Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Riihimäen kaupungin vakaan talouden ohjelman laadinta käynnistyi

22.2.2024 Tiedotteet Vaikuta ja tutustu Vakaan talouden ohjelma Talous ja hankinnat

Lumipeitteisen puun oksat, joiden taustalla kaksi kerrostaloa, aurinko siiloutuu oksien läpi.
Kuva: Jenniina Nummela

Riihimäen kaupunki on aloittanut vakaan talouden ohjelman laadinnan. Ohjelman tavoitteena on sopeuttaa toimintaa, rakenteita ja resursointia, jotta taloudenpito olisi kestävää pitkällä tähtäimellä. Tavoitteeseen pääsy edellyttää, että kaupungin taloutta ja omaisuutta hoidetaan suunnitelmallisesti, vastuullisesti ja tasapainoisesti.

”Ohjelman laatiminen vastaa haastavaan tilanteeseen. Kuntien talous on Suomessa valtakunnallisesti vaikeassa tilanteessa. Myös Riihimäen käyttömenojen kasvu ja velkakehitys ovat menossa huonompaan suuntaan. Kaupungin talous kääntyy alijäämäiseksi vuodesta 2025 alkaen, vuosikate negatiiviseksi vuonna 2028 ja lainakanta yli kaksinkertaistuu vuoteen 2030 mennessä. Samaan aikaan väestöennusteet ja lapsimäärän selkeä lasku ovat realisoituneet: syksyllä 2022 alakoululaisia oli 270 enemmän kuin syksyllä 2024”, kaupunginjohtaja Jouni Eho kertoo.

Kouluverkkopäätökset valtuuston päivitettäviksi

Itäisen koulun ja päiväkodin hankesuunnitelma on valmistelussa. Kustannusarvio on noussut suunnittelun edetessä asteittain 13 miljoonasta eurosta yli 24 miljoonaan euroon. Valtuusto on talousarviossa varannut hankkeelle 20,1 miljoonaa euroa.

“Valtuuston tulee tehdä palveluverkkopäätöksessä auki jääneet päätökset koulujen tulevaisuudesta. Lapsimäärän merkittävän laskun ja talouden muuttuneen kuvan vuoksi koulujen määrää on vähennettävä”, toteaa kaupunginjohtaja Jouni Eho.

Kaupunginhallitus käsittelee Itäisen koulun ja päiväkodin hankesuunnitelmaa maaliskuussa. Kevään aikana kaupunginvaltuusto saa päivitettäväkseen elokuussa 2022 päätetyn palveluverkon.

”Kaupunginhallituksen seminaarissa on myös keskusteltu vaihtoehdosta, jossa uudelleen arvioidaan Itäisen koulun ja päiväkodin investointi. Päättäjille esitetään myös vaihtoehto, jossa Itäistä koulua ja päiväkotia ei rakennettaisi”, Eho kertoo.

Päätökset kesään 2024 mennessä

Vakaan talouden ohjelma tulee päätöksentekoon kaupunginvaltuuston päättämän aikataulun mukaisesti kesään 2024 mennessä. Valtuusto käsitteli ohjelman laatimista joulukuussa 2023 ja kaupunginhallitus käynnisti laadinnan tammikuun 2024 kokouksessaan.

“Kevään aikana laadimme paketin, joka sisältää toimenpiteitä ja uudistuksia. Toimenpiteet valmistellaan toimialoilla ja ne etenevät kaupunginhallituksen linjausten mukaisesti yhtenä kokonaisuutena päätöksentekoon. Paketti ei sisällä henkilöstön irtisanomisia tai lomautuksia,” toteaa kaupunginjohtaja Jouni Eho.

Vakaan talouden ohjelman ohjausryhmän muodostavat kaupunginhallitus ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajisto. Ohjelman projektiryhmään kuuluvat kaupungin johtoryhmä sekä kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen ensimmäiset puheenjohtajat. Lisäksi ohjelman laadinnassa hyödynnetään tarvittaessa ulkopuolista asiantuntijaa.

Vakaan talouden ohjelman käynnistämisestä on tiedotettu kaupungin henkilöstölle tänään torstaina 22. helmikuuta. Ohjelmatyön edistymisestä tiedotetaan säännöllisesti. Kaupunki on perustanut vakaan talouden ohjelmalle oman sivun kaupungin verkkosivuille.

Vakaan talouden ohjelman verkkosivu

Kaupungin Palveluverkko-sivu

Lisätiedot