Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Puistoihin jätetyt lahopuut lisäävät luonnon monimuotoisuutta

22.5.2024 Tiedotteet Asu ja rakenna Hyvinvointi Ympäristö ja luonto

Kaks paksua katkaistua puun runkoa nurmikolla. Toisessa näkyy R-kirjaimen muotoinen tumma leima.
Leimatut lahopuut puistossa. Kuva: Päivi Sundman

Riihimäen lahopuille on tehty oma R-tunnus. R-leimasta voi tunnistaa puistoihin ja puistomaisiin metsiin tarkoituksella jätetyt lahopuut.

“Kaupunki jättää metsätöiden ja yksittäisten puiden poiston yhteydessä maastoon lahopuuta sopiviin paikkoihin. Myös puistoihin ja puistomaisiin metsiin voidaan jättää isorunkoisia lahopuita”, kertoo Riihimäen kaupungin metsäasiantuntija Jami Suojanen.

R-leimalla varustettuja runkoja löytyy jo Kottaraisenpuistosta ja Hirsimäenpuistosta.

Lahopuun jättäminen edistää huomattavasti luonnon monimuotoisuutta. Suomessa on arvioiden mukaan noin 5 000 lajia, jotka ovat suoraan tai välillisesti riippuvaisia lahopuusta. Sienet lahottavat puuainesta, hyönteiset taas käyttävät ravinnokseen sienirihmastoja ja linnut nokkivat hyönteisiä lahopuusta.

”Maastoon jätetyt puut nähdään monesti häiritsevinä, maisemaan kuulumattomina ”roskina” tai polttopuuna ja niistä tulee palautetta”, toteaa kaupunginpuutarhuri Päivi Sundman.

”Leimaamalla lahopuut pyrimme viestimään maastossa olevien puiden tarkoituksesta sekä samalla kertomaan, millaisilla toimenpiteillä luonnon monimuotoisuutta voi edistää”, Sundman jatkaa.

Monimuotoisuutta edistetään myös uusniittyjen kasvivalikoimalla

Lahopuiden jättämisen lisäksi Riihimäen kaupunki edistää luonnon monimuotoisuutta muun muassa torjumalla haitallisia vieraslajeja kuten espanjansiruetanoita ja perustamalla uusniittyjä.

Kaupunkiympäristön uusniittyjen kasvivalikoimalla tuetaan luonnon monimuotoisuutta. Moni uhanalainen hyönteinen on riippuvainen tietystä ravintokasvista, esimerkiksi sauramoviirukoi on riippuvainen värisauramosta, neidonkielikoisa neidonkielestä ja tulikukkakoi ukontulikukasta.

Arolammintien–Teollisuuskadun kiertoliittymän keskustaan kylvettiin viime syksynä muun muassa metsänätkelmää, neidonkieltä, ukontulikukkaa, värisauramoa, ahdekaunokkia, ketomarunaa, valkomesikkää, päivänkakkaraa, masmaloa, mäkikuismaa, täplähelokkia, hopeahanhikkia, kelta-apilaa ja ukonpalkoa. Niityn siemenet kerättiin Riihimäen ratapihan läheisyydestä.

Tänään vietetään luonnon monimuotoisuuden päivää

Kansainvälistä luonnon monimuotoisuuden päivää vietetään vuosittain 22. toukokuuta. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta luonnon monimuotoisuudesta sekä tehdä tutuksi ympäristönsuojelua, kestävää luonnon hyödyntämistä ja hyötyjen tasapuolista jakoa.

Riihimäen kaupunkistrategiassa Kestävän kasvun yhteisön tavoitteena on, että monimuotoinen luonto on lähellä ja kannamme vastuuta ympäristöstä omalla toiminnallamme. Lähiluonnon monimuotoisuuden parantaminen tukee myös ihmisten hyvinvointia ja terveyttä.

Riihimäen kaupungin Luonnonsuojelu-sivu

Riihimäen kaupungin Metsät -sivu

Lisätiedot