Ruoka

Kestämätön ruoan tuotanto on suurin syy luonnon monimuotoisuuden romahtamiseen.1 Ruoanvalmistus ja ruoan kuljetus kuluttaa paljon luonnonvaroja. Ympäristötietoinen kuluttaja suosii kasvikunnan tuotteita, kausi- ja lähiruokaa, luomua ja Reilun kaupan tuotteita.

Suuri osa ruoan ilmastopäästöistä syntyy ruoan alkutuotannossa eli kasvien ja eläinten kasvatuksessa. Sillä, mitä syöt on suurempi vaikutus kuin sillä, mistä ruoka tulee tai miten se on pakattu. Eläinperäiset tuotteet aiheuttavat keskimäärin enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin kasviperäiset tuotteet.

Lähiruokaa käyttämällä tuetaan paikallisia yrittäjiä ja tehdään ympäristölle palvelus vähentämällä kuljetustarvetta.

Itse kasvatetut kasvikset ovat ympäristöystävällistä ravintoa. Riihimäellä myös kerros- ja rivitalojen asukkaat pääsevät halutessaan nauttimaan itse kasvatetusta sadosta Riihimäen kaupungin vuokraamilla viljelypalstoilla

Luomu eli luonnonmukainen maatalous on uusiutuvia raaka-aineita ja kierrätystä suosivaa, eloperäiset aineet maahan palauttavaa ja eläinten lajityypillisen käyttäytymisen huomioivaa sekä luonnollisia rehuja käyttävää maataloutta. Maataloudessa arvostetaan luonnonmukaisia hallintakeinoja tuholaisten ja tautien torjunnassa. Oleellinen osa luomua on, että synteettisiä torjunta-aineita, väkilannoitteita, kasvuhormoneja, antibiootteja tai geenimuuntelua ei käytetä.

Ostamalla Reilun kaupan tuotteita tuet kehitysmaiden pienviljelijöitä ja suurtilojen työntekijöiden asemaa kansainvälisessä kaupankäynnissä. Tuotteet on tuotettu siten, että pienviljelijät saavat tuotteesta vähintään Reilun kaupan takuuhinnan, niitä ei ole tuotettu lapsityövoimalla ja kaikkien tuotteiden tuotannossa on noudatettu tiukkoja ympäristömääräyksiä. Lisäksi työntekijät saavat asialliset työolot ja oikeuden liittyä ammattiyhdistyksiin. Osa Reilun kaupan lisätuloista käytetään yhteisöä hyödyttäviin hankkeisiin. Riihimäki on saanut Reilun kaupan kaupungin arvonimen ja pyrkii edistämään Reilun kaupan tunnettavuutta alueellaan. Lue lisää Riihimäki – Reilun kaupan kaupunki -sivuilta.

Ruokahävikki

Ruokahävikki on roskiin päätynyttä ruokaa, jonka synty olisi voitu estää ennakoimalla paremmin ruuan kulutus tai valmistamalla ja säilyttämällä ruoka toisin. 2 Heittämällä ruokaa roskiin hukataan kaikki resurssit, joita ruoan tuotannossa, jalostuksessa, kuljetuksessa ja varastoinnissa on syntynyt.

Miten voit vaikuttaa?

Ota ympäristö huomioon ruokavalinnoissasi:

 • syö reilusti kasviksia, hedelmiä ja marjoja
 • älä heitä ruokaa pois
 • osta kasviksia niiden satokausina
 • vähennä punaisen lihan käyttöä
 • kokeile kasviproteiineja

Kestävät palvelut:

  • REKO – Lähiruoan myynti- ja jakelumalli, lähiruokarengas
   • Reko Riihimäki on Riihimäellä toimiva lähi- ja luomuruoasta kiinnostuneiden ruokarengas, jonka toimintaa organisoidaan Facebook-ryhmän kautta:

Lähteet:

 1. WWF:n ruokaopas
 2. Hävikkiviikko.fi 

Puuttuuko kestävien palveluiden listalta jokin palvelu? Lue lisää klikkaamalla tästä!


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0