Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Öllerinkatu 3 muuttuu kulttuuri- ja järjestötaloksi

1.3.2024 Tiedotteet Koe ja näe Elä ja voi hyvin Kulttuuri

Vanhan punaisen puutalon julkisivu kesäisessä vehreydessä, kukkapenkki talon edustalla.

Öllerinkadun vanha asemarakennus saa uuden elämän kulttuuri- ja järjestötalona. Riihimäen kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut muuttavat tiloihin kesän 2024 aikana. Lisäksi rakennukseen tulee tiloja järjestöjen käyttöön. Kevään aikana päärakennukseen tehdään pientä remonttia, jonka avulla tilat päivitetään vastaamaan tulevien käyttäjien tarpeita.

”Kulttuuri- ja tapahtumapalveluiden toimisto siirtyy rakennuksen pohjoispäätyyn, jonne tulee myös erillinen tapahtumatila sekä neuvotteluhuone. Rakennuksen Öllerinkadun puoleiseen päätyyn tulee tiloja Riihimäellä toimivien järjestöjen käyttöön. Uusi toiminta pääsee alkamaan syksyllä 2024”, vs. vastaava kulttuurituottaja Lyti Aaltonen kertoo vanhaan asemarakennukseen liittyvistä suunnitelmista.

”Olemme todella iloisia, että rakennus jää kaupunkilaisten käyttöön ja pystymme jatkossa hyödyntämään tilaa ja pihaa erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin”, Aaltonen jatkaa.

”Erilaisten tapahtumien ja tilaisuuksien järjestämisen lisäksi rakennus mahdollistaa myös yhdistysten omat kokoontumiset ja yhteisen tekemisen”, kaupungin hyvinvointikoordinaattori Marjo-Kaisa Konttinen kertoo.

Vanhalla asemarakennuksella on värikäs ja mielenkiintoinen historia

Päärakennus valmistui vuonna 1858 virkamiesrakennukseksi. Aluksi se oli tarkoitettu neljälle perheelle. Rautatieliikenteen alkaessa vuonna 1862 rakennuksessa oli asemapäällikön asunto, lennätin, lipputoimisto ja asematilaa. Rakennusta laajennettiin vuonna 1960. Vuoteen 1970 asti se toimi VR:n toimistotiloina, jonka jälkeen muuttui Riihimäen kaupunginmuseoksi, jossa se toimi vuoteen 2023 saakka.

”Rakennuksen pohjoisessa puoliskossa on ollut asunto vuoteen 1996 asti, jolloin kaupunginmuseo laajennettiin koko rakennukseen. 1996 selvityksestä löytyy teksti, jossa kerrotaan, että Ratainsinööri Fagerholmin aikana asunnossa pidettiin tanssiaisia ja kulttuurihenkisiä tilaisuuksia, joissa esiintyjinä olivat muun muassa Heimo Haitto ja Lasse Pöysti”, Riihimäen kaupungin teknisen toimialan tilasuunnittelija Jori Weltner kertoo rakennuksen mielenkiintoisesta historiasta.

Pihapiirin ulkorakennuksen itäpäädyssä oli ulkovessa, navetta ja puuliiteri, länsipäädyssä saunarakennus. Sota-aikana ulkorakennukseen oli varastoitu saksalaisten sotilaiden muonaa. Viime vuosina ulkorakennuksessa on ollut muun muassa kesäkahvila sekä tapahtumien yhteydessä pop up -myyntiä. Itse Öllerinkatu on saanut nimensä asemapäällikkö Anton Wilhelm Öllerin (1829–1901) mukaan.

Keksi nimi uudelle kulttuuri- ja järjestötalolle

Voisiko tuleva kulttuuri- ja järjestötalo olla vaikkapa Riihimäen kulttuuriasema tai Antonin talo? Laita mielikuvituksesi lentämään ja ehdota uutta nimeä.

Nyt sinulla on mahdollisuus vaikuttaa, millä nimellä kulttuuri- ja järjestötaloa kutsutaan jatkossa. Jätä nimiehdotuksesi kyselyyn ja voita itsellesi Riihimäki-aiheinen tuotepaketti.

Nimiehdotuksia kerätään 1.–31. maaliskuuta. Nimiraati tekee päätöksensä määräaikaan mennessä tulleiden ehdotusten perusteella.

Jätä nimiehdotuksesi tästä.

Lisätiedot