Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Nuorten liikkuva kohtaamispaikka aloittaa Riihimäellä 

30.12.2021 Tiedotteet Elä ja voi hyvin Nuorisopalvelut

Musta Walkers-auto keväisessä Turussa kadulla. Taustalla isohko kerrostalo.
Kuva: Iina Juntunen

Matkailuautosta liikkuvaksi nuorten kohtaamispaikaksi muunnettu Walkers-auto eli Wauto aloittaa työnsä Riihimäellä keskiviikkona 5.1.2022. Puumaksi nimetty auto on yksi viidestä eri puolilla Suomea toimivasta Wautosta. Wauto viihtyy Riihimäellä toukokuun alkuun saakka.

Liikkuvalla nuorisotyöllä mennään sinne, missä nuoret viettävät aikaansa. Samalla tuodaan ajanviettopaikka ja turvallisia aikuisia lähemmäksi nuoria. Tarjolla on kahvia, pelejä ja juttuseuraa sekä tarvittaessa kohdennettua tukea ja ohjausta turvavälit ja hygienia muistaen.

”Innolla odotetaan Wautoa! Haluamme tavoittaa nuoria, jotka jäävät meidän nuorisotyön palveluiden ulkopuolelle. Wautolla pääsemme ehkä tapaaman myös mopoilevia nuoria ja osallistumaan kevään isoimpiin tapahtumiin esimerkiksi pääsiäisenä”, kertoo nuorisopalvelupäällikkö Marko Laitinen Riihimäen kaupungin nuorisopalveluista.

Wautolla täydennetään kaupungin nuorisotyötä, sillä matkailuautolla päästään suoraan sinne, missä nuoret jo ovat. Neljän kuukauden jakson aikana pyritään kohtaamaan nuoria eri kaupunginosissa ympäri Riihimäkeä. Toimintaa on nyt suunniteltu tehtävän ainakin perjantai-iltaisin. Wautoa pyritään hyödyntämään myös yläkoulujen kummitoiminnan tukena sekä etsivässä nuorisotyössä muun muassa lukiolla.

”Iloksemme voimme todeta, että vapaaehtoistyöstä ja yritysyhteistyöstä kiinnostuneita on jo muutamia ilmoittautunut mukaan. Lisäksi Riihimäen seurakunnan nuorisotyö on lähdössä toimintamalliin mukaan kaupungin nuorisotyön rinnalle. Paikallisten yritysten tukea kaivataan vielä lisää”, kommentoi erityisnuorisotyöntekijä Carita Kontio-Keronen.

Wauton kyydissä matkaa nuorisotyöntekijöiden lisäksi myös vapaaehtoisia aikuisia eli wapareita. Nämä koulutetut, turvalliset aikuiset tekevät merkityksellistä vapaaehtoistyötä nuorten parissa koulutetun nuorisotyön ammattilaisen opastuksella juuri sen verran kuin omiin aikatauluihin milloinkin sopii.

Wautot omistaa ja niiden toimintaa koordinoi Aseman Lapset ry. Riihimäellä toimintaa operoi ja koordinoi Riihimäen kaupungin nuorisopalvelut.

Aseman Lapset ry on vuonna 1990 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton valtakunnallinen järjestö. Yhdistyksen perustehtävänä on edistää lasten, nuorten, perheiden ja koko yhteiskunnan hyvinvointia sekä ehkäistä syrjäytymistä. Walkers-toiminta on Aseman Lapset ry:ssä kehitettyä ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, joka perustuu vapaaehtoisten aikuisten antamaan aikaan ja läsnäoloon.   

Wauto-toiminta on osa Aseman Lapset ry:n Walkers On Wheels 2 -hanketta. Hanke on rahoitettu veikkausvoittovaroin opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksella sekä Brita Maria Renlund -säätiön sekä Eevi ja Emil Tannisen säätiön avustuksella. Autot on hankittu opetus- ja kulttuuriministeriön, Suomen Lions-liiton, Eevi ja Eemil Tannisen säätiön sekä Brita Maria Renlund -säätiön rahoituksella. Hankkeessa toimitaan viidellä autolla eri puolilla Suomea ja juurrutetaan liikkuvan nuorisotyön menetelmiä eri alueille. www.asemanlapset.fi