Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Riihimäen kaupunki toimii monin tavoin ukrainalaisten työllistämiseksi

31.8.2023 Tiedotteet Työskentele ja yritä Elä ja voi hyvin Kotouttaminen Maahanmuuttajien palvelut Riksula Työllisyys Työllisyyspalvelut Ukraina Yrityspalvelut

Yleisöä kuvattuna takaapäin istumassa ja kuuntelemassa Riksulassa Töitä Nyt! -tapahtuman esiintyjää.
Töitä Nyt! -tapahtuma kuvattuna Riksulan ikkunan läpi. Kuva: Reija Peltomäki

Riihimäen kaupungin maahanmuuttopalvelut ja työllisyyspalvelut työskentelevät yhdessä, jotta Riihimäelle sotaa paenneet ukrainalaiset kotoutuvat osaksi elämää Riihimäellä. Yhtenä tärkeänä tavoitteena on, että ukrainalaiset pääsevät hyödyntämään osaamistaan ja kokemustaan työmarkkinoilla.

Kaupunki tarjoaa maahanmuuttajalle hänen henkilökohtaisen tilanteensa ja ammatillisen osaamisensa mukaan räätälöidyn palvelun. Kaupunki on järjestänyt maahan muuttaneille muun muassa Tervetuloa Riksuun -iltoja, työllistymisen rekrytointihetkiä sekä kynnyksetöntä ohjausta ja neuvontaa Riksulassa.

Ukrainalaisilla on positiivinen ote työllistymiseen

Riihimäen työllisyyspalvelut on etsinyt ukrainalaisten työllistämisestä kiinnostuneita paikallisia yrityksiä. Kaupunki on järjestänyt yhteistyökumppaneidensa kanssa Töitä nyt! -tapahtumia, joiden kautta on tarjottu työmahdollisuuksia erityisesti suomen kieltä huonosti tai ei ollenkaan puhuville.

Ukrainalaisten osallistuminen Töitä nyt! -tapahtumiin on ollut kiitettävän aktiivista ja paikalliset työnantajat ovat saaneet tilaisuuksissa tarvettaan runsaammin yhteyksiä työnhakijoihin. Tapahtumien kautta jo kymmenet ukrainalaiset ovat työllistyneet.

Monet ukrainalaiset ovat työllistyneet kaupungille jo ollessaan vastaanottokeskuksen palveluiden piirissä. Työllistyneitä on tällä hetkellä kaupungin organisaatiossa ainakin maahanmuuttopalveluissa, varhaiskasvatuksessa ja kouluissa, joissa tarve ukrainaa puhuvalle henkilöstölle konkretisoitui ensimmäisenä. Tarve ukrainan kieltä osaavalle henkilöstölle kasvaa ukrainalaisten hakiessa kotikuntaa Riihimäeltä.

Tukea niin työnantajille kuin työnhakijoille

Kaupunki tarjoaa tukea työllistämisessä niin työnantajille kuin työntekijöille. Työnantajille kaupunki tarjoaa tukea esimerkiksi tulkkauksessa, työnhakijoiden kohtaamisessa, tuissa ja ohjeissa. Työnhakijoille tarjotaan tukea muun muassa rekrytointiprosessissa, työsuhde- ja tukiasioissa.

Kaupunki on vahvistanut maahanmuuttopalveluiden resursseja kuluvan vuoden aikana. Maahanmuuttopalveluiden tarjoama käytännön tuki on edistänyt huomattavasti ukrainalaisten kotoutumista ja työllistymistä Riihimäelle. Valtakunnallisesti kotikuntaa on hakenut 30 prosenttia Ukrainaista sotaa paenneista, Riihimäellä vastaava luku on 60 prosenttia.

Töitä nyt! -tapahtuma on tehokas keino tuoda yritykset ja työnhakijat yhteen

Useamman kerran toteutettu Töitä nyt! -rekrytointitapahtuma on ollut tähän mennessä tehokkain keino saattaa yritykset ja työnhakijat yhteen. Sen kautta yrityksen edustajalla on parhaimmillaan ollut kahteen-kolmeen avoimeen työpaikkaan kymmeniä uusia potentiaalisia hakijoita ja ensikosketus hakijoihin jo saatuna. Tapahtuma on saanut paljon myönteistä palautetta yrityksiltä.

Kaupungin työllisyyspalveluiden tiedossa on jo tusinan verran ukrainalaisia työllistäneitä yrityksiä, joista osa on rekrytoinut useamman henkilön heti aluksi. Useat yritykset ovat palkanneet rohkeasti suomen kielen taidottomia ammattilaisia työhön. Työpaikka on hyvä keino työllistyneelle päästä harjoittelemaan kieltä ja mukaan yhteisöön.

Kaupungin työllisyyspalveluiden koordinoiman Töitä nyt! -tapahtuman yhteistyöverkostossa ovat Riihimäen Tilat ja kehitys Oy, Yritysvoimala, TE-palvelut, Hyria ja vapaaehtoistoimijana SPR.

Tunne yhteisöön kuulumisesta tärkeä

Riihimäen kaupungin maahanmuuttopalveluiden tavoitteena on, että kaikki ulkomailta muuttaneet kotoututuvat Riihimäelle niin, että kotoutumisajan jälkeen he osaavat suomea, ovat työllistyneet, harrastavat ja asuvat itselleen sopivassa asunnossa Riihimäellä – ja ennen kaikkea tuntevat kuuluvansa riihimäkeläisten yhteisöön.

Riihimäellä on jo suuri ukrainalaisyhteisö, 750 henkilöä, joka jatkaa kasvuaan, sillä Ukrainasta tulee edelleen tilapäistä suojelua saavia Riihimäelle vastaanottokeskukseen. Tämän lisäksi noin kuusi prosenttia riihimäkeläisistä puhuu muuta kuin suomea äidinkielenään. Riihimäen kaupungin tehtävänä on auttaa heitä löytämään paikkansa Riihimäellä tasavertaisina kaikkien riksulaisten kanssa.

Työllisyyspalveluiden verkkosivu

Maahanmuuttopalveluiden verkkosivu

Lisätiedot

Työnhakijoiden ja työnantajien tuki- ja valmennuspalvelut yrityksissä ja yhdistyksissä.