Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Sinilevää esiintynyt pienissä määrin Etelä-Hämeen uimarannoilla

19.7.2023 Tiedotteet Elä ja voi hyvin Liikunta Hirvijärvi Ympäristöterveydenhuolto

Kesäinen uimaranta, jolla hienoa keltaista hiekkaa ja vene, tyyni järvi ja vaaleansininen taivas. Kuvan oikeassa ja vasemmassa laidassa puita.
Rehakan uimaranta Turengissa. Kuva: Noora Hannukka

Etelä-Hämeen ympäristöterveys valvoo Forssan, Hausjärven, Humppilan, Janakkalan, Jokioisten, Lopen, Riihimäen, Tammelan ja Ypäjän yleisten uimarantojen veden laatua. Näissä kunnissa on yhteensä 46 yleistä uimarantaa. Kesän aikana näytteitä otetaan kolme tai neljä kertaa riippuen uimarannan kävijämääräarviosta.

Kesän toiset uimavesinäytteet otettiin viikolla 28 (10. – 16. heinäkuuta). Uimavesinäytteiden tulokset löytyvät Riihimäen kaupungin nettisivuilta. Tutkimustulokset toimitetaan myös uimarantojen ilmoitustauluille.

Uimavesinäytteissä ulosteperäisten bakteerien määrät ovat olleet pääasiassa matalalla tasolla. Viikolla 28 uimavesien lämpötilat vaihtelivat keskimäärin 18–23 asteen välillä.

Ahilammen, Harvialan ja Launosten uimarannoilla havaittu sinilevää

Sinilevätilanne on pysynyt rauhallisena, mutta joillakin uimarannoilla Janakkalan, Lopen ja Ypäjän kunnissa havaittiin sinilevää näytteenottokerran yhteydessä. Vähän sinilevää havaittiin Tietyn, Sajaniemen ja Murskan uimarannoilla. Ahilammen, Harvialan ja Launosten uimarannoilla sinilevää oli tarkastushetkellä runsaammin.

Tarkista sinilevätilanne aina ennen uimaan menoa

Sinilevätilanne voi muuttua hyvin nopeasti esimerkiksi sääolosuhteiden mukaan, joten uimaveden laatu kannattaa aina tarkastaa aistinvaraisesti ennen uimista. Sinilevä näkyy vedessä ohuina vihreinä nauhoina tai suurempina lauttoina.

Ypäjänkylän uimarannalla on tänä kesänä saatu iho-oireita, jotka viittaavat järvisyyhyyn. Asiasta löytyy tiedote uimarannan ilmoitustaululta.

Kesän viimeiset uimavesinäytteet otetaan elokuun alussa viikoilla 31 ja 32.

Katso oman rantasi uimaveden laatu tämän sivun taulukosta.