Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Ukrainalaiset ovat edelleen innokkaita hakemaan Riihimäkeä kotikunnakseen

6.2.2024 Tiedotteet Elä ja voi hyvin Kotouttaminen Kysely

Kaksi naista juttelevat pöydän ääressä. Toinen on läppärin, kynän ja muistivihkon kanssa. Tietokoneen iso näyttö sivussa pöydällä.
Kotoutumisohjaaja Oleksandra Andriienko neuvomassa asiakasta kotoutumispalvelujen uusissa tiloissa Kotolassa, Matkakeskuksessa. Kuva: Sari Pietiläinen

Kaupungin kotoutumispalvelut toteuttivat viime vuoden lopussa kyselyn vastaanottokeskuksen palvelujen piirissä oleville ukrainalaisille. Kaupungille on tärkeää kysyä kiinnostusta kotikunnan hakemiseen, jotta kaupungin palvelut voidaan sopeuttaa kysyntään (päivähoito, koulut, työllisyyspalvelut, kielikoulutus). Kyselyssä tiedusteltiin samoja asioita kuin vuosi sitten helmikuussa 2023.

Kyselyyn vastasi 113 tilapäistä suojelua saavaa vastaanottokeskuksessa asuvaa henkilöä. Vastaajat olivat saapuneet Suomeen lähtökohtaisesti viimeisen vuoden aikana.

Kaikista vastaajista 52 prosenttia ilmoitti hakevansa kotikuntaa Riihimäeltä. 38 prosenttia ei vielä tiennyt, hakeeko kotikuntaa, ja 10 prosenttia ilmoitti, että ei aio hakea kotikuntaa.

Vastaukset aiemman kyselyn mukaisia

Vastaukset noudattelivat samaa linjaa kuin helmikuussa 2023.

Kyselyn vastauksista ilmeni, että sotaa paenneet ukrainalaiset ovat edelleen koulutettuja eri alojen ammattilaisia, joilla on korkea motivaatio päästä töihin.

Suomen kieltä vastaajat eivät juurikaan osanneet, mutta huomion arvoista on, että kaikki vastaajat halusivat oppia suomen kielen nopeasti.

“Kyselyn tulokset vahvistivat sen, että Riksu on edelleen houkutteleva ja suosittu kaupunki ukrainalaisten keskuudessa. Halua siirtyä kaupungin palveluihin löytyy. Olemme onnistuneet työssämme verrattain hyvin, ja tämä kysely antaa jälleen suunnan työn organisoimiselle. Suomen kielen oppimiseen, opiskeluun ja työn tekemiseen löytyy halukkuutta ja meidän tehtävämme on vastata tähän tarpeeseen”, summaa kaupungin kotoutumispäällikkö Juha Hiltunen.

Vuonna 2023 Riihimäeltä haki ja sai kotikunnan noin 65 prosenttia edellytykset täyttäneistä ukrainalaisista. Koko Suomen vastaava luku oli noin 35 prosenttia.

Kaikista Suomen kunnista Riihimäki on yksi eniten Ukrainan sotaa paenneita siviilejä vastaanottanut kunta.

Maahanmuuttaneiden palvelut Riihimäen kaupungilla

Lisätiedot