Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Hämeenaukion uudistus jatkuu aukio-osuuden töillä 24. huhtikuuta

18.4.2024 Tiedotteet Asu ja rakenna Esteettömyys Kadut Katutyöt Keskusta

Työmaa-aitaa, jonka takana hiekkapintainen aukio. Taustalla vaaleita kerrostaloja sinistä taivasta vasten.
Kivetystöitä odottava aukio. Kuva: Mirva Harju

Riihimäen kaupunki aloitti Hämeenaukion uudistamisen vuosi sitten. Viime syksynä valmistuivat ajoratojen uudistustyöt. Hämeenaukion aukio-osuuden työt alkavat keskiviikkona 24. huhtikuuta. Työ aiheuttaa pientä liikenne- ja meluhaitta aukion ympäristöön sen valmistumiseen saakka eli kesän loppuun asti.

”Aukion keskiosassa on edessä massiiviset kivetystyöt. Aukion päällysteeksi tulee luonnonkivilaattaa mukailevaa betonikiveystä. Kuusikulmaiset laatat painavat 31 kiloa kappale”, kertoo kaupungin vastaava rakennuttaja Arto Rämäkkö.

Kivetystöitä jatketaan myös aukiota ympäröivien katujen kevyen liikenteen väylillä.

Veistos aukion katseenvangitsijaksi

Hämeenaukion valmistuessa sen keskeisenä elementtinä toimii kuvanveistäjä Aaron Heinon kiviveistos. Tavoitteena on, että kookas veistos tuodaan paikoilleen aukion pohjoisosaan kesäkuussa. Veistos valaistaan maahan upotettavilla kohdevaloilla.

Koko aukio valmistuu kesän lopulla. Aukion avajaisista ja teoksen paljastuksesta kerrotaan lähempänä ajankohtaa.

Aukion keskiosaan jalavia

Aukiota rajataan kasvillisuusalueilla, joihin istutetaan pääasiassa matalaa monivuotista kasvillisuutta niin, että näkymät aukiolle säilyvät avoimina. Aukion länsireunalle sijoittuvan pysäköintialueen ja varsinaisen aukion väliin istutetaan osin peittävämpää kasvillisuutta antamaan näkösuojaa pysäköintialueen suuntaan.

Aukion keskiosaan istutetaan riviin kapeakasvuisia jalavia. Puut istutetaan niin sanottuun kantavaan kasvualustaan, joka on varustettu ilmastointi- ja kasteluputkilla, jotta puut menestyisivät keskellä kivetystä.

Tavoitteena turvallinen ja viihtyisä kaupunkitila

Uudistuksen tavoitteena on ollut Hämeenaukion liikennejärjestelyjen selkeyttäminen, liikenneturvallisuuden sekä jalankulun ja pyöräilyn olosuhteiden parantaminen. Liikkuminen aukiolla tehdään esteettömäksi.

Aukion uudistamisen tavoitteena on myös luoda viihtyisä ja toiminnallinen kaupunkitila, joka mahdollistaa monipuolisesti erilaisia toimintoja alueelle.

Myös Länsitiellä alkaa kevyen liikenteen väylän kivetystyöt

Myös Riihimäen länsiosassa Länsitiellä alkaa vappuviikolla noin kuukauden verran kestävät kevyen liikenteen väylän kivetys- ja asfaltointityöt välillä Upokkaantie–Puhaltajankatu. Pinnan uusiminen aiheuttaa kevyen liikenteen väylän käyttäjille pientä liikennehaittaa.

Lue myös

Kaupungin Kadut-verkkosivu

Uutinen 27.6.2023: Hämeenaukion uudistus etenee, aukion maisemasuunnitelma nähtävillä

Lisätiedot