Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

R-liikenteen kesäaikataulu on julkaistu – bussit alkavat kulkea uusiutuvalla dieselillä

30.5.2024 Tiedotteet Asu ja rakenna Julkinen liikenne Joukkoliikenne Liikenne ja kadut

Vierekkäin kaksi kuvaa punaisesta minibussista, jonka kyljessä on mintun värinen suuri R-logo. Bussin keulassa lukee R-bussi.
Kuva: Vekka Group Oy

R-liikenne siirtyy kesäaikatauluun maanantaina 3. kesäkuuta. Samalla bussien ulkonäkö uudistuu, valtaosa linjoista saa uuden liikennöitsijän ja R-liikenteen busseissa aletaan käyttää uusiutuvaa dieseliä.

Kesällä ajetaan linjat 1, 2 ja 10, palvelulinjat 11 ja 12 sekä R-kyyti. Uutena linjana aloittaa Kaunolaan ajava linja 13. R-kyyti ja linja 13 ajetaan myös viikonloppuisin.

R-kyydin palveluajat laajenevat viikonloppuisin huomattavasti. Jatkossa R-kyyti on ajossa viikonloppuisin kello 6.00–22.30. Lisäksi arkisin noin kello 9.30–10.30 ja 19.00–22.30 välisinä aikoina R-kyyti on paremmin saatavilla, koska sitä ajetaan aiempaa useammalla autolla. R-kyydin palvelualue laajenee kattamaan Riutan.

Kesän aikataulujulkaisu löytyy täältä. Painetun aikataulujulkaisun voi noutaa itselleen esimerkiksi R-liikenteen busseista, rautatieasemalta, kirjastosta, sairaalalta, Tietotuvasta ja Riksulasta.

Muutoksia reitteihin

Linjojen 1 ja 2 rautatieaseman lähtöpysäkit vaihtuvat. Linja 1 lähtee jatkossa Pohjankorven suuntaan pysäkiltä rautatieasema B. Linja 2 lähtee Merkoksen suuntaan pysäkiltä rautatieasema A.

Linjan 2 reitti muuttuu hieman. Linja ei aja enää vankilan kääntöpaikalle. Muutoksella helpotetaan aikatauluissa pysymistä. Linjan uusi päätepysäkki on varuskunnassa. Samalla varuskunnan aikataulut aikaistuvat hieman.

Palvelulinjat muuttuvat siten, että niitä ei voi enää tilata etukäteen hakemaan reitin ulkopuolelta. Kuljettajaa voi yhä pyytää kyytiin noustessa viemään tai noutamaan saman päivän aikana paluumatkalla hieman reitin varrelta poikkeavasta paikasta.

Palvelulinjan 11 reitti alkaa ja päättyy jatkossa Joosepinkujalle. Palvelulinja 11 käy kuitenkin edelleen myös Vanhainkodintiellä.

Muutoksia lippuihin

R-liikenteen busseissa aletaan 3. kesäkuuta alkaen periä maksu polkupyörän, sähköpotkulaudan tai muun vastaavan kulkuvälineen kuljettamisesta. Hinta on 1 euro ja sen voi maksaa joko käteisellä, maksukortilla tai mobiililippusovelluksella. Lisämaksu ei koske apuvälineitä, kuten lastenvaunuja ja pyörätuoleja.

R-kyydin kertalippuihin tulee vaihto-oikeus, joka on voimassa 60 minuuttia lipun ostohetkestä. R-kyydin kertalipulla voi matkustaa jatkossa myös linjaliikenteessä.

Bussien ulkonäkö muuttuu

Kesäliikenteen alkaessa 3. kesäkuuta linjojen 1–4 ja 7–13 sekä R-kyydin liikennöitsijä vaihtuu. Uutena liikennöitsijänä aloittaa Vekka Group Oy.

Samalla R-liikenteen bussien ulkoasu muuttuu. Bussit tunnistaa jatkossa punaisesta väristä ja R-tunnuksista.

R-liikenteen busseissa käytetään jatkossa uusiutuvaa dieseliä. Uusiutuva diesel valmistetaan kasvi- ja puupohjaisesta selluloosasta sekä jätteistä ja tähteistä. Uusiutuva diesel vähentää käytön aikaisia päästöjä ja pienentää hiilijalanjälkeä keskimäärin 90 prosenttia.

Lue lisää R-liikenteen verkkosivuilta.

Lisätiedot

Suunnittelun ja toiminnanohjauksen vastuualue. Kaupunkiympäristön suunnittelun palvelualue. Joukkoliikenne, kaupunkipyörät.