Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Vieraslajit

Vieraslajit ovat eliölajeja, jotka ovat levinneet luontaisilta levinneisyysalueiltaan uusille alueille ihmisen mukana. Haitallisista vieraslajeista erityisesti espanjansiruetanoita sekä jättipalsamia esiintyy Riihimäellä. Riihimäen kaupunki torjuu omilta mailtaan muun muassa jättiputkia, jättipalsamia, komealupiinia ja espanjansiruetanoita. Vieraslajit otetaan huomioon kunnossapidon jokapäiväisessä toiminnassa.

Vieraslajien torjunta Riihimäellä

Espanjansiruetanoiden leviämistä omalla pihalla voit ehkäistä keräämällä etanat pois, poistamalla lehti- ja oksakasat sekä pitämällä nurmikon ja muun pihan kasvillisuuden lyhyenä. Tarkista uudet istutettavat kasvit espanjansiruetanoiden munien varalta. Kastele kasveja säästeliäästi ja mieluummin päivisin. Älä tee avokomposteja. Ja kerää koirien jätökset – ne houkuttelevat espanjansiruetanoita ruokailemaan! Espanjansiruetanoiden yhtäaikainen torjuminen laajalla alueella on tärkeää torjunnan onnistumiseksi.

 • Puistopalvelut on tuonut jo useiden vuosien ajan osaston työntekijöiden ja asukashavaintojen perusteella valittuihin paikkoihin vain etanoille tarkoitettuja 240-litraisia roskiksia. Etanaroskikset on sijoiteltu paikkoihin, joita karttakyselyiden havainnotkin tukevat. Roskikset löytyvät kaupungin karttapalvelusta.

  Tapa ensin espanjansiruetanat leikkaamalla kahtia pitkittäin tai murskaamalla tai pudottamalla ne kiehuvaan veteen. Vesi tulee poistaa ennenkuin etanat laitetaan suljettuun astiaan, esimerkiksi tyhjään maitopurkkiin.

  Yksi keväällä kerätty etana on satoja etanoita vähemmän syksyllä. Valtavan paljon kiitoksia kaikille ahkerille kuntalaisille tästä arvokkaasta vieraslajien torjuntatyöstä!

 • Olemme aloittamassa Etanoiden torjuntakummi -toimintaa. Voisitko sinä olla asuinalueesi Etanakummi? Etanakummin toivoisimme esimerkiksi järjestävän omalla alueellaan 1-2 etanatalkoot siten, että kaupungin puistopalvelut toimittaisi paikalle tarvittavat välineet. Lisäksi toivomme aktiivista tiedonkulkua etanoiden esiintymisestä ja torjuntatyön vaikutuksista sekä otamme kehitysideoita vastaan. Ilmoittaudu mukaan toimintaan, yhteystiedot löydät alta kohdasta Yhteystiedot.

  Jos haluat liittyä jo viime kesänä perustettuun, aktiiviseen Espanjansiruetanan torjunta -WhatsApp-ryhmään, ilmoita meille yhteystietosi.

 • Riihimäki on mukana  VieKas LIFE -hankkeessa (Finvasive LIFE+ -project). Vieraslajien torjuntaan ja vieraslajitietoisuuden lisäämiseen keskittyvä yhteistyöhanke jatkuu vuoteen 2023 asti. EU on mukana rahoittamassa hanketta.

  VieKas hankkeen myötä vuonna 2017 aloittanut jättipalsamin torjuntaryhmä jatkaa töitä myös kaudella 2023. Ryhmä torjuu karttakyselyn perusteella paljastuneita jättipalsamikohteita ja positiivisia tuloksia on jo havaittavissa. Tutustu ryhmän toimintaan katsomalla torjuntatiimin video YouTubessa.

  Puistopalvelut on torjunut ja pitänyt kirjaa jättiputkista jo 1990-luvulta lähtien. Siementen pitkän itävyyden vuoksi seurantaa on tehty myös vanhoilla esiintymäpaikoilla, joissa jättiputkea ei ole enää vuosiin tavattu.

Katso video jättipalsamin ja espanjansiruetanoiden torjunnasta Riihimäellä

Hyppää upotuksen yli: Jättipalsamin ja espanjansiruetanoiden torjuntaa Riihimäellä vuonna 2022

Jättipalsamin ja espanjansiruetanoiden torjuntaa Riihimäellä vuonna 2022

Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Yhteystiedot