Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Ulkomaalaistaustaisten työllistyminen helpottui Prepaid-korttien ansiosta

22.2.2023 Tiedotteet Työskentele ja yritä Maahanmuuttajien palvelut Työllisyyspalvelut Yrityspalvelut

Riihimäen kaupunki on yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa etsinyt erilaisia tapoja helpottaa ulkomaalaistaustaisten työllistymistä. Käytännössä toimenpiteet ovat Riihimäellä koskeneet lähes poikkeuksetta ukrainalaisten työllistymistä.

Yhtenä työllistymistä helpottavana keinona kaikille vastaanottokeskuksen asukkaille on jaettu Prepaid-kortit, joiden avulla palkanmaksu onnistuu helposti.

”Kyseessä on tavallinen MasterCard Prepaid -kortti, jolle asiakkaan palkka ohjataan. Kortin ansiosta palkanmaksun vaikeudet eivät enää ole esteenä työllistämiselle. Vastaanottokeskuksessa on jo useampi työllistynyt asukas, jonka palkanmaksu hoituu kortin kautta”, Riihimäen kaupungin maahanmuuttokoordinaattori Juha Hiltunen sanoo.

Käytännössä Prepaid-kortti toimii niin, että työnantaja on yhteydessä vastaanottokeskukseen ja pyytää palkanmaksuoikeuden avausta työntekijän kortille. Kortissa on maksuliikenteen mahdollistava kevyttilitoiminto. Verohallinnon toimenpiteiden ansiosta myös verokortin saaminen on tällä hetkellä huomattavasti helpompaa kuin vielä keväällä.

”Palkanmaksu on sujunut jouhevasti, ja ukrainalaiset työntekijät ovat sopeutuneet hienosti Kristallihoviin Humanalle. He tekevät tärkeää työtä yhdessä muiden ammattilaistemme kanssa”, Humanan yksikön johtaja Taru Sarjovaara kertoo.

Prepaid-kortit jakaa vastaanottokeskus, ja asukkaat saavat samalla kortilla lakisääteiset vastaanottorahat. Korttiin ovat oikeutettuja kaikki vastaanottopalveluiden piirissä olevat.

Riihimäen kaupunki on huolehtinut kaupunkiin asettuneiden työllistymisestä muillakin tavoin. Kaupungin elinkeinoyhtiö Riihimäen Tilat ja Kehitys Oy on etsinyt työllistämisestä kiinnostuneita yrityksiä. Kaupunki on järjestänyt yhteistyökumppaneiden kanssa kaksi Töitä nyt! -tapahtumaa, joissa keskityttiin erityisesti töiden tarjoamiseen suomen kieltä huonosti tai ei ollenkaan puhuville. Maaliskuussa 2023 tapahtuma järjestetään kolmannen kerran.

”Osa yrityksistä sai tilaisuudesta useita kymmeniä kontakteja. Tietojemme mukaan tapahtumat poikivat useita hyviä rekrytointeja ja vastaavalle toiminnalle on edelleen tarvetta”, työvalmentaja Mika Ågren sanoo.

Työtä ulkomaalaistaustaisille tarjoavat työnantajat voivat ilmoittautua ja kertoa työmahdollisuuksista kaupungin työllisyyspalveluille.

Tarve tapahtumille syntyi Riihimäen vastaanottokeskuksen perustamisen myötä keväällä 2022. Vastaanottokeskuksessa asuu lähes 600 asukasta ja keskuksella on toimintaa myös Hyvinkäällä. Vastaanottokeskuksen palvelujen piirissä on lisäksi noin 150 yksityismajoituksessa asuvaa. Kaikki palvelujen piirissä olevat ovat ukrainalaisia.

Tapahtumat olivat myös yksi tapa koittaa vastata yritysten resurssipulaan. Keväällä kaupunki oli yhteydessä yrityksiin ja tiedusteli niiden halukkuutta palkata vastaanottokeskuksen asukkaita.

”Koska ulkomaalaistaustaisten työllistäminen on nyt helpompaa palkanmaksuongelmien helpottumisen vuoksi kuin keväällä, olemme olleet uudestaan yhteydessä yrityksiin ja kysyneet kiinnostusta työllistämiseen”, Riihimäen kaupungin elinvoimajohtaja Mika Herpiö sanoo.

Lisätiedot

Työnhakijoiden ja työnantajien tuki- ja valmennuspalvelut yrityksissä ja yhdistyksissä.