Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Yhteys
R-kirjain, jonka päällä eri värisiä nuolia sydämen muodossa

Kier­to­ta­lous Rii­hi­mäel­lä

Tätä on kier­to­ta­lous

Perinteinen talousmalli on lineaarinen, jossa tuotteet valmistetaan, käytetään ja heitetään pois. Se on ohjannut tapaamme olla ja elää, sekä muokannut käsityksiämme siitä, että materiaali olisi arvotonta ja hyödynnyskelvotonta ensimmäisen käyttötarkoituksensa jälkeen. Lineaarinen talousmalli on luonnon ja ihmiskunnan kannalta kestämätöntä, sillä se perustuu luonnonvarojen ylikulutukselle. Jotta mahdollisuudet elää hyvää elämää säilyisivät myös tuleville sukupolville, tulee siirtyä luonnon kannalta kestävämpään talousmalliin, kiertotalouteen.

Kiertotaloudessa pyritään pitämään materiaalit, raaka-aineet ja tuotteet kierrossa mahdollisimman pitkään. Tavoitteena on vähentää jätteen syntyä ja tehostaa resurssien hyödyntämistä. Kulutuksen painotus siirtyy omistamisesta palveluiden käyttöön eli lainaamiseen, vuokraamiseen, korjaamiseen ja uusiokäyttöön. Kestävien ja pitkäikäisten tuotteiden avulla vähennetään ympäristövaikutuksia, ja kierrätyksellä varmistetaan materiaalien jatkuva uudelleenkäyttö.

Kiertotalous on olennainen osa kestävän kehityksen ja tulevaisuuden hyvinvoivan yhteiskunnan rakentamista. Sen ytimessä ovat yhteistyö, innovaatio ja ekologisesti kestävä talous, jotka yhdessä edistävät tehokkaampia tuotannon ja kulutuksen malleja. Kiertotalous ei ainoastaan säästä luonnonvaroja ja hyödytä ympäristöä, vaan myös tukee talouskasvua luomalla uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja synnyttämällä työpaikkoja esimerkiksi kierrätyksen sekä vuokraus- ja korjauspalveluiden parissa.

Tu­tus­tu kier­to­ta­lous­vii­kon ta­pah­tu­miin

Riihimäen kiertotalousviikko nostaa keskiöön kiertotalouden eri osa-alueet, tuo tietoa kiertotaloudesta ja sen luomista mahdollisuuksista asukkaille ja yrityksille sekä tarjoaa kaikille halukkaille tahoille mahdollisuuden järjestää oma kiertotalousteemainen tapahtuma.

Tule ja osallistu, ohesta löydät lisätiedot kaikista tapahtumista!

Kier­to­ta­lous nä­kyy mo­nin ta­voin Rii­hi­mäel­lä

Riihimäellä kiertotalous näkyy monessa paikassa osana arkea. Tässä muutamia esimerkkejä:

  • Jokaisessa koulussa on kiertotalous osana opetusta paikallisten opetussuunnitelmien sekä kiertotalouden vastuuopettajien avulla.
  • Kirjastossa on laajan kirjavalikoiman lisäksi lainattavia tavaroita.
  • Riihimäen kierrätyskeskus ottaa vastaan ja myy edelleen käyttökelpoista kodin irtaimistoa sekä tarjoaa muun muassa työkokeilua ja palkkatukityötä.
  • Kiertotalousyrityksiä on lukuisia ja niiden yhteistyönä toimii #RiiCycle-verkosto.

Riihimäki kuuluu Fisu-verkostoon, jonka kunnianhimoiset tavoitteet ovat jätteettömyys, päästöttömyys ja globaalisti kestävä kulutus. Kiertotalous on merkittävä keino näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

Riihimäen ympäristöpolitiikassa luonnonvarojen kestävä kulutus ja kiertotalous ovat yksi viidestä resurssiviisauden päämääristä. Tavoitteet vuodelle 2030 ovat muun muassa:

  • luonnonvarojen säilyttäminen monipuolisina ja elinvoimaisina
  • hankintojen kestävä taso ja elinkaarivaikutusten huomioiminen
  • jätteiden määrän vähentäminen ja kierrätysasteen lisääminen
  • ympäristökuormituksen vähentäminen.

Ympäristöpolitiikkaan voi tutustua Resurssiviisas Riihimäki -osiossa.

Li­sä­tie­to­ja

Ta­ka­la Jen­ni

Kaupungin ympäristöjärjestelmätyön koordinointi, raportointi ja ympäristökoulutus, kiertotalous- ja resurssiviisaustyö, sidosryhmäyhteistyö ja ympäristöviestintä