Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Move-mittausten tulokset Riihimäen oppilailla viime vuotta paremmat – silti valtakunnallista keskiarvoa heikommat

15.12.2023 Tiedotteet Elä ja voi hyvin Hyvinvointi Liikunta Perusopetus

Innostuneita lapsia lumisessa mäessä laskemassa pulkalla.
Mäenlaskua Pohjankorvenpuistossa. Kuva: Jenniina Nummela

Valtakunnallisten Move-testien mittaustulosten mukaan Riihimäen oppilaista 42 prosentilla fyysinen toimintakyky on mahdollisesti terveyttä ja hyvinvointia haittaavalla tasolla. Vuonna 2022 vastaava luku oli 46 prosenttia.

Parantuneesta tuloksesta huolimatta Riihimäellä ei päästä valtakunnalliseen keskiarvoon, joka on 38 prosenttia.

Move-testeillä mitataan vuosittain valtakunnallisesti peruskoulun viidennen ja kahdeksannen luokan oppilaiden fyysistä toimintakykyä. Testin eri osiot mittaavat kestävyys- ja lihaskuntoa, liikkuvuutta sekä motorisia taitoja. Testien tarkoituksena on kannustaa omatoimiseen fyysisestä toimintakyvystä huolehtimiseen.

Lasten liikuntatottumuksissa suuria eroja

Move-testeihin osallistuivat Riihimäen perusopetuksen 5.- ja 8.-luokkalaiset syksyllä 2023.

– Koulujen arjessa näkyy valtakunnallinen eriytymiskehitys. On lapsia, jotka liikkuvat paljon ja monipuolisesti sekä niitä, jotka eivät liiku lainkaan. Liikunnan vetovoimaisuus on vähentynyt. Lapset valitsevat mielellään vapaa-ajalla digitaalisen laitteen. Vanhempien on hyvä ohjata vapaa-ajalla johdonmukaisesti ulkoilemaan, leikkimään ja liikkumaan, kannustaa Karan koulun 6.-luokan luokanopettaja Marjo Ahoniemi.

Kouluilla on monia keinoja lasten liikkumisen edistämiseen.

– Monipuolisten opiskelumenetelmien avulla voidaan tauottaa pitkäkestoista istumista. Lisäksi Karan koululla vedämme Liikkavälkkiä useamman kerran viikossa, jolloin koulun oppilaat voivat tulla ylä- ja alasaliin käyttämään salien liikuntavälineitä. Liikkavälkillä liikkujia on käynyt tänä syksynä yhteensä 975, kun Karan koulussa on yhteensä 475 oppilasta. Alakoulusta alkaen liikunnan voi lisäksi valita valinnaisaineeksi, Ahoniemi kertoo.

Harrastaa voi ilman maksuja ja kuskausta

Riihimäen kouluilla toimii Harrastamisen Suomen mallin harrastusryhmiä. Malli tukee lasten ja nuorten hyvinvointia ja tasavertaisuutta tarjoamalla maksuttomia harrastuksia koulupäivän jälkeen. Harrastusryhmiä on tarjolla 1.–9.-luokkalaisille.

Valittavana on erilaisia harrastusryhmiä kokkauksesta liikuntaan ja taiteeseen. Harrastuksia järjestetään jokaisella Riihimäen peruskoululla.

– Ryhmiin on jatkuva ilmoittautuminen ympäri vuoden. Tällä hetkellä jokaisella alakoululla on tilaa 3.–5.-luokkalaisten erilaisiin liikunnallisiin harrastuksiin kuten parkouriin, sirkukseen, jalkapalloon ja liikuntaan. Yläkoululaisten harrastuksissa heti mukaan mahtuu keilaukseen ja kuntosaliharjoitteluun. Ilmoittautua voi heti ja mukaan pääsee joululoman jälkeen. Jonopaikoillekin kannattaa ilmoittautua, sillä paikkoja vapautuu tasaisin väliajoin, innostaa hankekoordinaattori Karoliina Salminen.

Riihimäellä harrastuspaikat ovat lähellä

Riihimäen tiiviin kaupunkirakenteen ansiosta liikuntapaikat ovat lähellä. Yhtenä osallistuvan budjetoinnin kohteena Riutan perheliikuntakeskuksen perherinne on syksyn aikana muokattu turvalliseksi talvikäyttöön ja mäenlaskuun.

– Riutan perherinne on nyt valaistu ja turvallinen pulkkamäki. Minusta olisi hienoa, jos perheet lähtisivät yhdessä ulos kokeilemaan ja liikkumaan yhdessä. Riutassa on pulkkamäen lisäksi myös muun muassa luontopolku ja latuja. Luistinratoja on lähipalveluina useiden koulujen yhteydessä. Kauas ei siis tarvitse lähteä ja monet liikuntapalvelut ovat maksuttomia, kannustaa liikuntapäällikkö Markus Rantsi.

Useat lajiliitot myös tukevat liittoonsa kuuluvien seurojen vähävaraisia lapsiperheitä harrastuksen mahdollistamiseksi.

Tutustu harrasteryhmiin kouluilla – jatkuva ilmoittautuminen

Lasten ja nuorten harrastustarjonta Riihimäellä

Riutan perheliikuntakeskus

Riihimäen Move-tulokset

Move-mittausten esittely