-logo


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0