Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Riihimäelle Unicefin Lapsiystävällinen kunta -tunnustus

31.5.2023 Tiedotteet Opi ja kasvata Koulut Lap­siys­tä­väl­li­nen kun­ta Lapsiparlamentti Osallisuus

Kaksi lasta leikkii taputusleikkiä yhdessä.
Kuva: Jenniina Nummela

Riihimäen kaupunki on tehnyt kolme vuotta töitä Unicefin Lapsiystävällinen kunta -mallin mukaisesti. Unicef on nyt myöntänyt Riihimäelle Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Tunnustus on voimassa kaksi vuotta kerrallaan.

Lapsiystävällinen kunta -malli auttaa kuntia edistämään erityisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten oikeuksia. Malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen.

– Olemme iloisia saadessamme tämän kansainvälisesti arvostetun tunnustuksen. Tämä rohkaisee meitä jatkamaan määrätietoista työtä lasten asioiden parissa, sanoo Riihimäen kaupungin varhaiskasvatuksen päällikkö Marjut Helenius.

– Riihimäki on tehnyt hyvää työtä erityisesti lapsiparlamentin perustamisessa, kaupungin henkilöstön perehdyttämisessä lapsen oikeuksiin sekä pohjan luomisessa lapsivaikutusten arviointiin. Iloitsemme siitä, että hyvä yhteistyö Riihimäen kanssa jatkuu, toteaa Suomen Unicefin erityisasiantuntija Mikael Malkamäki.

Lapsiparlamentin jäsenet ovat alakoululaisia

Lapsiparlamentin toiminta on osa Riihimäen Lapsiystävällinen kunta -työtä. Riihimäellä lapsiparlamenttiin on valittu neljä edustajaa jokaisesta alakoulusta. Parlamentin jäsenet vaihtuvat vuosittain.

Lapsiparlamentin toiminnan tavoitteena on lisätä riihimäkeläisten lasten osallisuutta ja vaikuttamista lapsia koskevissa asioissa. Parlamentin kokoontumisissa on käsitelty muun muassa oman koulun lähiympäristön kehittämistä ja kaveruuden lisäämistä.

Lapsiparlamentissa käsiteltävät asiat ovat pääsääntöisesti tulleet lapsilta itseltään ja he myös toimivat asioiden esittelijöinä.

Työtä tehdään laajalla rintamalla

Riihimäki sitoutui Unicefin Lapsiystävällinen kunta -työhön maaliskuussa 2020. Lapsiystävällinen kunta -mallin edistämiseksi kaupungille perustettiin koordinaatioryhmä, jossa on edustajia eri puolilta kaupungin organisaatiota, hyvinvointialueelta, kolmannelta sektorilta sekä luottamushenkilöitä.

Tarkoituksena on saada koko kaupunkiorganisaatio sekä kaupungissa lasten parissa työskentelevät tahot mukaan lasten oikeuksien toteuttamiseen.

Suomessa 53 kuntaa kehittää parhaillaan lapsiystävällisyyttään Unicefin mallin avulla.

Lisätietoja

Riihimäen Lapsiystävällinen kunta -verkkosivu

Riihimäen Lapsiystävällinen kunta -uutiset

Unicefin Lapsiystävällinen kunta -verkkosivut

Lisätiedot