Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Kaupunki palkittiin esihenkilöosaamismerkkien käyttöönotosta Tärkeissä töissä -gaalassa

4.12.2023 Tiedotteet Rekrytointi Hallinto

Talvisessa puistomaisemassa punainen suuri R-kirjainveistos, jonka kyljessä värikästä tekstiä.
Kuva: Jenniina Nummela

Riihimäen kaupunki palkittiin 4. joulukuuta Tärkeissä töissä -gaalassa esihenkilöosaamismerkkien käyttöönotosta esihenkilöosaamisen kehittämisen ja osoittamisen keinona.  Gaalassa palkitaan vuoden 2023 kunta- ja hyvinvointialan innostavimpia kehittämistekoja.

”Olen ylpeä siitä, että työmme yhtenäisen esihenkilöosaamisen kehittämiseksi on saanut tunnustusta. Kehitimme kaupungin esihenkilöille neljä osaamismerkkiä. Osaamismerkkien luomista varten pohdimme ensin henkilöstöhallinnossa, millainen osaaminen on Riihimäen kaupungilla esihenkilötyössä tärkeää ja arvokasta. Kustakin esihenkilöosaamismerkin teemasta järjestettiin syyskaudella esihenkilöiltapäivät. Osallistujat kokivat nämä yhteiset keskustelut hyvin antoisiksi. Meillä on todella kehittämismyönteisiä esihenkilöitä”, kertoo Riihimäen kaupungin henkilöstöpäällikkö Taina Köninki.

Esihenkilöosaamismerkit toimivat myös erinomaisena tapana uuden esihenkilön perehdyttämisessä kaupungin esihenkilötyön käytäntöihin.

Kaupungin esihenkilötyöllä yhtenäiset osaamiskriteerit

Merkkien luomista varten kaupungin esihenkilötyölle muodostettiin osaamiskriteerit ja hankittiin niihin liittyvä digitaalinen itseopiskeluaineisto. Itseopiskeluaineistoa täydennettiin kaupungin omilla esihenkilöohjeistuksilla. Osaamismerkkejä varten kehitettiin myös teemaan liittyvät kysymyspatteristot osaamisen osoittamiseksi.

Osaamismerkkejä suunniteltiin aiheista hallinnolliset esihenkilötehtävät, ihmisten johtaminen, itsensä johtaminen sekä työhyvinvointi-, työkyky- ja turvallisuusjohtaminen.

Merkkihakemusten käsittelyyn ja merkkien myöntämiseen käytetään pilvipalveluna toimivaa Open Badge Factorya eli osaamismerkkitehdasta.

”Esihenkilömme ovat ottaneet osaamismerkit hyvin vastaan. Otimme osaamismerkit käyttöön 1. syyskuuta ja tähän mennessä yhden tai useamman esihenkilöosaamismerkin on suorittanut jo lähes 70 prosenttia kaupungin esihenkilöistä”, kertoo henkilöstön kehittämispäällikkö Päivi Ojanen.

Kaupungin tavoitteena on, että jokainen esihenkilö suorittaa vähintään kolme neljästä osaamismerkistä toukokuuhun 2024 mennessä. Osaamismerkkien suorittaminen jatkuu tulevina vuosina kaikkien uusien esihenkilöiden kohdalla heidän tullessa taloon.

Riihimäen kaupungilla työskentelee noin 80 esihenkilöä.

Henkilöstökyselyssä esihenkilötyölle erinomaiset arvosanat

Kaupunki toteutti alkuvuodesta 2023 vuosittaisen henkilöstökyselyn. Tulokset olivat kokonaisuutena erittäin hyvällä tasolla ja ylittivät samankokoisten vertailukuntien tulokset lähes kaikilla mitatuilla osa-aluilla.

Erityisesti lähiesihenkilötyö sai erinomaiset arvosanat. Riihimäen kaupungin henkilöstö kokee, että esihenkilön puoleen on helppo kääntyä. Henkilöstö kokee myös nauttivansa esihenkilönsä luottamusta.

“Olemme nähneet meillä Riihimäellä hienoja tuloksia pitkäjänteisen esihenkilötyön kehittämisen tuloksena. On innostavaa jatkaa tätä työtä osaamismerkkien parissa”, Ojanen iloitsee.

Tärkeissä töissä -gaalan sivu

Riihimäen kaupunki työnantajana