Riihimäen nähtävyyksiä

Kirkot 

Patsaat ja muistomerkit

Rautatienpuisto

Rautatieaseman ja keskustan väliin jäävä rautatienpuiston alue rakennettiin aikanaan rautatieläisten asuinalueeksi. Alue oli osaksi VR:n ja osaksi Paloheimon omistuksessa, rakennuksissa oli rautatieläisten työsuhdeasuntoja, Paloheimon konttoritiloja ja muita toimintoja. Alueelle valmisteltiin 1980-luvulla uusi asemakaava, jossa se päätettiin säilyttää rakennuksineen kulttuurihistoriallisesti arvokkaana ympäristönä. Alueella on useita suojeltuja rakennuksia. Maantien varren talot myytiin 1990-luvulla yksityisille, jotka ovat sittemmin kunnostaneet rakennukset.

Hyttikortteli

Riihimäen lasi Oy aloitti toimintansa paikkakunnalla vuonna 1910. Lasitehdas piti monin tavoin huolta työntekijöidensä hyvinvoinnista ja sen yhtenä muotona oli lasitehtaan ympärille rakennettu työläisten asuinalue, Hyttikortteli. Asunnot puistomaisine ympäristöineen oli aikanaan arvokas lisä lasitehtaalaisille ja heidän perheilleen. Omistamiensa asuinrakennusten ohella tehdas tuki myös työntekijöiden omaa omakotirakentamista.

Vaikka lasitehtaan toiminta loppui jo vuonna 1990, vanha asuinmiljöö on säilynyt pääpiirteissään ennallaan. Alueella on myös aktiivisesti toimivia lasistudioita. Lisäksi Hyttikortteliin on rakennettu ja rakennetaan miljööseen sopivia uusia omakoti- ja rivitaloja.

AllinnaAllinna_2014_5_pieni_tapio_aulu

Arkkitehti Harald Andersin laati vuosina 1916-17 Riihimäelle ensimmäisen asemakaavan. Hänen suunnitelmissaan oli varattu kaupungin vesitornille paikka Salpausselän harjanteella. Andersinin asemakaavaa ei kuitenkaan toteutettu, vaan tilattiin uusi kaava Otto I. Meurmannilta.

Vesitornille varattu paikka miellytti paikkakunnan voimahahmoa Anders Gestriniä, joka toimi silloisen taajaväkisen yhdyskunnan johtajana. Gestrin rakennutti paikalle komean tanskalais-pohjoismaista klassismia edustavan huvilansa ennen uuden asemakaavan valmistumista. Paikan valtaamisesta syntyi kunnallishallinnossa nurinaa, mutta Gestrin piti päänsä ja rakennus nimettiin rakennuttajan Alli-vaimon mukaan Allin linnaksi ja myöhemmin Allinnaksi. Arkkitehti Oiva Kallion piirtämä rakennus valmistui vuonna 1919.

Allinna on vuosikymmenten aikana nähnyt paljon: kiinteistö on ollut yksityiskotina, hotelli-ravintolana, mormonikirkkona, lasimuseona, musiikkiopistona ja terveyskeskuksen hallinnon käytössä. Allinnassa sijaitsi aikoinaan myös kaupungin koulu- ja kulttuuritoimistot. Vuonna 1991 Allinnasta tehtiin vaihtuvien näyttelyjen galleria. Vuodesta 1995 alkaen Allinnassa toimi gallerian yhteydessä ravintola, joka suljettiin dramaattisen tulipalon jälkeen vuonna 2005.

Vuonna 2015 Allinna siirtyi yksityisomistukseen.

Kaupungin öinen kauneus -valoraitti

Kaupungin öinen kauneus -nimisen valoraitin varrella on valaistu eri aikakausiin sekä nykyisyyteen liittyviä rakennuksia, patsaita, puita ja muita ympäristön kiinnekohtia.

Valoraitin historia ulottuu vuosituhannen vaihteeseen. Riihimäen kaupunki päätti juhlistaa vuosituhannen vaihtumista sekä kaupungiksi julistamisen 40-vuotistaipaletta luomalla elämyksellisen jalankulkukierroksen kaupungin keskusta-alueella. Raitti avattiin joulukuussa 1999 ja se on valaistu pimeinä vuodenaikoina.

Valoraitti kiertyy asemalta alkaen läpi keskustan, Rautatienpuiston läpi ja takaisin asemalle. Raitin suunnittelusta ja toteuttamisesta ovat vastanneet Riihimäen kaupunki, LT-Konsultit Oy ja Elektroskandia Oy.

Vesilinna

Vesilinna valmistui vuonna 1952 ja professori Erik Bryggmanin suunnittelema ja jäi hänen elinaikanaan viimeiseksi rakennustyökseen. Rakennus suunniteltiin paitsi vesitorniksi myös näkötorniksi. Ylätasanteelle sijoitettiin kahvila.

Näköalatasanteen Café bar Torni on kesäaikaan avoinna sekä silloin, kun lippu on salossa.

 


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 26 Ei 19 Kyllä 26 Ei 19