Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Riihimäelle Euroopan avaruusjärjestö ESAn hankerahoitus

4.1.2024 Tiedotteet Vaikuta ja tutustu Hankkeet

Euroopan avaruusjärjestö ESAn rahoittamassa UrbanAI-hankkeessa toteutetaan Riihimäen digitaalinen kaksonen. Digitaalinen kaksonen tarkoittaa palvelintietokoneella olevaa kaupungin julkista ympäristöä, rakennuksia ja toimintoja kuvaavaa digitaalista vastinetta.

Digitaaliseen kaksoseen syötettävät kaupungin eri toimintojen antureista saadut datavirrat mahdollistavat jatkossa kaupungin ajantasaisen tilannekuvan seurannan, toimintojen optimoinnin ja erikoistilanteiden, kuten ruuhkien, tulvien ja kiinteistöjen huoltotarpeiden ennakoimisen. Digitaalisen kaksosen avulla seurattavat toiminnot määritetään yhdessä kaupungin yksiköiden ja alueen yritysten kanssa.

Kaupungin kumppanina digitaalisen kaksosen toteutuksessa toimii ESAn auktorisoima suomalainen ohjelmistokehityksen ja tekoälysovellusten startup-yritys Zero Gravity Oy. Yrityksen kehittämä UrbanAI-työkalu mallintaa reaaliaikaisesti ​​muun muassa kaupunkiympäristön, päästöjen, energiankulutuksen ja liikenteen tilaa yhdistämällä satelliittikuvadataa muihin, yritysten ja kaupungin eri toimialojen antureiden ja mittaroinnin tuottamiin datavirtoihin. UrbanAI-alustaan on myös sulautettu analytiikkatoimintoja kuten aikasarjoja ja raportointimahdollisuuksia.

Digitaalinen kaksonen mahdollistaa kaupungin ajantasaisen tilannekuvan seurannan

Digitaalinen kaksonen tuodaan Riihimäen kaupungin toimialojen käyttöön verkkosovelluksena. Hankkeessa hyödynnetään ESAn tarjoamia satelliittitietoja. Myös yritysten tarjoamia, eri toimialoja koskevia datavirtoja voidaan liittää alustalle.

Riihimäen kaupungin kehittämispäällikkö Kristian Keinänen tiivistää UrbanAI-hankkeen tavoitteet seuraavasti:

”Digitaalisen kaksosen avulla kaupungistamme saatavilla olevaa tilannetietoa kootaan yhteen paikkaan, laajennetaan ja tarkennetaan. Haluamme tarjota kaupunkilaisille, yrityksille ja kaupungin omille yksiköille räätälöityä tietoa helppokäyttöisessä muodossa esimerkiksi mittareina, kaavioina ja aikasarjoina.”

”Organisoimme tämän vuoden alusta kaupungin strategista kehittämistä uuteen teknologia ja innovaatiot -yksikköön. Älykäs kaupunki on yksi uuden yksikön painopisteistä ja digitaalisten kaksosten kehittäminen kuuluu tämän päivän kaupunkikehittämiseen. Olen ylpeä ja iloinen Euroopan avaruusjärjestön myöntämästä kehittämistuesta, joka nostaa uuden yksikkömme ja tekemisemme profiilia”, iloitsee kaupunginjohtaja Jouni Eho.

UrbanAI-hanke rahoitetaan kokonaan Euroopan avaruusjärjestön PUSH 3 -ohjelmasta (Programme for Userbase EnHancement).

Lisätiedot