Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Vieraslajit

Vieraslajit ovat eliölajeja, jotka ovat levinneet luontaisilta levinneisyysalueiltaan uusille alueille ihmisen mukana. Haitallisista vieraslajeista erityisesti espanjansiruetanoita sekä jättipalsamia esiintyy Riihimäellä. Riihimäen kaupunki torjuu omilta mailtaan muun muassa jättiputkia, jättipalsamia, komealupiinia ja espanjansiruetanoita. Vieraslajit otetaan huomioon kunnossapidon jokapäiväisessä toiminnassa.

Vieraslajien torjunta Riihimäellä

Espanjansiruetanoiden leviämistä omalla pihalla voit ehkäistä keräämällä etanat pois, poistamalla lehti- ja oksakasat sekä pitämällä nurmikon ja muun pihan kasvillisuuden lyhyenä. Tarkista uudet istutettavat kasvit espanjansiruetanoiden munien varalta. Kastele kasveja säästeliäästi ja mieluummin päivisin. Älä tee avokomposteja. Ja kerää koirien jätökset – ne houkuttelevat espanjansiruetanoita ruokailemaan! Espanjansiruetanoiden yhtäaikainen torjuminen laajalla alueella on tärkeää torjunnan onnistumiseksi. Kaudella 2024 etanoiden keräämisestä palkitaan. Ota etanapassi käyttöön. Lisätiedot löytyvät alta.

 • Riihimäen kaupungin etanapassit otetaan käyttöön keskiviikosta 15. toukokuuta alkaen. Osallistuvassa budjetoinnissa toteuttavaksi tuli suunnitelma, jossa ehdotettiin, että espanjansiruetanoiden keräämisestä voisi saada pienen palkkion. Näin torjunta houkuttelisi mukaan uusia asukkaita

  Tuo etanatölkit varikolle, kierrätyskeskukseen tai etanatalkoisiin

  Etanapassi-kampanja toimii seuraavasti: Kerää espanjansiruetanoita esimerkiksi litran kartonkitölkkeihin. Tuo tölkit kaupungin varikon SER-pisteeseen, kierrätyskeskukseen tai kaupungin etanatalkootapahtumiin. Näissä paikoissa yhdestä litran tölkistä kerättyjä espanjansiruetanoita saa yhden leiman etanapassiin.

  Kuudella leimalla passi on täynnä ja sillä saa lunastaa palkkion. Palkkio on esimerkiksi lippu BioRexiin tai Riihimäen Nuorisoteatteriin, lippuja maauimalaan, lahjakortti kahvila Laurelliin tai autopesuun. Etanapassi-palkkion lunastus tapahtuu ottamalla yhteyttä kaupungin vieraslaji-tiimiin.

  Nouda passi Tietotuvasta, kirjastolta, varikolta tai kierrätyskeskuksesta

  Etanapasseja on noudettavissa Tietotuvasta Matkakeskuksesta, kirjaston infosta, kierrätyskeskuksesta ja kaupungin keskusvarikon SER-pisteeltä. Myös etanatalkoissa jaetaan etanapasseja ja osallistumisesta saa leiman. 50 nopeimmalle osallistujalle jaetaan keräämiseen tarvittavia välineitä eli pihtejä ja etikkaa.

  Osallistuvan budjetoinnin etanatalkoita järjestetään kuusi kertaa, ja niistä ilmoitetaan Visit Häme ja MenoInfo-sivustoilla sekä Riihimäen kaupunkitekniikan ja Riihimäen kaupunkikehityksen sosiaalisen median kanavilla. Kauden ensimmäiset talkoot järjestetään Petsamossa kampanjan alkaessa keskiviikkona 15. toukokuuta kello 8.00–9.30. Kokoontuminen K-Market Otson kierrätyspisteen vieressä.

  Etanapasseja noudettavissa

  • Riihimäen Tietotupa, Eteläinen Asemakatu 2, 11130 Riihimäki, avoinna ma-to klo 8-15, perjantaisin ja aattopäivinä 8-14.30
  • Riihimäen kaupunginkirjaston info, Kauppakatu 16, 11100 Riihimäki, avoinna 31.5.24 asti ma-pe klo 9-19, la klo 9-15 ja 1.6.-31.8.24 ma-ke klo 9-19 ja to-pe klo 9-17.
  • Riihimäen kierrätyskeskus, Sakonkatu 4 A, 11100 Riihimäki, avoinna arkisin klo 10-17, paitsi keskiviikkoisin 10-18.
  • Kaupungin varikko SER-piste, V.O. Mäkisen katu 2, 11120 Riihimäki (3.portti) avoinna ma klo 8-18, ti-to klo 8-15.30 ja pe klo 8-13.30.

  Etanapassin lunastus

  Täyden etanapassin palkkion lunastus onnistuu ottamalla yhteyttä:

  • vieraslajit@riihimaki.fi tai
  • puhelimitse ma-to klo 8-15 puh. 040 6248431 tai 040 4846912.

  Palkkiot on lunastettava 15.10.2024 mennessä. Huomio! Laita etanapassiin nimesi ja osoitteesi, kun palautat etanapassia.

  Etanapasseja jaetaan enintään kolme yhdelle henkilölle verotuksellisista syistä.

  Huomio!

  Ennen keräämisen aloittamista kaada väkiviinaetikkaa kartonkitölkkiin noin 1/3. Etanat kuolevat välittömästi etikkaan. Sulje valmiiksi kerätty tölkki esimerkiksi maalarinteipillä huolellisesti ja lopuksi sulje tölkit muovipussiin.
  Keräämisvälineinä voit käyttää mitä tahansa salaatti/grillipihtejä. 50 nopeinta osallistujaa saa tarvittaessa keräämistä varten välineitä (etikkaa ja pihtejä).

  Pöydällä viisi paperista etanapassia.
  Etanapasseja.

   

   

 • Puistopalvelut on tuonut jo useiden vuosien ajan osaston työntekijöiden ja asukashavaintojen perusteella valittuihin paikkoihin vain etanoille tarkoitettuja 240-litraisia roskiksia. Etanaroskikset on sijoiteltu paikkoihin, joita karttakyselyiden havainnotkin tukevat. Roskikset löytyvät kaupungin karttapalvelusta.

  Tapa ensin espanjansiruetanat leikkaamalla kahtia pitkittäin tai murskaamalla tai pudottamalla ne kiehuvaan veteen. Vesi tulee poistaa ennenkuin etanat laitetaan suljettuun astiaan, esimerkiksi tyhjään maitopurkkiin.

  Yksi keväällä kerätty etana on satoja etanoita vähemmän syksyllä. Valtavan paljon kiitoksia kaikille ahkerille kuntalaisille tästä arvokkaasta vieraslajien torjuntatyöstä!

 • Olemme aloittamassa Etanoiden torjuntakummi -toimintaa. Voisitko sinä olla asuinalueesi Etanakummi? Etanakummin toivoisimme esimerkiksi järjestävän omalla alueellaan 1-2 etanatalkoot siten, että kaupungin puistopalvelut toimittaisi paikalle tarvittavat välineet. Lisäksi toivomme aktiivista tiedonkulkua etanoiden esiintymisestä ja torjuntatyön vaikutuksista sekä otamme kehitysideoita vastaan. Ilmoittaudu mukaan toimintaan, yhteystiedot löydät alta kohdasta Yhteystiedot.

  Jos haluat liittyä jo viime kesänä perustettuun, aktiiviseen Espanjansiruetanan torjunta -WhatsApp-ryhmään, ilmoita meille yhteystietosi.

 • Riihimäki oli mukana  VieKas LIFE -hankkeessa (Finvasive LIFE+ -project). Vieraslajien torjuntaan ja vieraslajitietoisuuden lisäämiseen keskittyvä yhteistyöhanke jatkui vuoteen 2023 asti.

  VieKas hankkeen myötä vuonna 2017 aloittanut jättipalsamin torjuntaryhmä torjui jättipalsamia vuosittain kauteen 2023 asti.  Tutustu ryhmän toimintaan katsomalla torjuntatiimin video YouTubessa.

  Tutustu lisää jättipalsamin ja espanjansiruetanoiden torjuntaan katsomalla video Youtubessa.

  Kaupungin puistopalvelut tulevat jatkamaan jättipalsamin torjuntatyötä.

  Puistopalvelut on torjunut ja pitänyt kirjaa jättiputkista jo 1990-luvulta lähtien. Siementen pitkän itävyyden vuoksi seurantaa on tehty myös vanhoilla esiintymäpaikoilla, joissa jättiputkea ei ole enää vuosiin tavattu.

Katso video VieKas Life -hankkeen tuloksista jättipalsamin torjunnassa Riihimäellä

Hyppää upotuksen yli: VieKas Life -hankkeen tulokset jättipalsamin torjunnassa Riihimäellä

VieKas Life -hankkeen tulokset jättipalsamin torjunnassa Riihimäellä

Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Yhteystiedot