Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Kaupungin ensipipo saa vauvan äidin iloiseksi: “Valmiiksi ajatellun lahjan saaminen on erityistä”

25.3.2022 2022 Lapsiperheet Perheet

Sanni-äiti pitää sylissään pientä vauvaansa. Äiti ja vauva katsovat toisiaan silmiin niin, että nenät ovat yhdessä.
Kuva: Jenniina Nummela

Kaksi kuukautta vanhan vauva Hassisen ensipipo on iloisen punainen ja jo hiukan pieni.

Vauva Hassinen täyttää kohta kaksi kuukautta ja kasvaa kovaa vauhtia. Äiti Sanni Nykänen aikoo säästää pipon muistona.

R-tunnuksella varustettu pipo on Riihimäen kaupungin lahja vastasyntyneelle. Uusien riihimäkeläisten tervehtiminen pipolla alkoi tämän vuoden alussa. Päähineen mukana perhe saa kirjeen kaupunginjohtajalta.

– On kiva, että lapsiperheitä huomioidaan näin. Minusta valmiiksi ajatellun lahjan saaminen on erityistä, se merkitsee eri tavalla kuin raha. Raha voi kulua mihin vain, piposta jää konkreettinen muisto, Nykänen sanoo.

Pipo päähän kylvyn jälkeen

Riihimäen keskustassa asuvan Nykäsen perheen poikavauva syntyi tammikuun puolivälissä. Nyt äitiysvapaalla oleva Sanni Nykänen työskentelee Riihikodissa sairaanhoitajana, puoliso Mikko Hassinen toimii LähiTapiolassa yritysneuvojana. Perheeseen kuuluu myös 1,5-vuotias isoveli Emil.

Ensipipon perhe sai heti ensimmäisellä neuvolakäynnillä. Lahja oli mieluinen.

– Pipo istui oikein hyvin pieneen päähän, ja sille tuli heti käyttöä. Synnytyssairaalassa sanottiin, että vauvalle kannattaa laittaa pipo päähän kylvyn jälkeen. Piposta tuli kylvynjälkeispipo, Nykänen nauraa.

Nykäselle on myös tärkeää, että kaupungin lahjoittamat pipot valmistaa paikallinen yritys. Pipo on riihimäkeläisen Little Mayan käsialaa.

– On kiva ajatus, että lahjalla tuetaan sekä vauvaperheitä että paikallista yrittäjyyttä. Nykyään ajattelen myös aika paljon eettisyyttä. Tuntuu hyvältä tietää, että pipo on omassa kaupungissa tehty. Little Maya oli meille ennestään tuttu. Materiaalit ja työn jälki ovat aina laadukkaita.

Vauvoja muistetaan monin tavoin

Kuntaliiton kehittämispäällikkö Jarkko Lahtinen kertoo, että vastasyntyneitä muistetaan monin tavoin. Osa kuntia antaa vastasyntyneille lahjan, osa niin sanottua vauvarahaa.

– Lahjana annetaan esimerkiksi vauvakasseja, villasukkia, jotkut kunnat maksavat myös synnyttäjien sairaalamaksun kolmelta päivältä, hän sanoo.

Kuntaliiton vuonna 2012 julkaisemassa tutkimuksessa neljäsosa kunnista muisti vastasyntyneitä lahjalla. Suosittuja lahjat olivat etenkin pienissä kunnissa.

Osa kunnista maksaa myös uusista kuntaan syntyneistä vauvoista vauvarahaa. Kuntaliitossa vauvaraha-asioita kartoitettiin viimeksi vuonna 2019.

– Silloin vauvarahaa maksoi 27 alle 40 000 asukkaan Manner-Suomen kuntaa. Summa vaihteli 150 euron kertasummasta aina kymmenen vuoden aikana maksettavaan 10 000 euroon, Lahtinen kertoo.

Tarkempaa tietoa siitä, millaiset vaikutukset vauvarahalla tai -lahjalla on lapsiperheiden määrään tai kuntaan muuttamiseen, ei kuitenkaan ole.

Riihimäellä lapsiperheen on hyvä olla

Sanni Nykänen haluaa nauttia vauva-ajasta täysillä.

– Aika menee nopeasti. On jännä seurata, miten pienet kehittyvät ja kasvavat. Tykkään olla kotona. Esikoisen kanssa minun piti mennä töihin, kun vauva oli vähän yli puolivuotias. Nyt on mahdollisuus nauttia rauhassa ajasta lasten kanssa.

Vauvaperhearkeen Riihimäki antaa Nykäsestä hyvät puitteet. Palvelut ovat lähellä, ja lapsille on kivasti tekemistä.

– On kyllä hienoa, kun katsoo, mitä kaikkea lapsille on tarjolla. Meilläkin on joka päivä joku kerho, johon mennä, ja ihan vieressä hyvät leikkipuistot ja lenkkipolut.

Leena-Kaisa Laakso