Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Reilu kauppa

Reilun kaupan kaupunki on arvonimi niille kaupungeille, jotka haluavat edistää hankinnoillaan kestävää kehitystä ja reilua kauppaa. Riihimäki sai tämän arvonimen vuonna 2012.

Seuraa ajankohtaisia tapahtumia Reilun kaupan Riihimäki -Facebook-sivulta.

Riihimäki on Reilun kaupan kaupunki

Reilun kaupan kaupunkina Riihimäen kaupunki on sitoutunut muun muassa tarjoamaan omissa virallisissa tilaisuuksissaan reilusti tuotettua kahvia ja teetä sekä tiedottamaan Reilusta kaupasta asukkailleen. Riihimäki jakaa liikelahjanaan Reilun kaupan Riihimäki-kassia, jota voi myös ostaa kaupungin Tietotuvasta tai museoista. Myös kaupungin kahviloissa, ravintoloissa ja hotelleissa on tarjolla Reilun kaupan tuotteita.

Reilun kaupan tuotteiden tarjonnan lisäksi kaupungissa tulee olla kannatusryhmä. Riihimäellä kannatusryhmässä ovat edustettuna kaupungin lisäksi Riihimäen Martat, Riihimäen seurakunta, Riihimäen Vihreät, Riihimäen kierrätyskeskus ja Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys. Myös nuorisovaltuuston edustajia osallistuu kannatusryhmän toimintaan. Kannatusryhmä jakaa tietoa reilusta kaupasta ja innostaa uusia toimijoita reilun kaupan edistäjiksi. Lisäksi kannatusryhmä seuraa, että arvonimeen vaaditut kriteerit täyttyvät myös jatkossa.

Kaupungissa toimivat työpaikat ja järjestöt voivat osallistua reilun kaupan edistämiseen mm. valitsemalla kahvitauoille ja tilaisuuksiin reiluja tuotteita, kuten reilua kahvia, teetä, sokeria ja hunajaa. Työpaikat ja järjestöt voivat myös osallistua vuosittain Reilun kaupan viikolle lokakuussa sekä muihin reilun kaupan tapahtumiin.

Mitä on Reilu kauppa?

Reilun kaupan tavoitteena on vähentää köyhyyttä reilumman kaupan avulla: reilun kaupan kriteerit on luotu puuttumaan perinteisen kaupan ja kauppasuhteiden epätasa-arvoon ja epävakaiden markkinoiden tuomiin ongelmiin. Reilun kaupan tavoitteena on maailma, jossa kehitysmaiden viljelijöillä on mahdollisuus turvattuun ja kestävään toimeentuloon.

Reilun kaupan ansiosta kehitysmaiden viljelijät ja työntekijät saavat tuotteistaan vähintään takuuhinnan, joka kattaa ympäristön ja ihmisten kannalta kestävän tuotannon kustannukset. Takuuhinta on viljelijän kannalta turvaverkko maailmanmarkkinoiden heilahteluja vastaan. Reilu kauppa suojaa myös lapsia ja ympäristöä: lapsityövoiman hyväksikäyttö on reilussa kaupassa kielletty, ja ympäristökestävyyteen kiinnitetään huomiota viljelyssä.

Reilu kauppa tarjoaa kuluttajalle mahdollisuuden osallistua globaalin köyhyyden vähentämiseen ja vaikuttaa myönteisesti kehitysmaiden ihmisten elämään tekemällä jokapäiväisiä ja yksinkertaisia valintoja. Reiluista tuotteista löytyy mm. kahvia, teetä, sokeria, hunajaa, hedelmiä, kaakaota, suklaata, viiniä, kukkia ja puuvillaa.

Lisätietoja

Jos haluat ilmoittaa yrityksesti tai yhteisösi mukaan kannatusryhmän toimintaan, ota yhteyttä Riihimäen kaupungin ympäristöasiantuntijaan

Kaupungin ympäristöjärjestelmätyön koordinointi, raportointi ja ympäristökoulutus, kiertotalous- ja resurssiviisaustyö, sidosryhmäyhteistyö ja ympäristöviestintä