Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Hiilitaseselvitys: Riihimäen suot ovat valtava hiilivarasto

7.6.2024 Tiedotteet Vaikuta ja tutustu Ilmasto Suot Ympäristö ja luonto

Matalaa vihreää suomaisemaa, jossa sininen lampi, josta valkoiset pilvet heijastuvat.
Hatlamminsuo. Kuva: Jenniina Nummela

Riihimäen hiilitaseen selvitystyö on saatu päätökseen. Työ täydentää vuonna 2021 tehtyä Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen hiilinielujen ja -varastojen selvitystä. Selvitystä hyödynnetään käynnissä olevassa yleiskaavoituksessa sekä ensi vuonna käynnistyvässä Riihimäen ympäristöpolitiikan päivityksessä.

Selvityksessä FCG Finnish Consulting Group kartoitti Riihimäen alueen hiilinielut ja -varastot sekä maaperän päästöt. Laskennan perusteella kaupungin metsät, kasvillisuus ja maaperä sitovat vuosittain hieman enemmän hiilipäästöjä kuin tuottavat niitä. Metsät ovat alueen tärkein hiilinielu, mutta myös muu kasvillisuus sitoo vuosittain hiiltä itseensä.

Suurimpia maaperän hiilivarastoja ovat suoalueet. Riihimäellä on poikkeuksellisen paljon suoalueita eteläsuomalaiseksi pieneksi kaupungiksi. Suurin yksittäinen hiilivarasto on Silmäkenevan suoalue. Maaperässä on Riihimäen alueella hiiltä yli miljoona tonnia ja niistä puolet on varastoitunut soihin.

Hiilinielut ovat Riihimäellä tällä hetkellä suuremmat kuin maaperän päästöt. Hiilinielujen ja maaperän päästöjen erotus ei kuitenkaan ole merkittävän suuri. Hiilinielujen vahvistaminen ja hiilivarastojen säilyttäminen on hyvin tärkeää.

Hakkuut pienentävät aina metsien hiilinielua ja kasvattavat maaperäpäästöjä. Suoalueiden hiilivaraston kasvattaminen nykyistä suuremmaksi on mahdollista ja edellyttäisi ennallistamistoimia. Hiilinielujen ja -varastojen ylläpitäminen ja vahvistaminen on keskeinen osa Riihimäen kaupungin ilmastotyötä.

Hiilitaseselvitys ja sen tiivistelmä löytyvät Resurssiviisas Riihimäki -verkkosivulta.

Lisätiedot

Kaupungin ympäristöjärjestelmätyön koordinointi, raportointi ja ympäristökoulutus, kiertotalous- ja resurssiviisaustyö, sidosryhmäyhteistyö ja ympäristöviestintä