Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Riihimäki Hehkuu

Riihimäki Hehkuu 2023 -valotapahtuma tarjosi kaupunkilaisille unohtumattomia elämyksiä joulun ja uudenvuoden aikana. Tapahtuman teokset olivat esillä eri aikoihin 15.12.2023–7.1.2024 välisenä aikana.

Vuoden 2023 tapahtuma koostui kahdesta osiosta:

Alexander Reichstein: Time to Fly -teosinstallaatio Rautatienpuistossa 15.12.2023–7.1.2024 (Öllerinkatu 3, Riihimäki).

Pixoi Oy & Visual45: Voimalan Valo -teos 22.12.2023-6.1.2024 Voimalan asemanpuoleisella sivulla (Paloheimonkatu 2, 11130 Riihimäki).

Voimalan valo -teoksen yhteistyökumppaneina olivat YIT ja Riihimäen kaupunki.

Voit käydä tutustumassa Voimalan Valo -teoksen taltiointiin tästä linkistä.

 • Kaupunginmuseon puiston valtaa 15.12. alkaen pimeässä loistavat valoteokset utuisilla hahmoillaan.

  Alexander Reichsteinin valoteos Time to Fly -teosinstallaatio löytyy Rautatienpuistossa (Öllerinkatu 3, Riihimäki) perjantaina 15.12 alkaen. Korkealla museon pihapiirin yllä lentävät unenomaiset nukkuvat ihmishahmot.  ”Me unelmoimme nukkuessamme. Joskus lennämme unissamme. On kiehtovaa, kuinka nukkuvan ihmisen keho muistuttaa usein jotakuta, joka todella lentää, hyppää, juoksee ja kiipeää. Veistokseni kuvaavat erilaisia nukkuvia ihmisiä, miehiä, naisia ja lapsia, jotka makaavat tyynyillä, joskus peittojen alla sängyistään kelluen yläpuolellamme. Installaatiota säestää hiljainen, unelias musiikki, joka on otteita Erik Satie:n teoksesta Gnossiennes.” Alexander Reichstein kuvailee Time to Fly -teostaan omilla nettisivuillaan.

  Time to Fly  -installaatio on nähtävillä 15.12.2023 – 7.1.2024 Öllerinkatu 3, Riihimäki.

  Siniset ihmishahmot lentävät tummalla yöllisellä taivaalla samaan suuntaan.

  Alexander Reichstein (s. 1957) on moskovalaissyntyinen taiteilija, joka on asunut ja työskennellyt Helsingissä vuodesta 1990 lähtien. Reichstein tekee taidetta usein lapsille ja lasten kanssa. Taiteilijan tuotantoon kuuluu muun muassa lastenkirjoja, veistoksia ja installaatioita. Lisäksi Reichstein on suunnitellut isoja interaktiivisia näyttelyitä museoihin. Taiteilijan töitä on esitelty laajasti ulkomailla muun muassa Islantia ja Japania myöten. Reichsteinin kuvittama kirja Gondwanan lapset sai Finlandia Junior -palkinnon vuonna 1997. Vuonna 2008 taiteilijalle myönnettiin lastenkulttuurin valtionpalkinto.

  Lue lisää

   

 • Voimalan Valo -valotaideteos yhdistää valoa, ääntä ja savua.

  Riihimäen vanha Voimala, jolla aikoinaan tehtiin sähköä lämmittämään ja valaisemaan kaupunkia, tuottaa jälleen valoa ja iloa kaupunkilaisille Voimalan valo -nimisen valoteoksen muodossa.

  ”Kun minulta kysyttiin, miten minä valaisisin Voimalan, muistin heti ne upeat ikkunarivistöt, joita on sekä generaattorisalissa että kattilasalissa. Muistin, kuinka upeasti valo tulee sisään noista jo hieman rikkoutuneista ikkunoista ja samalla intuitioni sanoi, että valon pitää nyt tulla sisältä ulospäin. Näin mielessäni sisältä loistavat valonsäteet valaisemassa ympäröivää kaupunkia ja taivasta, elävinä, rytmikkäinä ja samalla hieman salaperäisinä kuvioina ja muotoina. Todellakin, valon pitää tulla sisältä, niin symbolisesti kuin konkreettisestikin. Juuri sellainen viesti sopii tähän aikaan.” valoteoksen suunnittelija ja tuottaja  Sampo Manninen Pixoi Oy:sta kertoo teoksen synnystä.

  ”Meille jokaiselle on tärkeää löytää oma sisäinen valomme, se auttaa meitä näkemään pinnallisten asioiden läpi ja pysymään omassa voimassamme ja viisaudessamme. Voimalan Valo -valotaideteos muistuttaa meitä tästä ja virittää meidät näkemään Voimalamme uusin silmin. ” Sampo Manninen tiivistää Voimalan valo -teoksen tärkeän ja ajankohtaisen sanoman.

  Voimalan valo -taideteoksen esitykset päivittäin

  22.12.2023 – 06.01.2024 välisenä aikana

  klo 18:05, 19:05, 20:05 ja 21:05.

  Esityksen kesto on 5 minuuttia, jonka aikana teoksesta kuuluu myös musiikkia.

  HUOM! Teoksen esityksen yhteydessä ympäristöön leviää hieman savukoneen sumua.

  Valoteos tehdään yhteistyössä kiinteistön omistajan YIT:n ja Riihimäen kaupungin kanssa ja sen toteuttajana on joukko alan ammattilaisia. (Pixoi Oy: Sampo Manninen, Visual45 : Kai Lainkari, Valodesign: Pietari Koskenniemi ja Äänispesialisti: Jari Ikonen.)

   

Lisätietoja