Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Kaksi oppilasta koulun tiloissa keskustelemassa keskenään. Toinen elehtii käsillään, toinen kuuntelee.
Kuva: Jenniina Nummela

Lapsiparlamentti

Lapsiparlamentti on osa Riihimäen Lapsiystävällinen kunta -toimintaa.

Lapsiparlamentin toiminnan tavoitteena on lisätä riihimäkeläisten lasten osallisuutta ja vaikuttamista lapsia koskevissa asioissa. Lapsiparlamentissa käsiteltävät asiat tulevat pääsääntöisesti lapsilta itseltään ja he myös toimivat asioiden esittelijöinä.

Riihimäellä alkaa lapsiparlamentin kolmas kausi ja jäsenistö syksyllä 2024.

Jokainen alakoulu edustettuna

Parlamenttiin kuuluu yhteensä 28 jäsentä, neljä oppilasta Riihimäen kustakin alakoulusta. Jäsenet valitaan kouluista vuosittain. Lapsiparlamentti kokoontuu 2–3 kertaa lukuvuoden aikana.

Lasten lisäksi parlamentin istuntoihin osallistuvat kaupunginjohtaja, kaupunginvaltuuston tai -hallituksen puheenjohtaja, muita päättäjiä ja viranhaltijoita sekä ohjaavat opettajat. Parlamentille nimetään jokaiseen tapaamiseen nuorisovaltuustosta muutama tuutori.

Kaveruus, kouluruoka ja kulttuuri

Seuraava lapsiparlamentin kokoontuminen on keskiviikkona 15. toukokuuta. Aiheina ovat muun muassa ovat muun muassa kiusaamisen ehkäisy, tulevina vuosina uudistettavien leikkipaikkojen alkuideointi ja todistusten jako.

Lapsiparlamentti käsitteli kokouksessa 6. maaliskuuta 2024 nuorisokeskus Monarilla muun muassa turvallista koulumaa ja lasten kokemuksia Riihimäen lapsiystävällisyydestä ja sen kehittämisestä.

Lapsiparlamentti käsitteli keväällä 2023 kaveruuden lisäämistä, kaupungin eettistä ohjelmaa sekä osallisuuden lisäämistä. Syksyn kokoontumisen teemoja olivat kouluruoka ja kulttuuri.

Lisätiedot

Nuorisopalvelut. Yhteisöllinen ja kansainvälinen nuorisotyö. Nuorisovaltuuston toiminta.