Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Kulttuurikaveritoimintaa kokeillaan Riihimäellä

12.4.2024 Tiedotteet Elä ja voi hyvin Koe ja näe Avoimet hyvinvointipalvelut Avoin senioritoiminta Hyvinvointi Kulttuuri Museokeskus Riemu Museot Suomen lasimuseo

Suomen lasimuseon hämyisällä käytävällä kolmen henkilöä tutkimassa vitriinejä
Vapaaehtoinen kulttuurikaveri pääsee kulttuurikaverikorttia näyttämällä maksutta ikääntyneen seurassa muun muassa Suomen lasimuseoon. Kuva: Jenniina Nummela

Riihimäellä käynnistyy kulttuurikaveritoiminnan kokeilu, joka jatkuu vuoden loppuun asti. Vastaavanlainen toiminta on ollut käytössä myös aiemmin. Kulttuurikaveritoiminta tarjoaa ikääntyneelle, joka ei pysty yksin osallistumaan, mahdollisuuden käydä vapaaehtoisen kaverin kanssa museoissa ja teatterissa. Vapaaehtoinen kulttuurikaveri pääsee kulttuurikaverikorttia näyttämällä maksutta ikääntyneen seurassa teatteriesitykseen tai museoon.

”Kokeilulla pyritään selvittämään, kuinka paljon kulttuurikaveritoiminnalle on kysyntää, ja miten sitä olisi käytännössä järkevintä toteuttaa. Aiempi kokeilu osoitti, että oli vaikea tavoittaa niitä ikääntyneitä, jotka olisivat vapaaehtoisen kanssa halunneet osallistua kulttuuritoimintaan. Kulttuurikaverina toimimisesta kiinnostuneita vapaaehtoisia sen sijaan löytyi runsaasti”, kertoo vapaaehtoistyön toiminnanohjaaja Reija Lumivuokko.

Toimintaa tukemaan on lähtenyt joukko paikallisia kulttuuritoimijoita lupaamalla tarjota vapaaehtoiselle kulttuurikaverille maksuttoman osallistumisen. Mukana ovat Riihimäen teatteri, Riihimäen nuorisoteatteri, Museokeskus Riemu ja Suomen lasimuseo. Joukkoon mahtuu vielä muitakin toimijoita.

”On hienoa, että pääsemme tämän toiminnan avulla tukemaan heikompikuntoisten ikääntyneiden osallistumista kulttuurielämään. Kulttuuri kuuluu kaikille. Se lisää hyvinvointia ja elämän mielekkyyttä sekä mahdollistaa oppimisen ja osallisuuden kokemuksen”, kuvailee vs. vastaava kulttuurituottaja Lyti Aaltonen.

Kulttuurikaveria tarvitsevat ikääntyneet voivat ottaa yhteyttä toiminnanohjaaja Reija Lumivuokkoon. Myös ikääntyneiden läheiset tai heidän hoidostaan vastaavat ammattilaiset voivat ikääntyneen luvalla ilmoittaa kulttuurikaverin tarpeesta. ”Osallistumisen este voi olla niin fyysinen, sosiaalinen kuin psyykkinenkin. Kulttuurikaverin avulla esteitä pystytään toivottavasti ylittämään, ja näin mahdollisimman moni pääsee käyttämään kulttuuripalveluita”, toteaa Reija Lumivuokko.

Kulttuurikaveritoiminnan kokeilun toteuttavat Riihimäen kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut sekä avoimet hyvinvointipalvelut. Kulttuurikaverit ja ikääntyneet yhdistää toiminnanohjaaja Reija Lumivuokko

Lisätiedot