Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Kaupunginmuseon tilaratkaisu kaupunginhallituksen päätettäväksi

23.3.2023 Tiedotteet Koe ja näe Kaupunginmuseo Kaupunginhallitus Museot Päätöksenteko Taidemuseo

Kaupunginmuseon punainen puutalo lumisessa maisemassa puiden katveessa.
Kuva: Teemu Virtanen

Riihimäen kaupunginhallitus käsittelee kokouksessaan 27.3.2023 kaupunginmuseon tarveselvitystä sekä sitä, miten museolle toteutetaan toiminnan kannalta tarkoituksenmukaiset, terveelliset ja turvalliset tilat.

Kaupunginmuseon tämänhetkiset tilat eivät sovellu kaikilta osin museokäyttöön. Tiloissa ei ole esimerkiksi asianmukaisia kokoelma- ja arkistotiloja aineiston säilyttämiseen, eivätkä nykyiset tilat täytä museoiden olosuhdevaatimuksia ja näyttelytoiminnan ja yleisötyön kehittäminen on hankalaa. Lisäksi tilat eivät täytä nykyvaatimuksia esteettömyyden ja paloturvallisuuden osalta.

Kaupunginhallitukselle esitetään kahta vaihtoehtoa. Ensimmäisessä vaihtoehdossa kaupunginmuseon toiminta siirtyisi Riihimäen taidemuseon tilojen yhteyteen. Osa taidemuseon nykyisistä henkilöstötiloista sekä aineistojen käsittely- ja säilytystiloista siirtyisi samalla näyttelytoimintaan. Lisäksi museotoimintaa varten vuokrattaisiin lisää tilaa samasta rakennuksesta.

Kaupunginmuseon kiinteistö säilyisi kaupungin omistuksessa. Kiinteistöön ehdotetaan uutta tapahtumatilaa, rakennuksen ja Rautatienpuiston historianäyttelyä, järjestöjen toiminta- ja kokoustiloja sekä kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalveluiden toimisto- ja varastotiloja. Piharakennusta, pihaa ja keittiötä hyödynnettäisiin tapahtumien järjestämisessä ja kesäkahvilatoiminnassa.

”Hyödyntämällä rakennuksen sisätiloja ja piha-aluetta kulttuuri- ja tapahtumapalveluiden on mahdollista tuottaa monipuolisempaa toimintaa kustannustehokkaammin. Tilan myötä pystytään tuottamaan laajemmin maksutonta osallistavaa toimintaa. Rakennuksen käyttöaika ei olisi sidottu museon aukioloaikoihin”, tarveselvityksessä todetaan.

Toisessa vaihtoehdossa Riihimäen kaupunginmuseon nykyisiin rakennuksiin tehtäisiin perusparannus. Samalla piharakennusta laajennettaisiin kokoelmatiloiksi ja myös sille tehtäisiin osittainen perusparannus. Kiinteistöön asennettaisiin muun muassa kaasusammutusjärjestelmä ja talon esteettömyyttä parannettaisiin.

Kaupunginhallituksen päättämä kaupunginmuseon tilojen toiminnallinen muutos toteutetaan tämän ja ensi vuoden aikana. Kaupunginvaltuusto päättää tilamuutosten vaatimasta lisärahoituksesta.

Kaupunginhallituksen esityslistaan voit tutustua kaupungin verkkosivuilla.