Hyppää sisältöön

Vieraslajit

Vieraslajit ovat eliölajeja, jotka ovat levinneet luontaisilta levinneisyysalueiltaan uusille alueille ihmisen mukana. Haitallisista vieraslajeista erityisesti espanjansiruetanoita sekä jättipalsamia esiintyy Riihimäellä. Tutustu tehtyyn torjuntatyöhön katsomalla kaupungin YouTube-kanavalta video jättipalsamin ja espanjansiruetanan torjunnasta Riihimäellä.

Riihimäen kaupunki torjuu omilta mailtaan muun muassa jättiputkia, jättipalsamia, komealupiinia ja espanjansiruetanoita. Vieraslajit otetaan huomioon kunnossapidon jokapäiväisessä toiminnassa.

Vieraslajien torjunta Riihimäellä

Espanjansiruetanoiden hävittäminen sai rahoitusta vuoden 2020 ja 2019 osallistuvassa budjetoinnissa. Tutustu suunnitelmaan tästä.

Rautafosfaatin hankkiminen koko kaupungin alueelle ei ole mahdollista kustannusten vuoksi. Toisaalta rautafosfaatti ei tapa etanoiden munia, mutta se tappaa kaikki nilviäiset. Omalla pihalla leviämistä voi ehkäistä etanoiden pois keräämisen lisäksi poistamalla lehti- ja oksakasat ja pitämällä nurmikko ja muu pihan kasvillisuus lyhyenä. Olisi tärkeää torjua espanjansiruetanoita yhtäaikaisesti laajalla alueella.

  • Reitti kävellään rauhalliseen tahtiin ja matkan varrelta poimitaan havaitut espanjansiruetanat.
    Keskustellaan kävelyn lomassa espanjansiruetanoista ja havainnoista. Ota mukaan hanskat sekä purkki etanoille (esimerkiksi maitotölkki). Tarvittaessa keräysastian ja hanskat saa paikan päältä. Kierros kestää noin 1 tunnin ja mukana voi olla vain osan ajasta. Kävelyllä huomioidaan turvavälit.

  • Puistopalvelut on tuonut jo useiden vuosien ajan osaston työntekijöiden ja asukashavaintojen perusteella valittuihin paikkoihin vain etanoille tarkoitettuja 240-litraisia roskiksia. Etanaroskikset on sijoiteltu paikkoihin, joita karttakyselyiden havainnotkin tukevat. Roskikset löytyvät kaupungin karttapalvelusta elinympäristövalikosta. Yksi keväällä kerätty etana on satoja etanoita vähemmän syksyllä. Valtavan paljon kiitoksia kaikille ahkerille kuntalaisille tästä arvokkaasta vieraslajien torjuntatyöstä!

  • Riihimäki on mukana  VieKas LIFE -hankkeessa (Finvasive LIFE+ -project). Vieraslajien torjuntaan ja ihmisten vieraslajitietoisuuden lisäämiseen keskittyvä yhteistyöhanke jatkuu vuoteen 2023 asti. EU on mukana rahoittamassa hanketta.

    VieKas hankkeen myötä vuonna 2017 aloittanut jättipalsamin torjuntaryhmä jatkaa töitä myös kaudella 2021. Ryhmä torjuu karttakyselyn perusteella paljastuneita jättipalsamikohteita ja positiivisia tuloksia on jo havaittavissa. Tutustu ryhmän toimintaan tästä.

    Puistopalvelut on torjunut ja pitänyt kirjaa jättiputkista jo 1990-luvulta lähtien. Siementen pitkän itävyyden vuoksi seurantaa on tehty myös vanhoilla esiintymäpaikoilla, joissa jättiputkea ei ole enää vuosiin tavattu.