Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Jokikylän alueelle käynnistyi uusi taidehanke – veistosten sarja suunnitteilla

3.1.2024 Tiedotteet Koe ja näe Taide Jokikylä

Taiteilija leikkisästi juottamassa kahvia kahvikupista veistoseläimelleen, jota hän halaa toisella kädellään.
Jasmin Anoschkin työhuoneellaan. Kuva: Jefunne Gimpel

Jokikylän yleisille alueille suunnitellaan julkista taidetta. Jokikylän taidehankkeen teosluonnos on tilattu kuvanveistäjä Jasmin Anoschkinilta. Häneltä on tilattu kolme eri vaihtoehtoa toteuttavasta kokonaisuudesta, veistosten sarjasta. Teoshanke on useampivuotinen ja etenee alueen rakentamisen aikataulussa.

Laajin käynnistynyt julkisen taiteen hanke Riihimäellä

Jokikylän alueen taidehanke on Riihimäellä toistaiseksi laajin käynnistynyt julkisen taiteen hanke. Taiteilijavalinnan teki Riihimäen julkisen taiteen työryhmä Rita. Työryhmässä on edustettuna moniammatillisesti viranhaltijoita, luottamushenkilöitä ja julkisen taiteen asiantuntija.

Teospaikat selviävät suunnittelun edetessä. Tarkastelussa ovat ulkoalueet kuten puisto Vantaanjoen varrella, pohjoisen sisääntulon aukio sekä Vantaanjoen ylittävä silta. Prosessi toteutetaan taiteen ja ympäristön suunnittelua yhdistäen.

Jokikylän alueelle tavoitellaan taideteoskokonaisuutta, joka luo löytämisen ja oivaltamisen iloa sekä kiinnostaa kaikenikäisiä alueella liikkujia, myös lapsia. Jasmin Anoschkinin veistoksista huokuu elämänilo ja mielikuvituksen voima. Hänen luomat taideteokset ovat leikillisiä ja niissä on ajassamme liikkuvia arjen ilmiöitä humoristisella otteella esitettyinä. Taiteilija käyttää teoksissaan usein keramiikkaa ja puuta materiaalina. Jokikylässä ulos sijoitettavissa teoksissa materiaalit tulevat olemaan säätä kestäviä.

”Teokseni ovat usein jonkinlaisia eläinhahmoja, joiden lopullinen laji on kuitenkin arvoitus kaikille muille paitsi niille itselleen. Teoksieni kanssa voi viettää aikaa ja tehdä erilaisia juttuja. Ne ovat lemmikkejä, joiden kanssa voi vaikka juoda aamukahvit ja jutella niille tai niitä voi käydä silittämässä koulusta tullessa. Toivon, että Jokikylän tulevat eri-ikäiset asukkaat löytävät niistä erilaisia tarinoita vielä pitkään”, Anoschkin kertoo.

Teosluonnos valmistuu huhtikuussa

Jokikylän teosluonnos valmistuu huhtikuun puolivälissä 2024. Teostilaus toteutetaan ajankäytöllisistä ja taloudellisista syistä johtuen suoratilauksena. Varsinaisen taideteoksen tilauksesta päätetään keväällä luonnoskatselmuksen jälkeen. Ensimmäiset taideteokset voivat valmistua alueelle aikaisintaan vuosina 2025–2027. Aikataulu tulee kuitenkin tarkentumaan työn edistyessä.

Kuvataideakatemiasta (nykyinen Taideyliopiston Kuvataideakatemia) valmistunut taiteilija asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on ollut Arabian taideyhdistyksen jäsen vuodesta 2014. Jasmin Anoschkin teoksia on ollut esillä viime aikoina muun muassa Hostler & Burrows -galleriassa New Yorkissa 2023, Galleria Halmetojalla Helsingissä 2020 ja Mäntän kuvataideviikoilla 2019. Hänen julkisia teoksiaan on muun muassa tilaustyönä valmistettu Satunnaislajikkeiden synty, joka on toteutettu Espoon keskuksen perhekeskukseen vuonna 2022.

Meeri Koutaniemen Irti kuvasta -dokumentin (YLE) toisen kauden kahdeksannessa jaksossa vieraillaan Jasminen luona. Jakso löytyy Yle Areenasta.

Taustaa Riihimäen julkisista taideteoksista

Riihimäelle on vuodesta 2015 alkaen toteutettu suunnitelmallisesti rakentamisen yhteydessä uusia julkisia taideteoksia. Riihimäen kaupunginhallitus hyväksyi vuonna 2020 Riihimäen julkisen taiteen periaatteet.

Viime vuosina uusia taideteoksia kaupungin julkisen taiteen kokoelmaan on valmistunut kymmenkunta, joista uusimpana kesäkuussa Riihimäen uuden kesäteatterin julkisivussa paljastettu Viljami Heinosen Over hill, over dale, Thorough bush, thorough brier (2023). Käynnissä on Jokikylän taidehankkeen lisäksi Hämeenaukiolle toteutettava kuvanveistäjä Aaron Heinon One Of A Kind -veistos, joka valmistuu kesällä 2024.

Tietoa Jokikylän alueen suunnittelusta

Julkinen taide Riihimäellä

Lisätiedot