Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Riihimäki on selvittänyt, millaisia luontovaikutuksia kaupungissa tapahtuvalla toiminnalla on

20.6.2024 Tiedotteet Vaikuta ja tutustu Ilmastonmuutos Ilmasto Ympäristö ja luonto

Läheltä otettu kuva märästä suosta, jonka pinnan heijastuksesta näkyy taivas. Veden ympärillä on vehreää sammalta.
Kuva: Jenniina Nummela

Riihimäki on selvittänyt, millainen luontojalanjälki kaupungissa tapahtuvalla toiminnalla on. Asia selvitettiin Sitowisen toteuttamassa hankkeessa.

Ihmisen toiminta kuormittaa luontoa ja vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen kaikkialla maailmassa. Tätä kuormitusta mitataan luontojalanjäljellä.

Yhteishankkeeseen osallistuivat Riihimäki, Espoo, Helsinki, Kangasala, Kauniainen, Liminka, Lohja, Pori, Seinäjoki, Tampere, Turku, Vantaa ja Ylöjärvi.

Riihimäki oli keskitasolla

Laskennan perusteella Riihimäen luontojalanjälki on pääosin keskitasolla muihin hankkeeseen osallistuneisiin kuntiin verrattuna.

Riihimäen alueella tapahtuvasta toiminnasta luontojalanjälkeä muodostuu muun muassa sähkön, lämmön ja polttoaineiden kulutuksesta, liikenteestä, rakentamisesta ja elintarvikkeiden kulutuksesta.

Keskimääräistä paremmalla tasolla Riihimäki oli maaperän ja vesialueiden stressiin vaikuttavien tekijöiden osalta, joihin vaikuttaa usein viljelys- ja laidunmaa sekä vedenkäyttö.

Myrkyllisten aineiden vaikutus makean veden elinympäristöön ja meriekosysteemien rehevöityminen olivat Riihimäen heikoimmat osa-alueet. Näihin vaikuttavat energiantuotanto fossiilisilla polttoaineilla ja jätteiden käsittelyllä sekä elintarvikkeet, erityisesti lihan ja maidon tuotanto.

”Riihimäkeläiset voivat vaikuttaa luontojalanjälkeen jokapäiväisessä elämässään lisäämällä kasviksia ruokavalioonsa, suosimalla kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä sekä vähentämällä kulutustaan. Nämähän ovat tuttuja, myös hiilijalanjälkeen vaikuttavia asioita”, muistuttaa ympäristöasiantuntija Jenni Takala.

Näin luontojalanjälki lasketaan

Luontojalanjäljen laskemiseksi on tunnistettava ne toimet, joilla on vaikutusta luonnon monimuotoisuuteen. Kansainvälisen paneelin IPBESin määritelmän mukaan luontojalanjälkeä aiheuttavat viisi ajuria: 1) maan- ja merenkäyttö sekä käytön muutokset, 2) luonnonvarojen käyttö, 3) ilmastonmuutos, 4) saastuminen ja 5) vieraslajit.

Nämä toiminnot aiheuttavat useita haittoja ekosysteemille eli eliöstölle ja elinympäristölle esimerkiksi voimistamalla ilmastonmuutosta, rehevöittämällä vesistöjä, lisäämällä myrkyllisten aineiden vaikutusta ympäristöön tai happamoittamalla maaperää.

Luontojalanjälki tarjoaa tietoa laskennallisesta keskiarvosta, eli paljonko tietyn tyyppinen toiminta tai kulutus keskimäärin aiheuttaa luontovaikutusta tietyssä sijainnissa.

Globaalien tietokantojen avulla tällainen laskenta on mahdollista tehdä. Laskentaan sisältyy kuitenkin myös epävarmuuksia, joiden vuoksi tulokset antavat tällä hetkellä vain suunnan siitä, mihin seikkoihin meidän tulisi erityisesti kiinnittää huomiota suojellaksemme luontoa toimintamme vaikutuksilta.

Voit lukea raportin Riihimäen luontojalanjäljestä täältä.

Lisätietoa Luontojalanjälki-hankkeesta ja sen tuloksista löydät Sitowisen verkkosivuilta.

Lisätiedot

Kaupungin ympäristöjärjestelmätyön koordinointi, raportointi ja ympäristökoulutus, kiertotalous- ja resurssiviisaustyö, sidosryhmäyhteistyö ja ympäristöviestintä