Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Rupikonna Kuva: Ilkka Heinonen

Sammakot

Sammakkoja tavataan Suomessa kolmea lajia: sammakko eli ruskosammakko, viitasammakko ja rupikonna. Lajit erottaa parhaiten keväällä, kun talvihorroksesta heränneet koiraat houkuttelevat kurnuttaen naaraita kutupaikalle.

  • Sammakon ääntely on tasainen jatkuva kurnutus: grouuk, grouuk, grouuk…
  • Viitasammakon ääntely on uppoavan pullon ääntä muistuttavaa pulputusta voup, voup, voup…
  • Rupikonnan ääntely on sarja erilaisia kurlauksia kvark… kvark…. kvark….

Viitasammakon elinympäristöjä ovat erilaiset pienvedet, kuten lammikot ja näiden läheiset maa-alueet. Viitasammakko on suuresti ruskosammakon näköinen. Viitasammakko eroaa ruskosammakosta usein terävämmän kuonon, pienemmän koon ja tasaisen vatsavärityksen avulla. Varmoja tuntomerkkejä ovat takaraajan sisimmän varpaan tyven suuri ja kova metatarsaalikyhmy sekä pulputtava ääntely. Viitasammakko pulputtaa lisääntymisaikaan aktiivisimmin öisin, mutta on usein kuultavissa myös päivisin.

Viitasammakko on sammakon tavoin rauhoitettu.  Lisäksi viitasammakko kuuluu EU:n luontodirektiivin lajeihin, jonka lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on kielletty.

Sammakkojen lisääntyminen tapahtuu vedessä. Hyytelön suojaamista munista syntyy pyrstön avulla uivia toukkia eli “nuijapäitä”. Muodonmuutos aikuiseksi kestää 2-3 kk, mutta vain noin 4 % munista kehittyy aikuisiksi asti.

Piirretty kuvasarja sammakon muodonmuutoksesta.
Kuvasarja sammakon muodonmuutoksesta.