Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Peltosaaren kosteikkopuisto on saanut uusitut opasteet – avajaiset ja opastuksia tiistaina 16.5.

8.5.2023 Tiedotteet Koe ja näe Asemanseutu Hyvinvointi Liikunta Matkailu Osallistuva budjetointi Osallisuus Peltosaari Tapahtumat Vieraslajit Ympäristö ja luonto

Peltosaaren kosteikkopuistoa.
Kosteikkopuiston luontopolulta avautuva näkymä kosteikolle. Polun tunnuksena toimii sammakko. Kuva: Päivi Sundman

Peltosaaren Kosteikkopuisto on saanut uudet opasteet, jotka on uusittu osallistuvan budjetoinnin rahoituksella. Kosteikkopuisto on Riihimäen luontokeidas, joka tarjoaa elinympäristön monelle lajille keskellä kaupunkia.

Uusittuja opasteita juhlistetaan luontotapahtumalla tiistaina 16. toukokuuta kello 18–20 käsipallohallin eli Cocks-areenan vieressä (Hj. Elomaankatu 4). Paikalla on silloin luonnonsuojeluyhdistyksen luonto-opastajia mukaan kosteikkokierroksille, kaupunginpuutarhuri Päivi Sundman ja kaupungin puistovastaava Saila Nummela. Tarjolla on mehua ja purtavaa sekä luontotekemistä lapsille. Paikalla on myös välineitä roskien ja espanjansiruetanoiden keräämiseen maastosta.

Luonnonsuojeluyhdistyksen tapahtumateltta löytyy käsipallohallin vierestä kosteikon puoleiselta laidalta.

Kosteikkopuistoon voi tutustua myös omatoimisesti milloin tahansa aloittamalla Työväentalomuseon viereisen hiekkakentän parkkipaikalta (Hj. Elomaankatu). Luontopolku on noin kilometrin mittainen.

6 000 euroa osallistuvan budjetoinnin rahoitusta

Kosteikkopuiston opastukseen käytettiin 6 000 euroa kaupungin osallistuvan budjetoinnin rahoitusta. Opasteet saatiin maastoon jo loppuvuodesta 2022. Avajaiset pidetään nyt sään suosiessa kosteikon tutkimista ja ulkoilua.

Esityksen opastuksen uusimisesta oli tehnyt Tarja Heikkonen. Heikkonen on toiminut pitkään paikallisessa Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistyksessä ja hän on nykyisin yhdistyksen sihteerinä.

–  Oli jo aikakin uusia luontopolun opasteet. Kosteikko ja sen eläimistö on ehtinyt jonkin verran jo muuttua siitä, kun luontopolku luonnonsuojeluyhdistyksen aloitteesta 1998 tehtiin talkoilla ja kaupungin avustuksella. Sitä laajennettiin vuonna 2000. Nyt polku opasteineen on helposti löydettävissä ja kierrettävissä, hän kertoo.

Opastekstien uusiminen tehtiin luonnonsuojeluyhdistyksen ja kaupungin yhteistyönä.

Tekstiä lisättiin etenkin kosteikon arvokkaimmasta lajista viitasammakosta sekä vieraslajeista. Espanjansiruetanat ovat löytäneet kosteikon, ja niitä on sieltä mahdoton kokonaan hävittää. Jättipalsami on saatu kosteikosta nujerrettua. Tilaa on tullut siten pitkosten vieressä korkeaksi kasvavalle järvikortteelle. Osmankäämit, jotka tunnistaa pamppumaisista kukinnoista, ja vesihierakat ovat kosteikon näyttävimpiä kasveja.

Kevät on kosteikkoretkillä linnuston juhlaa. Kosteikossa voi kuunnella yölaulajia kuten satakieltä ja ruokokerttusta.

Polun alussa on karttaopaste ja reitin varrella on kolme opastaulua viittoineen. Loput rastit ovat kännyköillä QR-koodilla luettavissa. Samalla sovelluksella toimivat myös Riihimäen Hatlamminsuon ja Riuttan luontopolun opasteet.

Osallistuvassa budjetoinnissa riihimäkeläiset päättävät ja vaikuttavat siihen, miten kaupungin käytössä olevia julkisia varoja käytetään. Osallisuus on yksi Riihimäen kaupungin strategian teemoista. Riihimäellä osallistuvassa budjetoinnissa on käytössä vuosittain 100 000 euroa.

Peltosaaren luontopolun tekstit kaupungin verkkosivulla

Kaupungin Osallistuva budjetointi -sivu

Lisätiedot