Hyppää sisältöön
Kuvituskuva, legopalikoita
Kuva: Jenniina Nummela

Avoin varhaiskasvatus

Avointa varhaiskasvatusta järjestetään Junailijankadun päiväkodin Aapeli-Avoimessa. Avoin varhaiskasvatus on suunnitelmallista ja tavoitteellista toimintaa ja se perustuu varhaiskasvatussuunnitelmaan. Avoimen varhaiskasvatuksen toimintamuotoja ovat maksulliset kerhot ja maksuton avoin päiväkoti. Koulujen syys-, joulu-, talvi- ja kesälomilla ei ole toimintaa.

Avoin päiväkoti Aapeli-Avoin

Avoin päiväkoti on yksi avoimen varhaiskasvatuksen toimintamuoto. Sitä järjestetään Aapeli-Avoimessa, joka sijaitsee Junailijankadun päiväkodin (Junailijankatu 14) Kalle-Päätalon kolmannessa kerroksessa. Sisäänkäynti Aapeliin on pihan puolella kynäportin vieressä. Vaunut ja rattaat voi jättää katoksen alle pääovia vastapäätä. Aapeli-Avoimen päiväkodin toiminta-ajat ovat tiistai kello 9–14 ja perjantai kello 9–12.

Avoin päiväkoti tarjoaa mahdollisuuden vanhemmille keskusteluun toisten vanhempien ja työntekijöiden kanssa. Samalla lapsilla on mahdollisuus leikkiä toisten lasten kanssa. Avoimen päiväkodin toimintaan kuuluu keskustelujen ja leikkien lisäksi ohjattua toimintaa, jota järjestetään yhdessä lasten, vanhempien ja eri yhteistyökumppanien kanssa. Toiminnan suunnittelun pohjana on lasten ja vanhempien ideat, ajatukset ja tarpeet. Toimintaan osallistuminen on vapaaehtoista.

Avoimeen päiväkotiin voi tulla oman aikataulun mukaan. Toimintaan osallistuminen on maksutonta. Avoimessa päiväkodissa lapset ovat aina vanhempiensa vastuulla ja valvonnassa.

Avoimen päiväkodin aikana vanhemmilla on mahdollisuus nauttia kahvia ja teetä sekä keksiä pientä korvausta vastaan. Käytettävissä on myös omien ruokien säilyttämistä ja lämmittämistä varten astioita, jääkaappi ja mikroaaltouuni.

 • Aapeli-Avoimen toiminnassa korostuu lasten ja vanhempien osallisuus, oma aktiivinen rooli oman lapsen ja muiden perheiden kanssa sekä leikki. Perheiden kanssa tehtävässä työssä pääpaino on vanhemmuuden tukemisessa. Vanhemmilla on mahdollisuus yleisesti, ryhmissä tai henkilökohtaisesti käydä keskusteluja lastenhoidosta ja kasvatuksesta, kodin arjesta sekä arkirutiinien hallinnasta.

  Toiminnan tavoitteena on perheen toimintakyvyn vahvistaminen, vuorovaikutustaitojen tukeminen, sosiaalisten verkostojen laajentaminen ja syrjäytymisen ehkäisy.

 • Aapeli-Avoimen toimintaan kuuluvat kerhot, avoin päiväkoti, vauvaryhmä, erilaiset vanhempien vetämät ryhmät kuten Mannerheimin Lastensuojeluliiton perhekahvila ja Pehmeiden arvojen perhekahvila sekä erilaiset vanhempainryhmät (esimerkiksi Lapsi mielessä ja Vahvuutta vanhemmuuteen), joihin ilmoittaudutaan erikseen.

  Avoimen päiväkodin yhteisiä toimintaperiaatteita

  • Ollaan yhdessä, tehdään yhdessä.
  • Hoidetaan lapset yhdessä, vastuu lapsesta on aina omalla vanhemmalla.
  • Aikuiset auttavat lapsia huolehtimaan leikkirauhasta.
  • Siivotaan lopuksi lelut ja pelit paikoilleen.
  • Tullaan terveenä Aapeliin.
  • Noudatetaan ryhmien toiminta-aikoja.
 • Aapeli-Avoimessa on aina vapaasti lapsen kanssa yhdessä käytettävissä leluja, pelejä, askartelumateriaalia, muovailuvahaa ja erilaisia loru- ja tehtäväkoreja sekä kirjoja. Meillä askarrellaan, lapsille on leikkikavereita ja aikuisille kahvittelua ja vertaistukea.

 • Leikkikerho 3–5-vuotiaille lapsille on maanantaisin ja keskiviikkoisin Junailijankadun päiväkodissa, Aapeli-avoimen tiloissa, Junailijankatu 14. Aamupäiväryhmä kokoontuu klo 9–12 ja iltapäiväryhmä klo 13–16. Jokaisessa kerhoryhmässä on maksimissaan 13 lasta ja lastenhoitaja. Kerhoissa leikille on varattu paljon aikaa. Kerhoissa pidetään tärkeänä lasten ja vanhempien ideoita, ajatuksia ja tarpeita, koska niiden pohjalta suunnitellaan toimintaa.

  Toiminta sisältää muun muassa askartelua, maalaamista, laulamista, soittamista, lukemista, pelaamista sekä jumppaa. Leikin ohella harjoitellaan tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Kerhot toimivat elokuusta toukokuuhun. Kerhot on suljettu koulujen loma-aikoina.

  Kerhomaksu

  Ohjatusta kerhotoiminnasta peritään kiinteä kuukausimaksu 44,90 €/kk, jos lapsi käy kerhossa kaksi kertaa viikossa, ja 22,45 €/kk, jos lapsi käy kerran viikossa. Maksuista voi anoa maksuvapautusta.

  Kerhoihin hakeminen

  Kerhoihin haetaan lomakkeella, jonka voi lähettää joko verkossa tai postitse. Lomakkeen voi myös noutaa leikkikerhosta, päivähoitotoimistosta tai sivistyspalvelukeskuksesta.

  Hakemus on voimassa kunnes lapsi saa paikan tai hakemus perutaan. Leikkikerhoihin voi hakea ympäri vuoden. Mikäli kerhoryhmät ovat täynnä, hakemus laitetaan jonoon. Kerhopaikat jaetaan uusille lapsille hakemusten saapumisjärjestyksessä. Kerhopaikasta ilmoitetaan kirjallisesti tai puhelimitse. Jos et saa vastausta kahden viikon aikana lähettämisestä, niin soita ja varmista tilanne Aapelista.

   

 • Perjantaisin klo 12–14 Aapeli-Avoimessa kokoontuva vauvaryhmä on synnytyksen jälkeinen ryhmä, johon voivat osallistua äidit vauvoineen. Ryhmä on tarkoitettu erityisesti ensisynnyttäjille ja vauvojen iän tulisi olla alle 12 kuukautta.

  Ryhmä on vapaamuotoinen keskusteluryhmä. Tarkoituksena on, että vanhemmat saavat jakaa kokemuksia yhdessä muiden vanhempien kanssa vauva-arjesta ja saavat uusia oivalluksia arjessa jaksamiseen. Ryhmän tarkoituksena on myös tutustuttaa vanhemmat toisiinsa ja antaa heille mahdollisuus luoda verkostoa samassa elämäntilanteessa olevien kanssa.

 • Keväällä ja syksyllä pyörähtää käyntiin 8–12 kertaa kestävä Lapsi mielessäni tai Vahvuutta vanhemmuuteen -perheryhmä.

  Vahvuutta vanhemmuuteen -perheryhmä on tarkoitettu vauvaperheille. Ryhmässä pysähdytään yhdessä miettimään arjen tilanteita ja niiden vauvassa ja vanhemmissa herättämiä ajatuksia ja tunteita. Pohtimalla omia ja vauvan kokemuksia on mahdollista ymmärtää entistä paremmin vauvan tarpeita ja käyttäytymistä. Keskustelut toisten vanhempien kanssa antavat uusia oivalluksia ja näkökulmia myös vanhemmuuteen tai puolison näkemyksiin. Jokaisella tapaamiskerralla on teemansa, esimerkiksi ”Minä olen minä!”. Silloin jutellaan vauvan ja muiden perheenjäsenten luonteenpiirteistä.

  Lapsi mielessäni -ryhmä on tarkoitettu perheille, joissa on noin 1–4-vuotias lapsi. Ryhmässä keskustellaan yhdessä toisten vanhempien kanssa omaan lapseen ja perhe-elämään liittyvistä aiheista.

  Ryhmät alkavat aina pienellä tarjoilulla, kokonaiskesto on noin kaksi tuntia. Molemmat vanhemmat ovat tervetulleita ryhmiin. Mukaan mahtuu kerrallaan 5–6 perhettä. Ryhmiä ohjaa kaksi koulutettua ohjaajaa.

 • Kesäleikkikenttätoimintaa riihimäkeläisille noin 2–10-vuotiaille lapsille järjestetään Junailijankadun päiväkodin pihalla. Leikkikenttä toimii Ville-Viipaleen (keltainen puurakennus) pihamaalla erikseen aidatulla alueella. Leikkitoiminta on maksutonta.

  Leikkikenttä aukeaa tiistaina 6.6.2023 klo 9. Toimintaa järjestetään arkipäivisin 6.–29.6.2023 klo 9–15 välillä. Juhannusaattona ei ole toimintaa. Kentällä lapset saavat olla läsnä 2 h/päivä. Toiminta on suunniteltu 2–8-vuotiaille, mutta halutessaan tätäkin vanhemmat lapset saavat tulla mukaan.

  Ikäryhmien suositeltavat toiminta-ajat ovat:

  • klo 9–11 noin 2–8-vuotiaat
  • klo 11–15 noin 3–8-vuotiaat

  Leikkitoimintaan ilmoittaudutaan tullessa ja lähtiessä joka päivä erikseen, ja lapset merkataan kävijälistaan. Lapset tulevat ja lähtevät leikkikentältä aina aikuisen seurassa. Ensimmäisellä käyntikerralla lapsen tuonut aikuinen täyttää jokaisesta toimintaan osallistuvasta lapsesta yhteystietokaavakkeen ilmoittautumispisteessä.

  Kentälle otetaan kerrallaan noin 30 lasta. Lasta on hyvä valmistaa etukäteen siihen, että välttämättä kentälle ei heti mahdukaan, vaan tullaan myöhemmin uudelleen.

  Lisätietoja saa Tarja Vahtilalta.

Yhteystiedot

Junailijankadun päiväkoti ja Eteläisen koulun varhaiskasvatusyksikkö
Junailijankadun päiväkoti ja Eteläisen koulun varhaiskasvatusyksikkö