Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Riihimäen kiertotalousviikko tarjoaa paljon tietoa ja hauskaa toimintaa

8.4.2024 Tiedotteet Koe ja näe Elä ja voi hyvin Ilmastonmuutos Kierrätyskeskus Kiertotalous Kirjasto Koulut Tapahtumat

Kaksi lasta pyörittää sirkustemppuvälineitä ilmassa kesäisessä puistossa.
Kirjaston liikuntavälinelainaamosta saa lainaan muun muassa sirkusvälineitä. Kuva: Kuva: Jenniina Nummela

Riihimäen kiertotalousviikkoa vietetään jo kolmatta kertaa 15. – 21.4.2024.

Tapahtumaviikolla nostetaan esiin kiertotalouden eri puolia, kuten lainaamista, kierrättämistä ja vähentämistä. Tämän lisäksi viikolla lisätään tietoisuutta kiertotaloudesta, sen eri puolista ja Riihimäellä sijaitsevista kiertotaloustoimijoista.

”Riihimäen kiertotalousviikon myötä kiertotalous tulee tutummaksi kaikille kaupunkilaisille. Viikon aikana kouluissa pohditaan ja arvioidaan, kuinka hyvin kiertotalous toteutuukaan siellä oman koulun arjessa. Riksulan kävijöille kiertotalouden eri puolet lainaamisesta korjaamisen kautta jätteiden kierrätykseen tulevat esille monipuolisen teemaohjelmiston avulla. Kiertotalouden mahdollisuuksia esitellään myös kirjastossa ja kierrätyskeskuksessa lainaamisen, tuunaamisen ja kierrätystuotteiden kautta”, ympäristöasiantuntija Jenni Takala kertoo.

Jätä kirjastossa oma toiveesi työkalujen hankkimisesta

Riihimäen kaupunginkirjastossa (Kauppakatu 16) voit jättää toiveesi osallistuvan budjetoinnin 1000 euron varoilla hankittaviin työkaluihin. Työkaluja voi lainata myöhemmin kirjastokortilla, kun työkalut on hankittu. Voit myös ostaa kirjaston poistokirjoja edullisesti. Kirjastossa on pysyvä kirjanvaihtohylly, johon voit tuoda tai viedä lukemista kotiin.

Riksulassa tutustutaan lainaamiseen

Riksulassa on useana päivänä kiertotalousohjelmaa. Maanantaina 15. huhtikuuta kello 12–14 tutustutaan lainaamoihin ja lainattaviin tavaroihin. Mukana ovat Riihimäen seudun Martat, OmaisOiva, Riihimäen kaupunginkirjaston tavaralainaamo, Tähtitieteellinen seura ja Kanta-Hämeen Luustoyhdistyksen Riihimäen kerho.
Maanantaina kello 14–15 pidetään kiertotalousviikon tietovisa.

Tiistaina Kulttuurin äärellä -kerhossa vierailee kaupungin ympäristöasiantuntija Jenni Takala kello 10.30–11.30. Torstaina kello 12–14 Levyraadin yhteydessä kierrätetään cd-levyjä periaatteella tuo tullessas tai vie mennessäs.

Kohtaamispaikka Riksula sijaitsee Matkakeskuksen katutasolla osoitteessa Eteläinen Asemakatu 2.

Kierrätyskeskuksessa asioiminen on käytännön kiertotalousteko joka päivä

Tuo tavara kiertoon tai tee löytöjä. Kiertotalousviikon aikana Riihimäen kaupungin kierrätyskeskuksen myymälässä (Sakonkatu 4) on vaihtuvia tarjouksia eri tavaroista. Jatka tavaroiden elinkaarta ja samalla vähennät uuden tavaran ostamista. Myymälä on avoinna normaalisti arkisin kello 10–17, keskiviikkona kello 10–18. Viikonloppuna kierrätyskeskus on suljettu.

Varikon kierrätyspiste avoinna maanantaista perjantaihin

Kaupungin varikon kierrätyspiste (V. O. Mäkisen katu 2) on kiertotalousviikolla avoinna normaalein aukioloajoin maanantaina kello 8–18, tiistaista torstaihin kello 8–15.30 ja perjantaina kello 8–13.30. Keräyspisteeseen voit tuoda veloituksetta kotitalouksien vaarallista jätettä (ent. ongelmajäte), sähkö- ja elektroniikkaromua ja metalliromua.

Peruskouluissa kiertotalousauditoinnit

Riihimäen peruskouluissa järjestetään kiertotalousviikon aikana auditoinnit, joissa tarkastellaan kiertotalouden tiettyjen osa-alueiden toteutumista kouluympäristössä sekä kirjataan kehittämistarpeita ja poikkeamia. Kiertotalousauditointien tulosten avulla koulut kehittävät toimintaansa ympäristövastuullisempaan suuntaan.

Lisätietoja kiertotalousviikon ohjelmasta löydät kaupungin verkkosivulta ja tapahtumakalenterista. Suurin osa tapahtumista on ilmaisia ja kaikille avoimia.

Kiertotaloudella tarkoitetaan talousjärjestelmää, jossa raaka-aineet ja materiaalit pidetään kierrossa, siirrytään omistamisesta palvelujen käyttämiseen, jakamiseen, vuokraamiseen ja kierrättämiseen, jolloin voidaan säästää arvokkaita resursseja sekä hillitä ympäristömuutosta ja jäteongelmaa.

Kiertotalousviikon avulla Riihimäen kaupunki toteuttaa kestävän kasvun tavoitetta osana kaupunkilaisten arkea.

Lisätiedot

Kaupungin ympäristöjärjestelmätyön koordinointi, raportointi ja ympäristökoulutus, kiertotalous- ja resurssiviisaustyö, sidosryhmäyhteistyö ja ympäristöviestintä