Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Etelä-Hämeen ympäristöterveys teki yli 300 Oiva-tarkastusta viime vuonna

18.3.2024 Tiedotteet Elä ja voi hyvin Ympäristöterveydenhuolto

Kolme lohimedaljonkia valkoisella lautasella, kastiketta ja syömäpuikot lautasen reunalla.
Kuva: Pixabay

Vuosi 2023 oli Etelä-Hämeen ympäristöterveyden ensimmäinen toimintavuosi.  Alueeseen kuuluvat Riihimäen ja Forssan kaupungit sekä Janakkalan, Tammelan, Jokioisten, Hausjärven Lopen, Humppilan ja Ypäjän kunnat.

Tällä alueella on noin 850 säännölliseen elintarvikevalvontaan kuuluvaa kohdetta. Kohteiden Oiva-tarkastusten määrä riippuu toiminnan luonteesta ja laajuudesta. Esimerkiksi alueen isoimpiin eläinperäisiä elintarvikkeita valmistaviin laitoksiin tehdään vuodessa 6–8 tarkastusta. Pienempiriskisiin kohteisiin kuten ravintoloihin, kahviloihin ja kauppoihin tarkastus tehdään 1–3 vuoden välein.

Arviointi neliportaisella asteikolla

Oiva-tarkastuksen aikana kohteessa arvioidaan useita erilaisia asioita, joiden vaatimukset tulevat Euroopan Unionin ja kansallisesta elintarvikelainsäädännöstä. Arviointiasteikko on niin kutsuttu Oivahymy-asteikko, joka on neliportainen: A (oivallinen), B (hyvä), C (korjattavaa) ja D (huono). Tarkastuksen kokonaistulos määräytyy heikoimman arvion perusteella.

Vuonna 2023 Etelä-Hämeen ympäristöterveys teki alueella yhteensä 324 suunnitelmallista Oiva-tarkastusta. Lisäksi tehtiin 24 C-arviosta johtuvaa seurantatarkastusta.

Eniten tarkastuksilla oli huomautettavaa tilojen, välineiden ja siivousvälineiden puhtaudesta, käsihygieniasta ja elintarvikkeiden lämpötilojen hallinnasta.

Huomautettavaa joka kymmenennelle

Elintarvikehuoneistojen Oiva-tarkastuksilla annettiin C-yleisarvosanoja yhteensä 40 tarkastuskohteeseen, mikä on noin 11 prosenttia kaikista Oiva-tarkastuksista.  Suurin osa C-yleisarvosanoista kohdistui tarjoilupaikkoihin, 27 eri kohteeseen. Myös ainoa D-yleisarvosana, joka myös johti paikan sulkemiseen, kohdentui ravintolaan.

Kaikki C-yleisarvosanat paranivat seurantatarkastuksella A- tai B-arvosanaksi.

Tarkastusten Oiva-yleisarvosanoissa A- ja B-arvosanojen osuus oli yhteensä 89 prosenttia. Arvosanojen jakauma Etelä-Hämeen ympäristöterveyden alueella noudattaa valtakunnallista tasoa.

Oiva-raportit ovat asiakkaan nähtävillä

Tiedot yritysten elintarvikevalvonnan tuloksista löytyy Oiva-raportin muodossa, joka on julkinen. Raportilla näkyvä hymynaama kertoo tarkastuksen tuloksen. Oiva-raportti on nähtävillä yrityksessä yleensä sisäänkäynnin yhteydessä tai myyntitiskillä sekä yrityksen internetsivuilla. Tietoa tarkastustuloksista voit hakea myös www.oivahymy.fi-sivustolta, jossa julkaistaan kaikki Suomen Oiva-raportit.

Valtakunnallinen Oiva-arviointijärjestelmä täytti 10 vuotta vuonna 2023. Oiva-tarkastusten tavoitteena on tuoda elintarvikevalvonnan tarkastustulokset kuluttajan käyttöön, yhtenäistää valvontaa sekä lisätä toimijoiden ja viranomaisten toiminnan avoimuutta.

Lisätiedot

Turengin toimipiste. Eläinperäisiä elintarvikkeita valmistavien ja varastoivien laitosten valvonta, eläinperäisten elintarvikkeiden alkutuotanto