Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Riihimäki menestyi yrityskyselyssä – Yrityspäättäjät arvioivat kaupunkia ensimmäistä kertaa

28.12.2023 Tiedotteet Elä ja voi hyvin Työskentele ja yritä Vaikuta ja tutustu Asuminen Asukasluku Keskusta Yrittäminen Yrityspalvelut

Talvinen katunäkymä. Keltaisia ja punaisia taloja.
Kuva: Jenniina Nummela

Riihimäki sijoittui yhdeksänneksi 20 000–40 000 asukkaan kuntien sarjassa Kuntien imago -tutkimuksessa. Taloustutkimuksen vuosittain toteuttamassa tutkimuksessa yrityspäättäjät arvioivat kuntien ja kaupunkien sekä niiden omistamien elinkeinoyhtiöiden toimintaa useilla eri kriteereillä. Riihimäki on tutkimuksessa mukana ensimmäistä kertaa.

”Olemme iloisia, että menestyimme verrokkiryhmässämme varsin hyvin”, kaupungin elinvoimajohtaja ja Riihimäen Tilat ja Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Mika Herpiö kertoo.

Yrityspäättäjien mielestä Riihimäen vahvuuksia ovat liikenteellinen sijainti ja yhteydet, kaupungin yrittäjämyönteisyys, kaupungin henkilöstön tavoitettavuus sekä yritystoimintaa tukeva kaavoitus. Näissä neljässä asiassa Riihimäki onnistui valtakunnallista keskiarvoa paremmin.

”Riihimäen sijainti kasvukäytävän varrella on kilpailuvalttimme, erityisesti kun siihen yhdistää vartin kaupungin kompaktin rakenteen”, Herpiö sanoo.

Keskustan kehittäminen jatkuu

Kehitettäväksi asioiksi yrityspäättäjät arvioivat kansainvälisen osaamisen ja työperäisen maahanmuuton edistämisen, keskustan kaupalliset palvelut ja yritysten ja oppilaitosten välisen yhteistyön. Lisäksi kehitettävää nähtiin elinkeinoyhtiön kanssa tehtävässä yhteistyössä. Tosin samaan aikaan yrityspäättäjät olivat erittäin valmiita suosittelemaan kaupungin elinkeinoyhtiötä Riihimäen Tilat ja Kehitystä (RTOY). RTOY sijoittui suositteluhalukkuudessa sarjassaan peräti kolmanneksi.

”Elinkeinoyhtiön tuloksissa oli jonkin verran ristiriitaisuutta. Kun otetaan huomioon, että yhtiö tekee Riihimäellä työtä pienillä resursseilla, ilman kaupungin rahoitusta, tulos on hyvä”, Herpiö toteaa.

Riihimäen kaupunki ja RTOY hyödyntävät tutkimusten tuloksia toiminnassaan.

“Kyselyssä esille nousseiden keskustan palveluiden kehittäminen jatkuu.  Lisäksi yrityspäättäjille suunnattua viestintää kehitetään”, Herpiö sanoo.

Kaupunki ja RTOY julkaisevat yhteistyössä uutiskirjettä yritystoiminnasta ja -palveluista sekä rakentamisesta ja kaavoituksesta kiinnostuneille. Kaupungin uutiskirjeistä on lisää tietoa verkkosivuilla.

Tietoa tutkimuksen toteutustavasta

Taloustutkimuksen tutkimuksen alle 40 000 asukkaan sarjassa parhaiten pärjäsivät Lieto, Kaarina ja Pirkkala. Isompien kaupunkien sarjassa parhaat arviot saivat Seinäjoki, Tampere ja Vaasa. Tutkimuksessa oli mukana 53 Suomen suurinta kuntaa ja kaupunkia. Valtakunnallisista tuloksista voi lukea lisää Taloustutkimuksen verkkosivuilta.

Kuntien imago -tutkimus kertoo, millaisia arvioita kunnat ja kaupungit saavat yrityksiltä ja yrityspäättäjiltä. Aiemmin tutkimuksessa on arvioitu yli 30 000 asukkaan kuntia ja kaupunkeja, tänä vuonna mukaan on otettu kaikki yli 20 000 kunnat ja kaupungit.

Taloustutkimuksen toteuttamaan tutkimukseen vastasi hieman yli 2 800 yrityspäättäjää. Tiedonkeruu on toteutettu puhelininformoituna verkkokyselynä lokakuussa 2023. Kuntakohtaiset vastaajamäärät eroavat toisistaan.

Taloustutkimus on toteuttanut Kuntien imago -tutkimusta vuosittain vuodesta 2010 alkaen.