Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Maailmanparantaja arvostaa ihmisten kohtaamista

18.11.2022 2022 Riksussa töissä Sivistys ja osaaminen Asuminen

Jari Lausvaara seisoo sateisella Granitin aukiolla. Taustalla taloja.
Kuva: Jenniina Nummela

Riksussa töissä on juttusarja, jossa Riihimäen kaupungin työntekijät kertovat työstään.

Riihimäen uuden sivistysjohtajan Jari Lausvaaran mielestä reiluus, ripeys ja rohkeus ovat arkisia arvoja, joihin on helppo sitoutua. Nämä Rakas Riksu 2035 -strategiasta nousevat arvot ohjaavat koko kaupungin toimintaa. Sama strategia kertoo, että Riihimäki on tulevaisuuden tekijöiden koti.

”Siinä asiassa sivistyksen ja osaamisen toimialueella on paljon vastuuta ja tekemistä”, Lausvaara sanoo.

Hän aloitti työssään Riihimäen sivistysjohtajana lokakuun lopulla ja katselee uutta työpaikkaansa innostuneesti sekä tyytyväisesti. Lausvaara painottaa hyvän arjen arvostusta. Syntyy paljon hyvää, kun työtä tehdään laadukkaasti yhteistyössä ja tarjotaan kunnolliset oppimisympäristöt sekä oppimisvälineet.

”Lasten ja nuorten kohdalla puhutaan liian paljon siitä, että pitäisi olla huippuosaaja tai huippulahjakas – kuitenkin suurin osa meistä on ihan tavallisia ihmisiä eikä elämä ole vain huippukokemuksia. Hyvää arkea kannattaa arvostaa ja sietää tylsyyttä. Samaan aikaan on kuitenkin huomioitava ne, joiden tarpeet ovat erilaisia kuin enemmistöllä”, Lausvaara pohtii.

Ihmisten hyvinvointi on tärkeä asia

Lähitulevaisuudessa palveluverkkouudistus tuo  muutoksia Riihimäen sivistyksen ja osaamisen toimialueelle. Lausvaara pitää hyvänä sitä, että vaikeasta asiasta syntyi päätös kaupunginvaltuustossa.

”Siihen olen tyytyväinen. Toisaalta edessäpäin on vielä palveluverkkoon liittyviä asioita, jotka on tunnistettu kipeiksi ja ne tarkastellaan erikseen”, Lausvaara sanoo ja viittaa muun muassa Lasin ja Herajoen kouluihin.

Lausvaara oli aiemmin Järvenpään kaupungin tilakehitysjohtaja. Hän työskenteli Järvenpäässä myös muun muassa pitkään koulutusjohtajana ja hyvinvointijohtajana.  Ennen kunta-alan tehtäviä Lausvaara oli konsultti ja konsulttiyhtiön toimitusjohtaja. Konsultointitöitä ennen hän teki töitä muun muassa opettajana, opettajakoulutuksessa, päihdehoidossa ja kuntoutuksessa. Koulutukseltaan Lausvaara on teologian maisteri, jonka pääaineena oli sosiaalietiikka.

”Minussa on maailmanparantajaa, jolle ihmisten kohtaamiset sekä yhteiskunnan arvovalinnat ja rakenteet eettisestä näkökulmasta ovat tärkeitä. Ajattelen, että olen töissä kuntalaisilla, ja ihmisten hyvinvointi on minulle tärkeää työtehtävästä riippumatta.”

Vaari hiihtää ja rakentaa minkä ehtii

Lausvaara kokee, että hänet on otettu Riihimäellä lämpimästi vastaan. Hän on tavannut paljon työstään innostuneita ja osaavia ihmisiä. Hän on itsekin innoissaan.

”Erityisen innostavaa on se, että robotiikan opetus on Riihimäellä väline tulevaisuustaitojen, vuorovaikutuksen ja ongelmanratkaisun kehitykselle. Olen innoissani myös siitä, että Riihimäellä on kolme taiteen perusopetusta tarjoavaa oppilaitosta, jotka saavat valtion osuuksia. Se on hyvä meriitti.”

Vapaa-ajallaan Lausvaara mökkeilee paljon Näsijärvellä sijaitsevassa saaressa. Mökillä riittää runsaasti myös rakasta hommaa: rakentamista. Tärkeimpiin vapaa-ajantehtäviin kuuluu vaarius lapsenlapsille ja isyys aikuisille lapsille. Lisäksi Lausvaara golfaa ja hiihtää.

”Yleensä hiihdän talvisin toistatuhatta kilometriä. Mitä vaativampi työ on, sitä enemmän pitää hiihtää. Katsotaan, kuinka ensi talvena käy.”

Marke Harkas