Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Ympäristöraportti 2023: Autojen määrä väheni Riihimäellä toista vuotta peräkkäin

16.5.2024 Tiedotteet Vaikuta ja tutustu Asuminen Ilmasto Kestävä kehitys Ympäristö ja luonto

Etualalla tyhjä liikenneympyrä, taka-alalla autoja parkissa Riihimäen juna-asemalla. Kuva otettu kesäisessä säässä.
Kuva: Kaisa Takala

Riihimäen kaupunginhallituksen kokouksen 20. toukokuuta esityslistalla on kaupungin ympäristöraportti 2023. Ympäristöraportti kertoo vuoden 2023 tapahtumista sekä kaupunginvaltuuston hyväksymän ympäristöpolitiikan toteutumisesta.

Kasvihuonekaasupäästöjen lasku Riihimäellä on edelleen hidasta. Kasvihuonekaasupäästöt pienenivät 5,6 prosenttia Vuodesta 2022 vuoteen 2023. Kaupunki on hieman yli puolivälissä tavoitetta, joka on 80 prosentin vähennys vuoden 2007 päästöistä.

Vartin kaupungissa palvelut ovat lyhyen kävely- tai pyöräilymatkan päässä

Valtaosa riihimäkeläisistä asuu hyvin lähellä kaupungin keskustaa. 94 prosenttia asukkaista asuu kolmen kilometrin säteellä rautatieasemasta. Ympäristöraportin mukaan Riihimäelle rekisteröityjen autojen määrä pieneni toista vuotta peräjälkeen. Myös joukkoliikenteen käyttö nousi jälleen uuteen ennätykseen: vuoteen 2022 verrattuna joukkoliikenteessä matkustaminen kasvoi 16 prosentilla.

Vuoden 2023 lopussa Riihimäellä oli 18 180 henkilöautoa. Koko Kanta-Hämeeseen verrattuna riihimäkeläisillä on vähemmän autoja johtuen todennäköisesti tiiviistä kaupunkirakenteesta. Tuhatta asukasta kohden Riihimäellä oli 638 autoa ja koko Kanta-Hämeessä 757 autoa.

Öljylämmitystä ei enää käytetä kaupungin omistamissa kiinteistöissä. Viimeisimmät käytössä olevat öljyllä lämmitettävät kiinteistöt ovat siirtyneet ilma-vesilämpöpumppuihin ja maalämpöön.

Jätteettömyys on vielä kaukainen tavoite. Paperin kulutus on kuitenkin vähentynyt vuodessa 16 prosenttia. Sekajätemäärä on pienentynyt samoin 16 prosenttia.

Luonnon monimuotoisuutta edistetään monin keinoin

Riihimäellä luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi on tehty monia toimia vuonna 2023. Viime vuonna perustettiin kuusi uutta luonnonsuojelualuetta kaupungin omistamalle maalle ja kaksi yksityiselle maalle.

Myös kaupunkialueella on tehty monimuotoisuutta edistäviä asioita kuten levitetty paikallista kasvilajistoa uusille alueille, monipuolistettu puulajistoa ja lisätty lahopuun määrää puistoissa.

Ympäristöraportti julkaistaan vuosittain osana tilinpäätösasiakirjoja ja se etenee tilinpäätöksen kanssa kaupunginvaltuustoon 10. kesäkuuta.

Lue lisää näistä ja muista ympäristöteoista vuoden 2023 ympäristöraportista, joka on kaupunginhallituksen esityslistan liitteenä.

Resurssiviisas Riihimäki -verkkosivu

Lue aiempi uutinen: Autojen määrä Riihimäellä kääntyi laskuun (6.7.2023)

Lisätiedot

Kaupungin ympäristöjärjestelmätyön koordinointi, raportointi ja ympäristökoulutus, kiertotalous- ja resurssiviisaustyö, sidosryhmäyhteistyö ja ympäristöviestintä