Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Itsenäisyydenpuiston kasvojen kohotus

4.1.2022 Tiedotteet Koe ja näe Puistot ja viheralueet

Talvinen näkymä itsenäisyydenpuiston sankarihautausmaalle. Taustalla näkyy valkoinen rakennus.
Kuva: Teemu Virtanen

Luvassa entistä viihtyisämpi puisto historiaa kunnioittaen. Myös leikkipaikka uusitaan.

Itsenäisyydenpuiston perusparannuksen tavoitteena on parantaa historiallisen puiston saavutettavuutta ja viihtyisyyttä. Puiston perusparannus on vuoden 2022 investointikohteita. Suunnittelun lähtökohdaksi on otettu vanhat ilmakuvat, joiden perusteella palautetaan käytäväyhteydet puiston ja sankarihautausmaan välille. Puiston eteläosan aukio laajennetaan viihtyisäksi keskusaukioksi, jota reunustavat kukkivat sini-valkoiset istutukset ja köynnöspylväät. Tämä ympyrän muotoinen aukio, kuten tuleva koilliskulman pieni aukio, on nähtävissä vuoden 1946 ilmakuvassa.

Puiston kalustus on saanut vaikutteita sodan jälkeisestä jälleenrakentamisen ajasta. Leikkipaikan hiekkalaatikkoon on suunniteltu hiekkatehdas kaivureineen.

”Valitut hiekkatehtaan osat, sekä linnunpesäkeinu ja karuselli saivat eniten kannatusta lokakuussa 2020 Aapeli-Avoimessa järjestetyssä suunnitelman esittelytilaisuudessa lasten keskuudessa. Vanhemmat toivoivat aitaa leikkipaikan ympärille sekä pöytä- ja penkkiryhmää eväiden syömistä varten. Nämä kaikki löytyvät suunnitelmasta”, sanoo kaupunginpuutarhuri Päivi Sundman.

Leikkipaikan esteettömyyteen on kiinnitetty huomiota välineissä ja pintamateriaaleissa – esimerkiksi hiekkatekonurmi on esteetön.

Puiston vanha, komea ja varjoa tuova puusto säilytetään pääosin ennallaan ja upeimmat yksilöt valaistaan. Puille on tehty kuntotutkimus vuonna 2018. Huonokuntoiset ja ränsistyneet puut poistetaan. Vuonna 1986 istutettu itsenäisyyden kuusi poistetaan ja siitä kasvatettu klooni istutetaan nurmialueen keskelle.

”Nykyisellä paikalla kuusi ei mahdu kasvamaan, vaan se peittää jo keskusaukiolle tulevan käytävälinjan”, täsmentää Sundman.

Itsenäisyydenpuiston suunnitelma on tehty kunnallisteknisessä suunnittelukeskuksessa.

Itsenäisyydenpuisto sijaitsee Riihimäen keskustassa, Koivistonmäen kaupunginosassa. Puisto on saanut alkunsa 1930-luvun lopulla, jolloin se nimettiin opistopuistoksi. Puiston eteläpääty vihittiin sankarihautausmaaksi vuonna 1940 ja vuonna 1967 Suomen täyttäessä 50 vuotta puiston nimeksi muutettiin Itsenäisyydenpuisto.

Itsenäisyydenpuiston puistosuunnitelmaan voit tutustua Riihimäen kaupungin verkkosivuilla.

Kuulutus nähtävillä Riihimäen kaupungin verkkosivulla 18.1.2022 asti.