Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Etelä-Hämeen ympäristöterveyden toiminta-alueella ei ole toistaiseksi havaittu lintujen joukkokuolemia

16.8.2023 Tiedotteet Elä ja voi hyvin Ympäristöterveydenhuolto Eläinlääkintä

Lintuinfluenssa on aiheuttanut eri puolilla Suomea lintujen massakuolemia. Etelä-Hämeen ympäristöterveyden toiminta-alueella joukkokuolemia ei ole toistaiseksi havaittu, mutta jo naapurikunnissa joukkokuolemia on havaittu.

Lintuinfluenssaan on tärkeää varautua, sillä se tarttuu helposti linnusta toiseen ja kuolleita lintuja voi yhtäkkiä olla hyvinkin paljon. Näissä tilanteissa kuolleet linnut on kerättävä pois tautien leviämisen ehkäisemiseksi. Tauti kohdistuu lintujen lisäksi muihinkin eläimiin.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen luonnonlintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin. Kuolleeseen lintuun ei pidä koskea ilman suojautumista.

Havainnot lintujen joukkokuolemista valvontaeläinlääkärille

Jos luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia tai -sairastumisia havaitaan, havainnot ilmoitetaan viipymättä valvontaeläinlääkäreille (Riihimäen seutu puh. 040 330 5777 ja Forssan seutu puh. 040 630 0077). Virka-ajan ulkopuolella ilmoitus tehdään päivystävälle eläinlääkärille numeroon 0600 17170.

Lintujen joukkokuolemana voidaan pitää esimerkiksi useamman kuin yhden joutsenen, yli viiden muun vesilinnun tai kymmenen muun kuolleen linnun löytymistä samalta alueelta. Myös yksittäisistä isoista petolinnuista on hyvä ilmoittaa valvontaeläinlääkärille.

Yksittäistä kuollutta tai sairasta lintua ei pidetä lintuinfluenssaepäilynä, paitsi jos alueella on todettu lintuinfluenssaa ja kyseessä on iso petolintu. Yksittäiset kuolleena löytyneet linnut voi haudata tai laittaa muovipussissa sekajätesäiliöön (ei biojätteisiin). Lintua ei tule koskea paljain käsin, vaan on käytettävä kertakäyttökäsineitä tai esimerkiksi lapiota linnun siirtämiseen. On tärkeää pestä kädet sen jälkeen huolellisesti vedellä ja saippualla. Tarvittaessa käytetään alkoholipitoista käsihuuhdetta.

Tarkemmat ohjeet linnun hautaamiseen löytyvät Ruokaviraston verkkosivuilta.

Joukkokuolemissa maanomistaja kerää linnut pois yhteistyössä ammattilaisten kanssa ja toimittaa ne asianmukaisesti hävitettäviksi. Kuolleiden lintujen keräämisen järjestäminen on maanomistajan vastuulla. Ennen lintujen keräämistä ja hävittämistä on oltava yhteydessä valvontaeläinlääkäriin tai päivystävään eläinlääkäriin.

Etelä-Hämeen ympäristöterveyden toiminta-alue on Forssa, Hausjärvi, Humppila, Janakkala, Jokioinen, Loppi, Riihimäki, Tammela ja Ypäjä.

Lisätietoja

Ruokaviraston uutiset lintuinfluenssasta

Ruokavirasto: kuolleen linnun hautaaminen

Työterveyslaitos: lintuinfluenssalta suojautuminen

Lisätiedot