Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Robotiikan SM-kilpailut järjestetään helmikuussa Riihimäellä

9.1.2023 Tiedotteet Opi ja kasvata Robotiikka

VEX-robotin pyöriä

Roboedu ry ja Riihimäen kaupungin Robotiikkakampus järjestävät seitsemännet viralliset VEX-robotiikan suomenmestaruuskilpailut 1.-3.2.2023 Riihimäen Urheilutalolla. Kilpailussa parhaiten menestyneet joukkueet saavat osallistumisoikeuden VEX-robotiikan MM-kilpailuihin, jotka pidetään USA:ssa, Dallasissa huhtikuussa 2023. SM-kilpailut ovat avoimet kaikille VEX-oppimisympäristössä robotiikkaa harrastaville suomalaisille lapsille ja nuorille.

VEX-kilpailuissa joukkueet tekevät yhteistyötä

VEX on robotiikan oppimisympäristö. Suurin ero moneen muuhun robotiikkaympäristöön on se, että VEX sisältää mekaniikkaosia, joilla robotit rakennetaan. VEX:ssä yhdistyvät sekä mekaniikka että ohjelmointi. Oppilaat voivat suunnitella ja rakentaa robotit itse, joten kilpailut eivät keskity pelkästään ohjelmointiin. Kilpailuformaatti ohjaa oppilaat paitsi joukkueen sisäiseen myös joukkueiden väliseen yhteistyöhön. Joukkueen tulee luoda yhteinen strategia kilpailevan joukkueen kanssa, jossa hyödynnetään molempien tiimien robottien vahvuuksia. Jännittävää kilpailusta tekee se, että pelkästään hyvä robotti tai hyvä kuljettaja eivät riitä.

Kilpailutilanteessa opiskelijat saavat tuomareilta palautetta ja voivat keskustella heidän kanssaan ratkaisuista ja strategioista, joita ovat kisoja varten luoneet. Tuomarit myös jakavat useita erilaisia palkintoja mm. ohjelmointitaidoista, innovatiivisista ratkaisuista robotin tuotekehitysprosessissa, sekä kilpailuprojektin dokumentoinnista.

“Sen lisäksi, että kilpailuhaaste tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden teknologisten ongelmanratkaisutaitojen kehittämiseen, sen avulla harjaantuvat myös monet lasten ja nuorten tulevaisuuden kannalta tärkeät taidot, kuten kommunikaatiotaidot, luovuus, tiedonhakutaidot, kriittinen ajattelu, omien vahvuuksien tunnistaminen, tavoitteen mukainen työskentely ja kielitaito. Haastetehtävään osallistuminen tarjoaakin erinomaisen mahdollisuuden soveltaa todella monipuolisesti koulussa opittua, mikä puolestaan lisää opiskelumotivaatiota”, robotiikan opetuksen erityisasiantuntija Reetta Viitanen toteaa.

Riihimäki on robotiikkakaupunki

Riihimäen kaupunki tarjoaa ainoana kuntana Suomessa varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelmiin perustuvaa robotiikkaopetusta päiväkodista lukion loppuun saakka. Robotin rakentamisprosessissa opitaan keskeisiä työelämätaitoja, kuten tiimityöskentelyä, ongelmanratkaisua, projektinhallintaa, kriittistä ajattelua ja tiedonhakua. Tulevaisuudessa eri teknologiat, kuten robotiikka, esineiden internet ja tekoäly ovat tiivis osa arkeamme.
Systemaattisella robotiikkaopetuksella luodaan vankka osaamispohja yritysten ja yhteiskunnan nykyisiin ja tuleviin teknologiatarpeisiin. Robotiikkakampus on elinkeinoelämän, Hämeen ammattikorkeakoulun, Hyrian, Suomen ympäristöopisto Syklin, Riihimäen tilat ja kehitys Oy:n sekä Riihimäen kaupungin verkosto.  Robotiikkakampus luo monialaista osaamista sekä tuo yhteen yrityksiä, opiskelijoita ja täydennyskouluttautujia.

Lisätietoja:
Reetta Viitanen, robotiikan opetuksen erityisasiantuntija, Robotiikkakampus, 040 141 8378, reetta.viitanen@riihimaki.fi