Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Hämeenaukion uudistus etenee: aukion maisemasuunnitelma nähtävillä

27.6.2023 Tiedotteet Asu ja rakenna Kadut Keskusta Rakentaminen

Havainnekuva. Kuva: Maisemasuunnittelu Harju-Soini Oy

Hämeenaukion aukio-osuuden maisemasuunnitelma on valmistunut. Aukion tämänhetkiset liikennejärjestelyt ja katujen korjausrakentaminen liittyvät aukion uudistukseen. Aukion uudistamisen tavoitteena on luoda viihtyisä ja toiminnallinen kaupunkitila, joka mahdollistaa monipuolisesti erilaisia toimintoja alueelle.

Taidetta aukion pohjoisosaan

Kun Hämeenaukio valmistuu vuonna 2024, sen keskeisenä elementtinä toimii kuvanveistäjä Aaron Heinon kiviveistos.

Taiteen hankinnasta aukiolle sekä taiteilijavalinnasta vastasi Riihimäen moniammatillinen taidetyöryhmä Rita. Tulevasta veistoksesta tiedotetaan tarkemmin syksyllä 2023.

Aukio rajataan matalalla kasvillisuudella

Aukiota tullaan rajamaan kasvillisuusalueilla, joihin istutetaan pääasiassa matalaa monivuotista kasvillisuutta niin, että näkymät aukiolle säilyvät avoimina.

Aukion länsireunalle sijoittuvan pysäköintialueen ja varsinaisen aukion väliin istutetaan osin peittävämpää kasvillisuutta antamaan näkösuojaa pysäköintialueen suuntaan.

Aukion keskiosaan istutetaan riviin kapeakasvuisia lehtipuita. Veistoksen läheisyyteen on suunniteltu kaarevia penkkejä ja puurivin yhteyteen suoria penkkejä.

Päällysteeksi betonikiveystä

Aukion päällysteenä käytetään luonnonkivilaattaa mukaileva betonikiveystä.

Valaistus toteutetaan pääosin katuvalaistuksella, jonka lisäksi pohjoisosan istutusalueille sijoitetaan matalampia pollarivalaisimia. Veistos valaistaan maahan upotettavilla kohdevaloilla.

Liikkuminen aukiolla on suunniteltu esteettömäksi.

Tilaa palveluille

Aukion koillisosaan ja teatterihotellia vastapäätä on varattu avointa tilaa alueelle mahdollisesti sijoittuville palveluille kuten kahvilatoiminnalle.

Linja-autojen pysäkkialue sijoittuu aukion eteläreunaan.

Hämeenaukion maisemasuunnitelman on tehnyt Maisemasuunnittelu Harju-Soini Oy. Suunnitelma on nähtävissä Riihimäen kaupungin verkkosivulla.

Suunnitelmaluonnoksen esittelytilaisuus on verkossa Teams-kokouksena keskiviikkona 28. kesäkuuta kello 18.00 alkaen. Liity kokoukseen napsauttamalla tästä.

Lisätietoja

Kuulutus nähtävillä verkkosivulla 28.6.-11.7.2023
Uutinen Hämeenaukion uudistuksesta 20.4.2023

Lisätiedot

Suunnittelun ja toiminnanohjauksen vastuualue Kaupunkiympäristön suunnittelun palvelualue Katu- ja vesihuoltosuunnittelu