Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Vaalit

Vaalien toimittamisesta Riihimäellä vastaa keskusvaalilautakunta. Seuraava vaali on europarlamenttivaalit 9.6.2024.

Suomessa toimitetaan viidet vaalit: aluevaalit, eduskuntavaalit, europarlamenttivaalit, kuntavaalit sekä tasavallan presidentin vaali.

Vaalien lisäksi voidaan toimittaa myös yleiseen äänestysoikeuteen perustuvia

 • neuvoa-antavia valtiollisia kansanäänestyksiä ja
 • neuvoa-antavia kunnallisia kansanäänestyksiä.

Europarlamenttivaalit 2024

Vuoden 2024 europarlamenttivaalien vaalipäivä on sunnuntai 9.6.2024. Ennakkoäänestys kotimaassa on keskiviikosta tiistaihin 29.5.–4.6.2024. Ennakkoäänestys ulkomailla on keskiviikosta lauantaihin 29.5.–1.6.2024.

 • Suomessa toimitettavissa europarlamenttivaaleissa äänioikeutettu on jokainen viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttänyt

  a) Suomen kansalainen asuinpaikkaan katsomatta, ja

  b) muun EU:n jäsenvaltion kansalainen, joka ei ole menettänyt vaalikelpoisuuttaan kotivaltiossaan ja on viimeistään 80. päivänä ennen vaalipäivää ilmoittautunut Digi- ja väestötietovirastolle otettavaksi Suomen äänioikeusrekisteriin ja

  b1) jolla on kotikunta Suomessa 51. päivänä ennen vaalipäivää tai
  b2) joka on EU:n tai Suomessa toimivan kansainvälisen järjestön palveluksessa tai tällaisen henkilön perheenjäsen, joka asuu Suomessa.

  Äänioikeutettu saa samoissa europarlamenttivaaleissa äänestää vain yhdessä EU:n jäsenvaltiossa: joko kotivaltiossaan tai siinä valtiossa, jossa asuu (asuinvaltiossaan).

  Suomen kansalainen, joka on säädetyssä määräajassa ilmoittautunut äänestäjäksi jonkun toisen EU:n jäsenvaltion europarlamenttivaaleissa, ei ole äänioikeutettu Suomen europarlamenttivaaleissa.

  Äänioikeusrekisteri perustetaan 51 päivänä ennen vaalipäivää. Tämä päivä määrittää äänestäjän kotikunnan ja varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikan vaaleissa.

  Äänioikeusrekisteri on julkisesti nähtävillä Digi- ja väestötietovirastossa 41. päivästä ennen vaalipäivää alkaen. Jokaiselle rekisteriin otetulle postitetaan lisäksi viimeistään 24 päivää ennen vaalipäivää ilmoitus äänioikeudesta, jossa mainitaan muun muassa vaalipäivä, ennakkoäänestyspäivät, äänioikeutetun äänestyspaikan osoite sekä vaaliviranomaisten yhteystiedot.

 • Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys on 29.5.-4.6.2024.

  Riihimäellä on kolme ennakkoäänestyspaikkaa, kauppakeskus Atomi, kauppakeskus Merkos ja Riihimäen kaupunginkirjasto. Muista ottaa mukaan henkilöllisyystodistuksesi – myös ajokortti käy. Ilmoituskortin ei tarvitse olla mukana äänestyspaikalla, kuvallinen henkilötodistus riittää. Jos sinulla ei ole henkilöllisyyttä osoittavaa asiakirjaa, saat maksutta äänestämistä varten väliaikaisen henkilökortin poliisilaitokselta.

  Vaalien vilkkainta aikaa ovat perinteisesti olleet ennakkoäänestyksen ensimmäiset ja viimeiset päivät. Jos haluat välttää ruuhkia, harkitse, voisitko ajoittaa äänestämisen näiden päivien ulkopuolelle. Kaikki ennakkoäänestyspaikat ovat esteettömiä.

  Ennakkoon voit äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspisteessä, myös oman kotikuntasi ulkopuolella.

  Ennakkoäänestyspaikat ja aukioloajat

  Kauppakeskus Atomi 2. kerros., Voimalankatu 2, 11100 Riihimäki

  29.−31.5.2024 klo 10−20
  1.6−2.6.2024 klo 10−18
  3.−4.6.2024 klo 10−20

  Kauppakeskus Merkos, Merkoksenkatu 5, 11170 Riihimäki

  29.−31.5.2024 klo 10−20
  1.−2.6.2024 klo 10−18
  3.−4.6.2024 klo 10−20

  Riihimäen kaupunginkirjasto, 2. kerros,  Kauppakatu 16, 11100 Riihimäki

  29.−31.5.2024 klo 10−18
  3.−4.6.2024 klo 10−18

 • Europarlamenttivaaleissa ulkomailla oleskelevat voivat tilata kirjeäänestysasiakirjat 9.3.2024 alkaen. Äänestää voi aikaisintaan 10.5.2024, jolloin ehdokkaat ja heidän ehdokasnumeronsa vahvistetaan.

  Ulkomailla koko ennakkoäänestysajanjakson ja vaalipäivän asuvat tai oleskelevat voivat äänestää yleisissä vaaleissa kirjeitse ulkomailta.

  Kirjeäänestystä haluava äänioikeutettu tilaa kirjeäänestysasiakirjat ulkomaille, ne saatuaan äänestää ja palauttaa äänensä lähetekuoressa Suomeen oman koti- tai väestökirjanpitokuntansa keskusvaalilautakunnalle.

  Kirjeäänen on oltava perillä äänestäjän oman koti- tai väestökirjanpitokunnan keskusvaalilautakunnalla viimeistään perjantaina 7.6.2024 ennen kello 19.

  Yleistä tietoa kirjeäänestyksestä sekä tilaus- ja toimintaohjeet löydät oikeusministeriön verkkosivuilta.

 • Jos kykysi liikkua on siinä määrin rajoittunut, ettet pääse äänestys- etkä ennakkoäänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia, voit äänestää kotonasi. Myös virallinen, samassa taloudessa asuva omaishoitaja voi äänestää samalla kertaa. Kotiäänestys onnistuu vain kotikunnassa.

  Mikäli olet oikeutettu kotiäänestykseen, ilmoittaudu kotiäänestykseen viimeistään 28.5.2024 klo 16.00 mennessä. Voit ilmoittautua kotiäänestykseen soittamalla p. 050 500 1648 /Minna Tiainen tai p, 019 758 4040 /Tietotupa tai postittamalla ilmoittautumislomakkeen osoitteeseen Riihimäen keskusvaalilautakunta, PL 125,11101 Riihimäki

  Tulostettava ilmoittautumislomake

  Ilmoitukseen tulee laittaa äänestäjän tarkka osoite, puhelinnumero ja henkilötunnus kokonaisuudessaan sekä samat tiedot kotona äänestävän omaishoitajan osalta. Ilmoituksen voi tehdä äänestäjän puolesta myös hänen valitsemansa henkilö.

  Vaalitoimisto ottaa yhteyttä kotiäänestäjiin ilmoittautumisajan päätyttyä ja ilmoittaa kotiäänestysajan. Yleinen kotiäänestysaika on arkipäivisin 29.5-4.6.2024.

  Kotiäänestyksessä tulee äänestäjän lisäksi olla läsnä äänestäjän valitsema tai hyväksymä 18 vuotta täyttänyt henkilö. Tämä henkilö ei voi olla vaaleissa ehdokkaana oleva.

 • Ennakkoon äänioikeutettu voi äänestää vaalilaissa tarkoitetussa laitoksessa vain, jos hän on siellä hoidettavana tai sinne otettuna tai suorittamassa asepalvelusta.

  Riihimäen kaupungin alueella laitosäänestys suoritetaan seuraavissa paikoissa:

  • Kanta-Hämeen hyvinvointialueen Riihimäen sairaala, Kontiontie 77
  • Riihimäen vankila, Kaunolanraitti 3
  • Puolustusvoimien Riihimäen varuskunta
  • Kanta-Hämeen hyvinvointialueen Riihikoti/asumisyksiköt, Kontiontie 73
  • Kanta-Hämeen hyvinvointialueen Uranuskoti, Uranuksenkatu
  • Kanta-Hämeen hyvinvointialueen Kivari, Kivimiehenkatu 19-21
  • Kanta-Hämeen hyvinvointialueen Tiilikatu, Tiilikatu 4
  • Kanta-Hämeen hyvinvointialueen Kalevanrinne, Kalevankatu 23
  • Attendo Oy Kotokolmonen, Kalevankatu 12-14
  • Attendo Oy Kotokaarre ja Ilona, Uudenmaankatu 10
  • Attendo Oy Jooseppi, Joosepinkuja 2
  • Attendo Oy Justiina, Joosepinkuja 2 (äänestys Attendo Joosepissa)
  • Attendo Oy Tähdistö, Väinö Sinisalonkatu 7
  • Esperi Hoitokoti Linnunpesä, Linnunradankatu 21 C
  • Humana Kristallihovi Oy, Paimentytönpolku 6
  • Inkilänhovi ry:n Inkilänhovi, Kalevankatu 18-20
  • Pihlajalinna Uniikki Riihimäki, Jyrätie 9
  • Räiskylän hoiva Oy, Räiskylänkatu 12
  • Hoivakoti Elämäntaival, Jyrätie 11

  Laitoksissa suoritettavien ennakkoäänestystoimitusten ajankohdista julkaistaan kuulutus ao. laitoksen ilmoitustaululla vaalitoimikunnan toimesta.

 • Europarlamenttivaalien vaalipäivä on sunnuntai 9.6.2024

  Vaalipäivänä voit äänestää vain ilmoituskorttiisi merkityssä äänestyspaikassa. Digi- ja väestötietovirasto postittaa ilmoituskortin sinulle kotiin noin neljä viikkoa ennen vaaleja tai se on luettavissa suomi.fi -palvelussa. Et tarvitse ilmoituskorttia äänestääksesi. Mikäli olet epävarma äänestyspaikastasi voit tiedustella asiaa vaalipalvelunumerosta p. 0800 9 4770.

  Äänestyspaikat ovat auki klo 9.00–20.00. Muista ottaa mukaan henkilöllisyystodistuksesi – myös ajokortti käy. Jos sinulla ei ole henkilöllisyyttä osoittavaa asiakirjaa, saat maksutta äänestämistä varten väliaikaisen henkilökortin poliisilaitokselta.

  Voit ottaa mukaasi oman vaaliavustajan, jos et esimerkiksi kykene itse tekemään äänestysmerkintää. Oma vaaliavustaja ei kuitenkaan voi olla vaaleissa ehdokkaana oleva henkilö eikä hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa. Jos sinulla ei ole omaa avustajaa, äänestyspaikalla on erityinen vaaliavustaja.

  Äänestysalueet ja äänestyspaikat

  Äänestysalue 1, Kalevantalo, Kalevankatu 5-11
  Äänestysalue 2, Hyria Riihimäki liikuntahalli, Arjavirrankatu 4
  Äänestysalue 3, Uramon koulu, Uramontie 63
  Äänestysalue 4, Peltosaaren nuorisotila, Jupiterinkatu 5
  Äänestysalue 5, Herajoen koulu, Rintapellontie 14
  Äänestysalue 6, Lasitehtaan koulu, Tehtaankatu 27
  Äänestysalue 7, Istuinkiven liikuntahalli, Pohjoinen Rautatienkatu 40
  Äänestysalue 8, Patastenmäen koulu, Patastenmäentie 42.

 • Ulkomainonta europarlamenttivaaleissa Riihimäen kaupungin alueella

  Kaupunginhallitus on päättänyt 26.2.2024, että vaalien ulkomainonta alueilla, jotka ovat kaupungin hallinnassa ja määräysvallassa aloitetaan 22.5.2024 eli viikkoa ennen vaalien ennakkoäänestyksen alkua. Samalla kaupunginhallitus valtuuttaa hallintosäännön mukaisesti teknisen toimialan päättämään kaupungin ulkomainontajärjestelyjen yksityiskohdista.

  Riihimäen kaupunki asentaa käyttöön 15 kohteeseen vaalimainostelineet, joissa jokaisessa on yksi (1) mainospaikka jokaista ehdokkaita asettavaa ryhmää kohti. Mainostelineiden paikoilleen asettamisesta vastaa Riihimäen kaupunki.
  Kehikkoihin on mainostavien ryhmien itse kustannuksellaan hankittava taustalevyt.

  Asemakaava-alueella vaalimainonta on sallittu ainoastaan kaupungin osoittamissa kehikoissa, sekä mainostoimistojen hallinnoimissa mainospaikoissa. Virheellisesti sijoitetut vaalimainokset poistetaan kaupungin toimesta mainostajan kustannuksella. Kaupunki huolehtii kehikkojen paikalleen toimittamisesta ja poistamisesta määräaikana. Mainosten liimaamisesta, paikalleen asettamisesta, huoltamisesta ja poistamisesta sekä mainosten taustalevyistä vastaavat puolueet ja valitsijayhdistykset.

  Telineessä paikat määräytyvät vasemmalta oikealle siinä järjestyksessä kuin ehdokkaat ovat ehdokaslistojen yhdistelmässä.

  Asemakaava-alueen ulkopuolella on puolueiden ja valitsijayhdistysten hyväksymillä julisteilla suoritettava ulkomainonta sallittu kuitenkin seuraavin ehdoin:
  – Mainonta kielletään liikennemerkkipylväässä ja kaupungin omistamissa rakennuksissa ja aidoissa sekä kaupungin silloilla ja valaisinpylväissä, joissa on mainostoimistolle vuokrattuja mainospaikkoja.
  – Kasvaviin puihin mainoksia saa kiinnittää ainoastaan narulla.
  – Yksityisten omistamilla alueilla ja rakennuksissa, aidoissa jne. tapahtuvaan mainontaan on saatava kiinteistön omistajan tai haltijan lupa.

  Vapaa vaalimainonta on sallittua ELY-keskuksen hallinnoimilla tieosuuksilla ja hallinnoimissa valaisinpylväissä. Mainonnassa on noudatettava Väyläviraston ohjeistusta.

  Vaalimainostelineiden sijainnit ja asemakaava-alueen rajat

  Väyläviraston ohje vaalimainosten sijoittelussa

  ELY-keskuksen ohje vaalimainonnasta maanteiden varrella

  Kaupunkitekniikan työnjohtaja antaa tarkempia ohjeita mainontaa koskevissa asioissa. Yhteystiedot Toni Kokkonen, puh. 040 526 4461.

Riihimäen vaalien yhteyshenkilö

Yleinen vaaleihin liittyvä neuvonta