Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Riihimäellä innovoidaan – Fortum aikoo valmistaa hiilidioksidista muovia

19.10.2023 Tiedotteet Elä ja voi hyvin Ilmasto Elinvoima Ympäristö ja luonto

Vihreä kontti, jonka taustalla puita vihreissä lehdissään. Kontin kyljessä teksti Plastics born from CO2.
Fortumin Riihimäen laitoksella konteissa tullaan pilotoimaan muovin valmistusta talteen otetusta hiilidioksidista. Kuva: Fortum Recycling & Waste

Fortumin jätteenpolttolaitos Riihimäellä on tuottanut sähköä ja kaukolämpöä Riihimäen ja Hyvinkään asukkaille jo vuosien ajan. Laitoksella on jätteenpolton ja vaarallisen jätteen käsittelyn lisäksi myös muovinjalostamo, jossa kierrätetään esimerkiksi kuluttajien muovipakkauksia. Nyt laitokselle tulee lisää toimintaa, kun Fortum Recycling & Waste lähtee edistämään Carbon2x-pilottihankkeensa seuraavaa vaihetta.

Innovatiivisessa Carbon2x-hankkeessa tavoitteena on ottaa talteen jätteenpoltosta syntyvät hiilidioksidipäästöt ja valmistaa niistä korkealaatuista muovia eri alojen käyttöön kuten elintarvike- ja kosmetiikkapakkauksiin, leluihin ja kodin elektroniikkaan.

Tänään 19. lokakuuta julkistetun 10 miljoonan euron investoinnin myötä Carbon2x etenee seuraavaan vaiheeseen, jossa talteen otetusta hiilidioksidista aiotaan valmistaa muovia. Pilotointi tapahtuu Riihimäen laitoksella teollisen tason konteissa, jotka on rakennettu varta vasten tähän tarkoitukseen. Pilotointi tulee tapahtumaan ensi vuoden loppupuolella, mutta odotamme saavamme ensimmäiset muovinäytteet jo kesän aikana.

”Olemme erittäin innoissamme, että Carbon2x-hankkeemme etenee ja pääsemme pian testaamaan menetelmäämme käytännössä. Haluamme auttaa vähentämään riippuvaisuutta fossiilipohjaisista raaka-aineista ja tehdä jätteenpoltosta ympäristöystävällisempää. Tavoitteenamme on edistää hanketta asteittain kohti teollisen mittakaavan tuotantokapasiteettia jo ennen vuosikymmenen loppua”, sanoo Tony Rehn, Fortum Recycling & Wasten Carbon2x-hankejohtaja.

”Jätteenpolttoon päätyvät sellaiset jätteet, jotka eivät muutoin kelpaa kierrätettäviksi. Hiilidioksidivapaa jätteenpoltto yhdessä perinteisen kierrättämisen kanssa on jätehuollon tulevaisuutta”, Rehn jatkaa.

Fortumin innovatiivinen suunnitelma tukee myös Riihimäen kunnianhimoisten päästötavoitteiden toteutumista, sillä Riihimäellä käytettävän kaukolämmön tuotannosta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt lasketaan Riihimäen päästöihin.

”Kasvihuonekaasupäästöt Riihimäellä ovat laskeneet tasaisesti, mutta hitaasti. Fortumin suunnitteleman hiilidioksidin talteenoton myötä myös Riihimäen päästöt painuvat alemmas ja päästöttömyystavoite 2050 on askeleen lähempänä, kertoo Riihimäen kaupungin ympäristöjohtaja Elina Mäenpää.

“Fortumin hanke tuo näkyviin Riihimäen alueen yritysten innovatiivista otetta sekä Fortumin kykyä kehittää globaalissa mittakaavassa tärkeitä edistysaskelia. Seuraamme mielenkiinnolla tämän hankkeen etenemistä täyden mittakaavan tuotantoon asti”, kertoo Riihimäen kaupungin elinvoimajohtaja Mika Herpiö.

Ensimmäisiä Carbon2x-muovinäytteitä päästään näkemään mahdollisesti jo ensi vuoden toisella puoliskolla.

Fortumin Carbon2x-hankke

Lisätiedot

Ympäristönsuojelun vastuualueen johtaminen, kehittämishankkeet, ympäristöntilan seuranta, uudet ympäristöluvat, vesiensuojelu- ja luonnonsuojeluasiat