Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Käsityönä valmistettuun lasiin liittyvä tietotaito Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon

6.12.2023 Tiedotteet Koe ja näe R-liikenne Kulttuuri Matkailu Suomen lasimuseo

Hämärässä valaistuksessa lasinpuhaltaja muotoilemassa pajassaan pihdeillä kuumaa oranssina hehkuvaa lasia, joka on kiinni tangon päässä.
Lasinpuhaltaja Johannes Rantasalo valmistamassa muotoilija Heikki Orvolan teoksia Nuutajärvellä vuonna 2022. Kuva: Ella Tommila, Suomen lasimuseo

Käsityönä valmistettuun lasiin liittyvä tieto, tekniikat ja taito on liitetty Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon 6.12.2023. Monikansallisen hakemuksen hyväksyminen on merkittävä kunnianosoitus lasin tekemisen käsityötaidolle, perinteen kantajille ja koko suomalaiselle lasialalle. Perinteen jatkuminen vaatii tietotaidon siirtymistä sukupolvelta toiselle, tekijöiden työn mahdollistamista ja osaamisen arvostusta.

Suomen ja viiden muun maan hakemus Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon on hyväksytty Botswanassa 6. joulukuuta. Monikansallisessa hakemuksessa ovat Suomen lisäksi mukana Ranska, Saksa, Espanja, Tšekki ja Unkari.

Suomen lasimuseo laittoi hakemuksen alulle

Suomessa hakemusta oli laatimassa 17 lasialan ja perinteenkantajien yhteisöä. Riihimäellä sijaitseva Suomen lasimuseo oli hakemuksen alulle panija Suomessa ja koordinoi hanketta kymmenen vuoden ajan. Vuonna 2021 opetus- ja kulttuuriministeriö valtuutti Museoviraston koordinoimaan monikansallisen hakemuksen valmistelua yhdessä Suomen lasimuseon ja lasialan toimijoiden kanssa.

– Lasiteollisuus ja lasin valmistuksen perinne leimaavat Riihimäen kaupungin historiaa ja nykyisyyttä. Riihimäen lasitehdas lopetti toimintansa vuonna 1990, mutta on upeaa, että meillä on kaupungissa edelleen toimija, joka elvyttää, ylläpitää ja tuo yleisölle esiin lasin perinnettä. Olemme tänä vuona nostaneet Lasikaupunki-brändityön yhdeksi kaupunginjohtajan kehitysohjelman kärkihankkeista. Unescon leima tuo meille globaalia uskottavuutta edelleen vahvistaa Riihimäen kaupungin profiilia ja näkyvyyttä tulevaisuudessa, kertoo kaupunginjohtaja Jouni Eho.

– Suomen lasimuseo on tehnyt pitkäjänteistä ja valtakunnallisesti arvokasta työtä edistäessään käsin valmistetun lasin perinteen saamista Unescon kulttuuriperintöluetteloon. Olemme ylpeitä siitä, että meillä on Riihimäellä kansainvälisestikin vahva ja arvostettu alan osaamisen keskus, kertoo kaupungin elinvoimajohtaja Mika Herpiö.

Suomen lasimuseo on valtakunnallinen vastuumuseo

Suomen lasimuseo on lasiin, lasinvalmistukseen ja lasitaiteeseen erikoistunut valtakunnallinen vastuumuseo, joka tallentaa suomalaisen lasin historiaa ja nykytilaa.

–  Tehtäviimme kuulu tallentamisen lisäksi myös osaamisen ja perinteen siirtäminen. Olemme esimerkiksi auttaneet elvyttämään Suomesta jo kadonneen lasinkaiverruksen perinteen tuomalla Saksasta alan taitajia, jotka opettivat suomalaisia lasitaiteilijoita käyttämään kaiverrusta työtapana, kertoo lasimuseon johtaja Hanna Mamia-Walther.

Kävijät eivät tule lasimuseoon ainoastaan näyttelyiden vuoksi, vaan myös Tapio Wirkkalan suunnittelema museorakennus houkuttelee matkailijoita esimerkiksi Japanista asti. Museossa vierailee vuosittain noin 60 000 kävijää.

Keväällä 2023 Nanny Still – Still life -näyttelyssä vieraili noin 23 000 kävijää. Näyttelystä tuli lasimuseon suosituin näyttely vuosikymmeniin.

Kakkukahvit lasimuseolla lauantaina 9. joulukuuta

Lasimuseo tarjoaa Unescon päätöksen kunniaksi lauantaina 9. joulukuuta ilmaisen sisäänpääsyn koko päivän (kello 10–17) sekä kakkukahvit ensimmäiselle 200 kävijälle kello 11–14.

Juhlan kunniaksi paikallisliikenteen busseilla pääsee lauantaina matkustamaan maksutta. Lasimuseolle kulkee R-liikenteen linja 2, jonka vuorot lähtevät rautatieasemalta pysäkiltä D tunnin välein alkaen kello 10.45. Viimeinen vuoro lähtee kello 14.45. Pysäkki D sijaitsee vanhan voimalan vieressä Paloheimonkadulla.

Lasimuseolta takaisin rautatieasemalle pääsee tunnin välein alkaen kello 11.05. Viimeinen vuoro lähtee kello 15.05. Lasimuseon pysäkki sijaitsee Kolehmaisenkadun ja Tehtaankadun risteyksessä.

Suomen lasimuseo sijaitsee osoitteessa Tehtaankatu 23, 11910 Riihimäki.

Myös kutsukyytipalvelulla eli R-kyydillä pääsee kulkemaan lauantaina maksutta. R-kyydin pysäkki sijaitsee lasimuseon pihassa. Katso tarkemmat ohjeet tilaamiseen kaupungin verkkosivulta.

Suomen lasimuseo
Museovirasto

Seuraa somessa aihetunnisteita #lasinpuhallus, #eläväperintö, #UNESCO, #lasinpuhallusunescoon23.

Lisätiedot