Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Allergeenien hallinta hyvällä tasolla Etelä-Hämeen ympäristöterveyden valvonta-alueen ravintoloissa

25.10.2023 Tiedotteet Elä ja voi hyvin Ympäristöterveydenhuolto

Itämainen riisiannos punaisella lautasella.
Kuva: Pixabay

Etelä-Hämeen ympäristöterveyden valvonta-alueella toteutettiin alkuvuonna 2023 valvontaprojekti, jossa kartoitettiin alueen ravintoloiden allergeenien hallintaa. Projektin aikana selvitettiin, millaisia allergiaruokavaliotuotteita alueen ravintoloissa valmistetaan ja kuinka ravintolat hallitsevat toiminnassaan olevia allergeeniriskejä. Projekti toteutettiin osana suunnitelmallista valvontatyötä. Työn tulokset valmistuivat syyskuussa osana opinnäytetyötä.

Projektin aikana suunnitelmallinen tarkastuskäynti tehtiin 54:ään alueen ravintolaan, joka kattaa 44 prosenttia kaikista valvonta-alueen ravintoloista. Tulosten perusteella erilaisten allergiaruokavaliotuotteiden valmistaminen on alueen ravintoloissa yleistä. Ravintoloiden toiminnassa vaikuttavat allergeeniriskit ovat moninaiset ja riippuvat monesta eri tekijästä. Eri ravintoloilla on erilaisia tapoja hallita toiminnassaan olevia allergeeniriskejä, mutta tulosten perusteella voidaan arvioida, että allergeenien hallinnan taso on Etelä-Hämeen ympäristöterveyden valvonta-alueella hyvä. Oiva-arvosanojen A (oivallinen) ja B (hyvä) yhteenlaskettu osuus oli kullakin projektin arviointirivillä vähintään yhdeksänkymmentä prosenttia.

Etelä-Hämeen ympäristöterveys huolehtii Forssan, Hausjärven, Humppilan, Janakkalan, Jokioisten, Lopen, Riihimäen, Tammelan ja Ypäjän kuntien elintarvikevalvonnasta. Elintarvikevalvonnan lisäksi Etelä-Hämeen ympäristöterveys vastaa alueen terveydensuojeluvalvonnasta, tupakkalainvalvonnasta ja eläinlääkintähuoltopalveluiden järjestämisestä. Alueen vastuukuntana toimii Riihimäki.

Lisätietoja projektista

Etelä-Hämeen ympäristöterveys, elintarvikevalvonta

Lisätiedot

Riihimäen toimipiste. Rekisteröidyt elintarvikehuoneistot (Riihimäki ja Hausjärvi), kuljetukset, tapahtumat, liikkuvat elintarvikehuoneistot, elintarvikkeiden maahantuonti
Riihimäen toimipiste. Rekisteröidyt elintarvikehuoneistot (Riihimäki ja Hausjärvi), kuljetukset, tapahtumat, liikkuvat elintarvikehuoneistot, elintarvikkeiden maahantuonti