Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Kuvituskuva, legopalikoita
Kuva: Jenniina Nummela

Avoin varhaiskasvatus

Avointa varhaiskasvatusta järjestetään Junailijankadun päiväkodin Aapeli-Avoimessa. Avoin varhaiskasvatus on suunnitelmallista ja tavoitteellista toimintaa ja se perustuu varhaiskasvatussuunnitelmaan. Avoimen varhaiskasvatuksen toimintamuotoja ovat maksulliset kerhot ja maksuton avoin päiväkoti. Koulujen syys-, joulu-, talvi- ja kesälomilla ei ole toimintaa.

Avoin päiväkoti Aapeli-Avoin

Avoin päiväkoti on yksi avoimen varhaiskasvatuksen toimintamuoto. Sitä järjestetään Aapeli-Avoimessa, joka sijaitsee Junailijankadun päiväkodin (Junailijankatu 14) Kalle-Päätalon kolmannessa kerroksessa. Sisäänkäynti Aapeliin on pihan puolella kynäportin vieressä. Vaunut ja rattaat voit jättää katoksen alle pääovia vastapäätä.

Aapeli-Avoimen toiminta-ajat ovat

 • tiistai kello 9–14
 • perjantai kello 9–12.

Avoin päiväkoti tarjoaa mahdollisuuden vanhemmille keskusteluun toisten vanhempien ja työntekijöiden kanssa. Samalla lapsilla on mahdollisuus leikkiä toisten lasten kanssa. Avoimen päiväkodin toimintaan kuuluu keskustelujen ja leikkien lisäksi ohjattua toimintaa, jota järjestetään yhdessä lasten, vanhempien ja eri yhteistyökumppanien kanssa. Toiminnan suunnittelun pohjana on lasten ja vanhempien ideat, ajatukset ja tarpeet. Toimintaan osallistuminen on vapaaehtoista.

Avoimeen päiväkotiin voit tulla oman aikataulusi mukaan. Toimintaan osallistuminen on maksutonta. Avoimessa päiväkodissa lapset ovat aina vanhempiensa vastuulla ja valvonnassa.

Avoimen päiväkodin aikana vanhemmilla on mahdollisuus nauttia kahvia ja teetä sekä keksiä pientä korvausta vastaan. Käytettävissä on myös omien ruokien säilyttämistä ja lämmittämistä varten astioita, jääkaappi ja mikroaaltouuni.

 • Aapeli-Avoimessa on aina vapaasti lapsen kanssa yhdessä käytettävissä leluja, pelejä, askartelumateriaalia, muovailuvahaa ja erilaisia loru- ja tehtäväkoreja sekä kirjoja. Meillä askarrellaan, lapsille on leikkikavereita ja aikuisille kahvittelua ja vertaistukea.

 • Leikkikerho 3–5-vuotiaille lapsille on maanantaisin ja keskiviikkoisin Junailijankadun päiväkodissa, Aapeli-avoimen tiloissa, Junailijankatu 14. Aamupäiväryhmä kokoontuu klo 9–12 ja iltapäiväryhmä klo 13–16. Jokaisessa kerhoryhmässä on maksimissaan 13 lasta ja lastenhoitaja. Kerhoissa leikille on varattu paljon aikaa. Kerhoissa pidämme tärkeänä lasten ja vanhempien ideoita, ajatuksia ja tarpeita, koska niiden pohjalta suunnittelemme toimintaa.

  Toiminta sisältää muun muassa askartelua, maalaamista, laulamista, soittamista, lukemista, pelaamista sekä jumppaa. Leikin ohella harjoittelemme tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Kerhot toimivat elokuusta toukokuuhun. Kerhot on suljettu koulujen loma-aikoina.

  Kerhomaksu

  Ohjatusta kerhotoiminnasta perimme kiinteän kuukausimaksun 44,90 €/kk, jos lapsi käy kerhossa kaksi kertaa viikossa, ja 22,45 €/kk, jos lapsi käy kerran viikossa. Maksuista voit anoa maksuvapautusta.

  Kerhoihin hakeminen

  Voit hakea kerhoihin kirjautumalla tällä sivulla olevasta eDaisy linkistä, täyttämällä siellä varhaiskasvatushakemuksen. Alueeksi voit valita kerhotoiminnan ja paikaksi Aapeli Avoin. Ilmoitathan palveluntarvekohtaan kerhopäivien määrän.

  Hakemus on voimassa kunnes lapsi saa paikan tai hakemus perutaan. Leikkikerhoihin voit hakea ympäri vuoden. Mikäli kerhoryhmät ovat täynnä, laitamme hakemuksen jonoon. Jaamme kerhopaikat uusille lapsille hakemusten saapumisjärjestyksessä. Kerhopaikasta ilmoitamme kirjallisesti tai puhelimitse. Jos et saa vastausta kahden viikon aikana lähettämisestä, soita ja varmista tilanne Aapelista.

 • Perjantaisin klo 12–14 Aapeli-Avoimessa kokoontuva vauvaryhmä on synnytyksen jälkeinen ryhmä, johon voivat osallistua äidit vauvoineen. Ryhmä on tarkoitettu erityisesti ensisynnyttäjille ja vauvojen iän tulisi olla alle 12 kuukautta.

  Ryhmä on vapaamuotoinen keskusteluryhmä. Tarkoituksena on, että vanhemmat saavat jakaa kokemuksia yhdessä muiden vanhempien kanssa vauva-arjesta ja saavat uusia oivalluksia arjessa jaksamiseen. Ryhmän tarkoituksena on myös tutustuttaa vanhemmat toisiinsa ja antaa mahdollisuus luoda verkostoa samassa elämäntilanteessa olevien kanssa.

 • Aapeli-Avoimen toiminnassa korostuu lasten ja vanhempien osallisuus, oma aktiivinen rooli oman lapsen ja muiden perheiden kanssa sekä leikki. Perheiden kanssa tehtävässä työssä pääpaino on vanhemmuuden tukemisessa. Vanhemmilla on mahdollisuus yleisesti, ryhmissä tai henkilökohtaisesti käydä keskusteluja lastenhoidosta ja kasvatuksesta, kodin arjesta sekä arkirutiinien hallinnasta.

  Toiminnan tavoitteena on perheen toimintakyvyn vahvistaminen, vuorovaikutustaitojen tukeminen, sosiaalisten verkostojen laajentaminen ja syrjäytymisen ehkäisy.

 • Aapeli-Avoimen toimintaan kuuluvat kerhot, avoin päiväkoti, vauvaryhmä, erilaiset vanhempien vetämät ryhmät kuten Mannerheimin Lastensuojeluliiton perhekahvila ja Pehmeiden arvojen perhekahvila sekä erilaiset vanhempainryhmät (esimerkiksi Lapsi mielessä ja Vahvuutta vanhemmuuteen), joihin ilmoittaudutaan erikseen.

  Avoimen päiväkodin yhteisiä toimintaperiaatteita

  • Ollaan yhdessä, tehdään yhdessä.
  • Hoidetaan lapset yhdessä, vastuu lapsesta on aina omalla vanhemmalla.
  • Aikuiset auttavat lapsia huolehtimaan leikkirauhasta.
  • Siivotaan lopuksi lelut ja pelit paikoilleen.
  • Tullaan terveenä Aapeliin.
  • Noudatetaan ryhmien toiminta-aikoja.
 • Järjestämme kesäleikkikenttätoimintaa riihimäkeläisille noin 2–10-vuotiaille lapsille Junailijankadun päiväkodin pihalla. Leikkikenttä toimii Ville-Viipaleen (keltainen puurakennus) pihamaalla erikseen aidatulla alueella. Leikkitoiminta on maksutonta.

  Leikkikenttä aukeaa tiistaina 4.6.2024 klo 9. Järjestämme toimintaa arkipäivisin 4.–27.6.2024 klo 9–15 välillä. Juhannusaattona ei ole toimintaa. Kentällä lapset saavat olla läsnä 2 h/päivä. Toiminta on suunniteltu 2–8-vuotiaille, mutta halutessaan tätäkin vanhemmat lapset saavat tulla mukaan.

  Ikäryhmien suositeltavat toiminta-ajat ovat:

  • klo 9–11 noin 2–8-vuotiaat
  • klo 11–15 noin 3–8-vuotiaat

  Ilmoittaudu leikkitoimintaan tullessasi ja lähtiessäsi joka päivä erikseen, merkkaamme lapset kävijälistaan. Lapset tulevat ja lähtevät leikkikentältä aina aikuisen seurassa. Ensimmäisellä käyntikerralla lapsen tuonut aikuinen täyttää jokaisesta toimintaan osallistuvasta lapsesta yhteystietokaavakkeen ilmoittautumispisteessä.

  Otamme kentälle kerrallaan noin 30 lasta. Lasta on hyvä valmistaa etukäteen siihen, että välttämättä kentälle ei heti mahdukaan, vaan tullaan myöhemmin uudelleen.

  Lisätietoja saa Minna Jokiselta

Yhteystiedot

Junailijankadun päiväkoti ja Eteläisen koulun varhaiskasvatusyksikkö
Junailijankadun päiväkoti ja Eteläisen koulun varhaiskasvatusyksikkö