Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Lasinpuhaltajan puiston kasvojen kohotus: Riihimäen ikoninen näkymä entistä ehommaksi

5.1.2023 Tiedotteet Asu ja rakenna Koe ja näe Puistot ja viheralueet Keskusta Rakentaminen

Lasinpuhaltajapatsas ja taustalla metsää.
Lasinpuhaltaja-patsas. Kuva: Teemu Virtanen

Riihimäen kaupunki parantaa tämän vuoden aikana Lasinpuhaltajan puiston yleisilmettä, oleskelumahdollisuuksia ja saavutettavuutta. Keskuskadun päätteenä ja Riihimäen tunnus- ja juhlapaikkana sijaitsevalle puistolle on valmistunut saneeraussuunnitelma. Lasinpuhaltaja-patsaan ja joulukuusena tunnetun kuusen valaistus on huomioitu erillisessä valaistussuunnitelmassa.

”Lasinpuhaltajan puiston parannustyöt ovat jatkoa Riihimäen puistojen perusparantamistyölle. Korkeuserojen vuoksi emme saa puistosta esteetöntä, mutta puistossa kulkeminen helpottuu huomattavasti. Samoin Keskuskadun päätepisteen ilme kohenee, kun alue rajataan istutuksilla ja muurilla”, kaupunginpuutarhuri Päivi Sundman sanoo.

Puiston läpi luontaisesti muodostunut kulkuväylä rakennetaan kivituhkakäytäväksi, jossa käytetään sideainetta eroosion estämiseksi. Lasinpuhaltaja-patsaan rinteen yläosaan rakennetaan noppakivikäytävä, josta avautuu näkymä Keskuskadulle. Käytävien varrelle asennetaan penkkejä.

Valtakäyrän kevyen liikenteen väylään rajoittuva kasvitettu rinne rajataan matalalla graniittitukimuurilla. Rinteen rajaus säilyy nykyisen kevyen liikenteen väylän linjan mukaisena, lukuun ottamatta uutta Keskuskadun päähän rakennettavaa puolikaaren muotoista oleskelualuetta.

Ahtaasti kasvaneet ja näkymän Kokinmäeltä patsaalle ja edelleen Keskuskadulle peittäneet kuuset poistetaan. Laurinpolun portaiden vierestä poistetaan koivuja, jotta portaiden viereen saadaan uusi kukkivien pikkupuiden rivistö.

”Nykyinen valaistu joulukuusi on iäkäs. Kuusta ei poisteta vielä, mutta varaudumme siihen istuttamalla uuden kuusen vanhan kuusen viereen. Uutta kuusta ei jouluvalaista, vaan kuuselle on suunniteltu jatkuva kohdevalaistus.”

Rinteen kasvillisuus uusitaan toimivammaksi, näyttävämmäksi ja helppohoitoiseksi. Patsaan viereinen puurakenteinen kesäkukkalaatikko uusitaan paremmin kohteen arvoon sopivaksi. Puistoa rajataan vanhan kaupungintalon tontin sekä uuden omakotitalotontin rajalla monilajisilla puu- ja pensasistutuksilla.

Lasinpuhaltajan puiston viheraluesuunnitelman on tehnyt Maisemasuunnittelu Harju-Soini Oy ja valaistussuunnitelman Esa Horttanainen A-Insinöörit Oy:stä.

Lasinpuhaltajanpuiston viheraluesuunnitelma on nähtävillä Riihimäen kaupungin verkkosivuilla.

Suunnitelmaluonnoksesta järjestetään kaikille avoin esittely- ja keskustelutilaisuus tiistaina 10.1.2023 klo 17 alkaen osoitteessa Eteläinen Asemakatu 2 (Matkakeskuksen katutaso, yhteisötalo Riksula).

Lasinpuhaltajan puisto sijaitsee Riihimäen keskustassa, Harjukylän kaupunginosassa. Puiston rinteelle sijoitettiin vuonna 1960 Lasinpuhaltaja-patsas. Riihimäen Lasi ja sen työntekijät lahjoittivat patsaan kaupungille kaupungiksi tulon kunniaksi. Kuvanveistäjä Kalervo Kallion veistämästä Lasinpuhaltajasta on muodostunut Riihimäen tunnus ja juhlapaikka.

Kuulutus verkkosivulla 17.1.2023 asti.

Lisätietoja