Hyppää sisältöön
Harrastamisen Suomen malli -logo

Harrastamisen Suomen malli

Mitä?

Harrastamisen Suomen mallin tavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen. Tarkoituksena on järjestää jokaiselle lapselle ja nuorelle maksuton harrastusmahdollisuus koulupäivän yhteydessä.

Milloin?

Pilottikausi 1.1.-5.6.2021. Jatkokausi 2021 – 2022 lukuvuosi.

Rahoitus

Mallia rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Tietoja hankkeesta

Harrastamisen Suomen mallissa yhdistyvät lasten ja nuorten kuuleminen harrastustoiveista sekä koulun ja harrastustoimijoiden yhteistyö. Riihimäellä harrastuskerhot on muodostettu oppilaskyselyn perusteella, joka tehtiin lukuvuonna 2020–2021.  Harrastuskerhoja järjestetään lukuvuonna 2021–2022 ja niiden kohderyhmänä ovat perusopetuksen vuosiluokkien 1–9 oppilaat.

Riihimäellä tarjotaan toimintaa eri-ikäisille koulupäivän jälkeen parkourissa, kiipeilyssä, ruoan valmistuksessa, kuvataiteessa, keilauksessa, vesiliikunnassa, eläinten hoidossa, jääliikunnassa, musiikissa, pyöräilyssä ja kuntosaliharjoittelussa. Lisäksi koululaisille järjestetään etsivää harrastustoimintaa, jossa voi kokeilla erilaisia lajeja.

Kerhoja on kahdenlaisia. Osa niistä on koulukohtaisia ja toiset kaikille Riihimäen koululaisille suunnattuja kerhoja. Ilmoittautuminen tapahtuu oppilashuoltojärjestelmä Wilman kautta jaetun linkin avulla. Ilmoittautumissivulta löytyy myös tarkempaa tietoa kerhoista. Yleisiä kerhoja on kiipeilyssä, keilauksessa, vesiliikunnassa, jääliikunnassa, kuntosaliharjoittelussa ja etsivässä harrastustoiminnassa.

Lisäksi 6.–9.-luokkalaiset voivat käyttää maksuttomasti Riihimäen uimahallia perjantaisin kello 15–17 oman koulun vuorolla. Viimeinen maksuton perjantain uimahallivuoro on 27. toukokuuta 2022. Vuoron aikana voi käyttää myös uimahallin kuntosalia.

Harrastamisen Suomen mallin lähtölaukauksena Riihimäellä toteutettiin harrastusviikko. Sen aikana useat paikalliset yhdistykset, yritykset ja seurat järjestivät koululaisille erilaisia harrastus- ja lajikokeiluja.​

Lue lisää Harrastamisen Suomen mallista.